Holøs etter bittert tap: – Nå gidder jeg ikke feire 17. mai

MINSK (NRK.no): Den norske kvartfinaledrømmen henger i en svært tynn tråd etter at de norske iskrigerne tapt thrillerkampen mot Frankrike etter straffer på selveste 17. mai.

Jonas Holøs

UTROLIG SKUFFET: Jonas Holøs spilte svært mye av lørdagens utrolig spennende oppgjør mot Frankrike. Norge tapte kampen de måtte vinne.

Fyldig kampreferat: Frankrike - Norge 5-4 etter straffer

– Jeg er skikkelig deppa. Jeg er så deppa at jeg ikke gidder å feire 17. mai. Jeg blir på rommet i dag, sier en svært skuffet Jonas Holøs til NRK.no etter kampen.

Frankrike jubler

FRANSK JUBEL: Frankrike snøt Norge for 17. mai-fest i Minsk.

Frankrikes Stephane da Costa avgjorde kampen etter to norske straffebom.

Med en frekk finte lurte han vekk Norges keeper Lars Haugen og avgjorde straffeslagkonkurransen til 2-1 i Frankrikes favør, etter at VM-kampen endte 4-4 etter ordinær spilletid.

Sluttresultatet blir skrevet som 5-4-seier til Frankrike.

– Dette kunne vi like gjerne ha vunnet etter ordinær tid. Vi har ikke marginene med oss, sier Mats Trygg.

– Vi gjør en bra kamp, men å sitte igjen med ett poeng etter det oppgjøret her, er to for lite, sier landslagssjef Roy Johansen.

Frankrike forbi Norge på tabellen

Seieren sikrer Frankrike to poeng mot Norges ene (Norge får ett poeng for å ha spilt uavgjort 4-4 etter ordinær tid) , og franskmennene går dermed forbi Norge på tabellen i gruppe A.

Nå er det franskmennene som ligger an til å stikke av med den siste kvartfinaleplassen i Norges gruppe. Kun de fire beste fra hver gruppe går til sluttspillet i ishockey-VM.

Norge har sju poeng, men det er høyst sannsynlig ikke nok med tanke på at Tsjekkia og Canada er Norges to siste motstandere i gruppespillet.

– Det er små marginer. Dette kunne vi like gjerne ha vunnet, men jeg har lyst på kake og is for å demme opp for skuffelsen, sier Mathis Olimb.

6. Slovakia 4 poeng

Frankrike er foran Norge på innbyrdes oppgjør.

Norge med god start

På selveste 17. mai spilte Norge kampen de «måtte vinne». Og Norge kom meget godt i gang.

Mats Trygg sendte de norske gutta i ledelsen med et lekkert håndleddsskudd i krysset etter 11 minutter av åpningsperioden.

Den andre perioden åpnet også med godt norsk spill. Morten Ask fikk kjempet pucken over streken etter en tøff duell med den franske keeperen Cristobal Huet. Dermed 2-0 til Norge og flaggene vaiet for Norge i Hviterussland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Ask scorer mot Frankrike

GOD START: Morten Ask lurer inn 2-0 til Norge tidlig i andre periode. Men Frankrike slo nådeløst tilbake.

Slapp Frankrike inn i kampen

Men så: med fire minutter igjen av midtperioden startet den norske nedturen.

Først reduserte Antoine Roussel etter mye trafikk foran det norske målet. Den franske forwarden fikk kjempet pucken over streken i duell med flere norske spillere.

Bare sekunder senere lå 2-2 i nettet bak Lars Haugen. Denne gangen var det Yorick Treille som styrte et skudd fra distanse forbi keeperhanskene til Haugen.

Norge hadde nok som mål om å heve seg etter dette, men bare noen sekunder senere gikk Frankrike opp i ledelsen.

Nok en gang klarte Antoine Roussel å forstyrre Haugen inne foran mål, og Teddy da Costas langskudd snek seg i nettet.

På 51 effektive sekunder (!) ble 2-0 til Norge snudd til 3-2 til Frankrike.

– Vi har full kontroll til det gjenstår fem minutter av andre periode. Da scorer de plutselig tre ganger. Da ble det vanskelig, sier landslagssjef Roy Johansen.

Thrilleravslutning

Den tredje perioden ble minst like heseblesende som midtperioden.

Norge utliknet til 3-3 etter scoring av Daniel Sørvik, før Frankrike svarte med ny scoring og 4-3 bare sekunder senere ved Pierre-Edouard Bellemare.

Norge ga seg imidlertid ikke, og få minutter senere utliknet Mathis Olimb til 4-4 etter godt forarbeid av lillebroren Ken André Olimb. I sluttminuttene av tredje periode var Norge det klart beste laget, og presset på for flere scoringer.

– Vi dominerer i tredje periode, men klarer ikke å sette den kampavgjørende scoringen. Det er utrolig synd. Det viser seg at vi ikke klarer å avgjøre kamper på dette nivået, sier en skuffet landslagssjef til NRK.no.

Tredje periode ebbet ut uten flere scoringer, og kampen måtte avgjøres på overtid eller straffer. I overtidsperioden var det ingen av lagene som maktet å avgjøre, og kampen gikk til straffeslag.

To straffebom ble avgjørende

Der trakk Frankrike det lengste strået.

Ken André Olimb scoret riktignok på Norges første straffe, men både Per-Åge Skrøder og Anders Bastiansen bommet.

Dermed vant Frankrike 2-1 på straffer. Damien Fleury og Stephane da Costa scoret straffemålene for «Les Bleus».

Norge møter Tsjekkia søndag kveld.

– Vi har ikke gitt opp. Det er to kamper igjen av gruppespillet, men vi har hatt dårlig flyt i det siste kampene. Gutta hadde fortjent flere poeng enn dette etter den hederlige innsatsen, sier Johansen.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Nok et tap for Lilleberg og Lightning

Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)