Hopp til innhold

Buaas om Russlands homolov: – Vanskelig å fokusere på å gjøre et godt mesterskap

Snøbrettveteranen Kjersti Buaas (31) frykter hvilke konsekvenser det kan få for OL-utøvere om de opponerer mot Russlands omstridte anti-homolov.

Boikott av OL er eneste alternativ til protest slik det ser ut nå. Snøbrettkjører Kjersti Buaas er blant utøverne som gjerne vil protestere mot den såkalte "anti-homo-loven", men opplever å ha blitt satt i en vanskelig situasjon når boikott nærmest er eneste måte å ta avstand på.

VIDEO: Buaas vet ikke hva hun skal gjøre

Russland innførte i sommer en anti-homolov som kriminaliserer all positiv omtale av homoseksualitet overfor mindreårige, som gjør det straffbart å vise sin seksualitet åpenlyst.

Mange idrettsutøvere, blant annet alpinstjernen Bode Miller, har gått kraftig ut mot loven som legger bånd på hvordan OL-utøverne kan ytre seg. Norges snøbrettveteran Kjersti Buaas beskriver situasjonen som vanskelig:

– Jeg har egentlig lyst til å si at dette er en teit lov, og jeg håper at den er borte når OL kommer – det har jeg fortsatt et håp om.

Kjersti Buaas

FRUSTRERT: Kjersti Buaas.

Foto: Privat

– Hvis den er der når OL kommer så vet man jo ikke om du kan bli forfulgt, om du kan havne i fengsel om du sier noe. Det er skummelt, sier Buaas til NRK.

Buaas tok en fjerdeplass i OL i Salt Lake City, og tok sin foreløpig eneste OL-medalje da hun kjørte inn til bronse i Torina i 2006. Anti-homoloven legger en demper på stemningen i oppkjøringen til neste års Sotsji-OL.

– Det blir vanskelig for meg som utøver å fokusere på at jeg skal gjøre det bra, når jeg er uenig i mye av det som ligger rundt det.

IOC ikke bekymret

Gilbert Felli

IKKE BEKYMRET: IOC-direktør Gilbert Felli.

Foto: Pedro Armestre / Afp

– Man blir jo redd som utøver, for hva man kan si og hva man ikke kan si. Frykt er den siste følelsen du vil ta med deg inn i et mesterskap, forteller Buaas.

OL-direktør Gilbert Felli deler imidlertid ikke snøbrettveteranens bekymringer:

– Jeg er både enig og uenig med kvaliteten på denne loven, men den har ingenting å si for utøverne som kommer til OL. Jeg tror de er veldig godt beskyttet på dette området, sier Felli til NRK.

– Boikotter seg selv

Flere utøvere har forsøkt å ta et oppgjør med den russiske loven. Svenske Emma Green Tregaros ble verdenskjent da hun stilte opp i kvalifiseringen i friidretts-VM med negler lakkerte i regnbuens farger for å markere sin motstand mot den kontroversielle homoloven i Russland. Høydehopperens protest bli imidlertid stoppet av det svenske friidrettsforbundet før finalen – de var redde for å utfordre systemet.

Norske Buaas synes det er vanskelig å ta avstand fra anti-homoloven uten å gå drastisk til verks:

– Det er dumt at man nærmest blir tvunget til å boikotte mesterskapet om man vil ta avstand. Da boikotter man jo nærmest seg selv, og arbeidet man har lagt ned før mesterskapet.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal