Hopp til innhold

Norges nye gulljente skal bygge OL-muskler

Line Flem Høst (17) sikret gullet i junior-VM med god teknikk og stoisk ro. Nå skal Norges nye seilerprinsesse bli sterkere for å kopiere Linda Andersen og Siren Sundby.

Line Flem Høst

Det ble norsk gullfest under junior-VM i seiling. Her flankeres verdensmester Line Flem Høst (med gullmedaljen rundt halsen) av Ragna Agerup (f.v.), Marie Brunvoll Nustad, Arthur Ulrichsen, Maia Agerup og Knut Reidulff

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Hun har vært et stortalent i mange år. Fredag kronet 17 år gamle Line Flem Høst juniorkarrieren med VM-gull i klassen Laser Radial – som fra 2008 erstattet Europajolle på OL-programmet.

NTG-studenten ledet fra første seilas og var verdensmester allerede før den ellevte og siste seilasen i Kypros.

I individuell seiling for kvinner har Norge stolte OL-tradisjoner. I 1992 ble Linda Andersen (nå Linda Cerup-Simonsen) tidenes første norske kvinne med gull i et sommer-OL da hun vant Europajolle-konkurransen i Barcelona. I Athen i 2004 tok Siren Sundby OL-gull i klassen.

Nå vil Line Flem Høst bli den neste norske gulljenta også i OL-sammenheng.

– Det store målet er OL i 2020. Men jeg har et håp om å komme til Rio i 2016 også, erkjenner hun overfor NRK.no.

Unik teknikk

Trener Frank Kirkeland tror deltakelse i Rio om tre år absolutt kan være realistisk. Han mener den nybakte verdensmesteren har alt som skal til for å bli best i verden.

– På enkelte områder vil jeg si hun allerede er blant de beste i verden. På andre områder har hun fortsatt mye å gå på, sier han.

Line Flem Høst

Line Flem Høst har sikret VM-gullet og det norske flagget vaier i Kypros.

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Og utdyper:

– Line har en teknikk i båten som er veldig godt utviklet. Hun har en unik evne til å seile fort med bølger. Men hun har mye å hente på det fysiske som gjør at man får kraft i båten gjennom bølgene når man seiler i motvind.

Den analysen er hovedpersonen helt enig i.

– Han har helt rett. Jeg må trene mye hvis jeg skal bli best i verden. Frank setter opp et bra program og jeg må gjøre mitt beste på hver økt.

– Trives du i styrkerommet?

– Tja ... Som oftest! Jeg trives bedre i båten, men styrketrening må til, erkjenner hun.

Musikk som nervemedisin

I tillegg til god teknikk, peker 17-åringen på en annen styrke som betydde mye på veien mot VM-gull.

– I en konkurranse med elleve race på fem dager er det veldig viktig å holde nervene i ro. Hvis nervene får ta overhånd, blir det vanskelig, påpeker hun.

– Hva gjør du for å kontrollere nervene?

– Jeg er nok en ganske rolig person. Og så prøver jeg å oppføre meg så normalt som mulig mellom racene. På Kypros nå var det ganske varmt. De fleste av konkurrentene satt i skyggen og drakk vann. Jeg badet og hadde det deilig i stedet for å sitte og tenke på neste race.

Line har også et annet grep for å kontrollere spenningsnivået.

– Jeg hører mye på musikk. I VM hørte jeg på de samme sju sangene før hvert eneste race. Det er sanger jeg assosierer med gode opplevelser. To av sangene var for eksempel fra en god konsertopplevelse under Hove-festivalen, forteller hun.

Lyst til å bli lege

Skal man bli best i verden, sier det seg selv at idretten tar mye tid. Line Flem Høst er samtidig opptatt av at seilingen ikke må bli altoppslukende.

– Jeg må ha et liv ved siden av også. I fjor høst hadde jeg seilingen litt oppe i halsen en periode. Da tok jeg en måned fri. Det er viktig for meg å kunne ha et normalt liv ved siden av. Og jeg er opptatt av å kombinere idrettssatsingen med utdanning, fastslår hun.

Fortsatt har Line et år igjen som elev ved NTG Bærum. Hva slags utdanning hun skal satse på, er hun fortsatt i tvil om.

– Jeg har hatt veldig lyst til å bli lege. Men det kan hende det blir for krevende å kombinere med seilingen. Så vi får se, sier hun.

Det neste sportslige høydepunktet er senior-EM på sensommeren. Der er det fortsatt for tidlig å ha ambisjoner om medalje.

– Jeg drar til EM for å ha det gøy. Jeg skal gjøre det jeg kan best, og prøve å gjøre det bra i forhold til at jeg er en av de yngste i feltet. At halvparten har vært med i OL, får man bare legge til side, sier Line Flem Høst –Norges nye gulljente.

Line Flem Høst

Line Flem Høst har en teknikk i verdensklasse også på seniornivå. Nå må hun bygge muskler for å takle motvind.

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Siste nytt

  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal