Hopp til innhold

Norges enorme stafettstatistikk: – Det er nok litt flaks

FALUN/OSLO (NRK): Petter Northugs spurtseier i Falun er foreløpig siste kapittel i en oppsiktsvekkende historie om norske VM-lag som aldri tabber seg ut.

Stafett

NOK ET STAFETTGULL: Anders Gløersen, Petter Northug, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug stod for Norges tolvte stafettgull på 13 forsøk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Du føler på presset fra en hel nasjon, sier Niklas Dyrhaug etter å ha gått en solid førsteetappe for Norge i stafetten som endte med norsk gull.

Lugnet skistadion i Falun var fullstappet. Det er noe helt spesielt med langrennstafetten. Dette er øvelsen hjemmenasjonen så gjerne vil vinne, men hvor Norge er storfavoritter.

I Norge har øvelsen en helt unik posisjon. Det har den hatt lenge, og posisjonen har blitt om mulig enda sterkere etter de siste års suksess.

Norges gull i Falun er det 12. i de 13 mesterskapene fra 1991. Da Norge «bare» fikk sølv i 1999, kom det etter tap i en spurt. Det er en forbløffende statistikk.

Favorittene som misser

Brink Val di Fiemme

Jörgen Brink sprakk fullstendig da han gikk siste etappe for Sverige under VM-stafetten i 2003.

Foto: ALESSANDRO TROVATI / AP

22 forskjellige nordmenn har bidratt i disse stafettbragdene. Til sammen har de gått 52 norske VM-etapper på rad uten et eneste skjebnesvangert fall, stavbrekk eller smørebom.

Det er nemlig alltid et favorittlag som tabber seg ut, men i VM-sammenheng begynner det å bli fryktelig lenge siden det var Norge.

  • I fredagens stafett skjedde det med Russland. Alexander Bessmertnykh holdt følge med teten på den andre etappen i 7,5 kilometer. Men på den siste av de fire rundene tapte han 32 sekunder til teten. Ingen av de to russerne på skøyteetappene klarte å nærme seg, og dermed ble hans lille sprekk på sisterunden det som ødela for Russland i gullkampen.
  • Det samme skjedde med finske Iivo Niskanen. Han slet med dårlige ski på slutten av sin etappe, og måtte fortvilet se at laget hans var ute av gullkampen. Matti Heikkinen på tredjeetappen hadde en enda dårligere dag og tapte nesten to minutter, og dermed endte Finland som nummer åtte.
  • I Oslo-VM for fire år siden gikk tre av fire finner kjempeetapper. Det holdt bare til fjerdeplass ettersom Ville Nousiainen ga bort altfor mye tid på den første etappen.
  • I 2003 var det Jörgen Brink som ødela for svenskene. Han lå alene i tet nesten hele etappen, men stivnet fullstendig på slutten. Dermed forsvant hele ledelsen for Sverige, og Thomas Alsgaard spurtet Norge inn til seier.
  • I 1993 var det Niklas Jonsson som hadde håpløse ski og tapte nesten to minutter til Norge på den første etappen av VM-stafetten. Lagkameratene var sjanseløse på å ta inn det tapte.

Dette er bare noen av eksemplene, for i hver eneste stafett skjer det at noen ikke har dagen.

Norge har imidlertid gått 13 VM-stafetter på rad uten at noen av løperne har hatt en ødeleggende dårlig dag.

– Det er nok litt flaks. Vi har nok hatt masse tur på VM-stafettene, sier Tore Ruud Hofstad, som vant VM-tittelen i 2005.

Den gang gikk det norske laget en så god stafett at han som ankermann kom alene inn på oppløpet.

– Bemerkelsesverdig

Fredag var det tre mesterskapsdebutanter på det norske laget. Didrik Tønseth ga bort noen sekunder til Sverige på sin etappe, men Anders Gløersens strålende tredjeetappe gjorde at Norge var tilbake i gullkampen før Petter Northug skulle ut på siste etappe.

De tre debutantene klarte det viktigste av alt: Å unngå helsprekk og tabber.

– Det er veldig spesielt at det aldri har skjedd noe som har gjort at det ikke gikk bra, sier Niklas Dyrhaug.

Frode Estil

IMPONERT: Frode Estil mener det er bemerkelsesverdig at Norge ikke har hatt noen store VM-uhell de siste årene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han får støtte av en mann med tre VM-gull i stafett, Frode Estil.

– Det er bemerkelsesverdig. Det er vel ingen fall eller stavbrekk som jeg kan komme på. Det er vanskelig å si hvorfor det ikke har skjedd med oss, sier Estil.

Northug: – Jeg skalv

Det har i alle fall ikke vært mangel på nerver slik Dyrhaug opplevde før dagens etappe. Også Petter Northug minnes sin mesterskapsdebut på stafett som en svett affære.

– Jeg skalv da jeg gikk min første stafett, sier Petter Northug, som debuterte som ankermann i 2007.

Den som intet våger intet vinner, heter det i ordtaket. Under hver eneste stafett er det hundrevis av muligheter for å gjøre bittesmå feil.

Også under dagens stafett tok Norge sjanser for å sikre seg gullet, mener Ruud Hofstad.

Tore Ruud Hofstad

– LITT FLAKS: Tore Ruud Hofstad forteller at marginene stort sett aldri har gått imot stafett-Norge i VM-sammenhengi løpet av de 24 siste årene.

Foto: KALLE PARKKINEN / AFP

– På slutten av stafetten klarer Northug akkurat å kaste seg inn foran Halfvarsson på vei inn i hesteskoen. Det er ikke så mye som skal til før man snubler der, så det handler litt om å ha tur, sier han.

Norges anker-joker

Men mest av alt handler moderne langrennstafetter om å ha den beste ankermannen, som Norge har hatt siden Thomas Alsgaard fikk ansvaret i 1995, forteller Hofstad.

– Vi har selvfølgelig hatt sterke lag. Da tåler man uhell. Man tåler at noen har en dårlig dag, sier Hofstad.

– Det er sjelden at fire stykk leverer fire toppløp. I Obersdorf i 2005 var det slik. Det var sist gang Norge gikk over mål med flagget i hånda, men sett bort fra det har ikke alle hatt full klaff samtidig. Likevel klarer vi å berge gullet i land gang på gang, sier han.

For Oberstdorf er unntaket i moderne tid. Både i 1991, 1993, 1995 og 1997 avgjorde Norge stafettene lenge før oppløpet. I 2001 var Finland først i mål, men ble senere disket da det viste seg at tre av utøverne var dopet.

I alle de fem VM-stafettene Petter Northug har vunnet, har avgjørelsen falt på oppløpet.

– Vi har Petter Northug. Vi er ikke avhengige av å gå ifra før spurten, som de fleste andre lag må. Det er ikke mange land som har det sånn som oss, sier Hofstad.

Han får støtte av Frode Estil.

– Det ligger nok også i at vi har hatt gode ankermenn som har avgjort knepent til Norges fordel. Vi har vært heldige som har hatt ankermenn som har avgjort. Ofte blir det tette dueller. Disse har Petter Northug avgjort for oss, og Thomas Alsgaard før det, sier Estil.

PS: Det hører med til historien at selv om Norge har en bra VM-statistikk, har Norge fått en dose stang-ut i OL-stafettene. Der har ikke Norge vunnet siden 2002, og både i Sotsji (2014) og i Vancouver (2010) må dårlige ski ta mye av skylden.

Spurtduell

Hør innspurten på fredagens stafett fra svensk fjernsyn.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal