Sulland trente seg god i pausen

Linn Jørum Sulland rotet og rotet før pause. Pausen brukte hun til å trene skudd mot tomt mål, og i løpet av andre omgang ble hun toppscorer.

Linn Jørum Sulland får en dytt av Dominika Selucka i kampen mot Tsjekkia

SLITESEIER: Linn Jørum Sulland var med på å snu kampen for Norge, i det som ble en sliteseier mot Tsjekkia. Her får hun en dytt av tsjekkiske Dominika Selucka.

- Det er små marginer. I første omgang hadde jeg stangskudd og bomskudd som jeg er veldig misfornøyd med. Så prøvde jeg å tenke gjennom hvor jeg skulle plassere skuddene, og så går de inn i andre omgang, sier Sulland til NRK.

Sulland sier at hun gjør det av og til når hun ikke har fått det til i første omgang. Og ofte har det hjulpet.

Hun ble Norges toppscorer med åtte mål, og bidro sterkt til at Norge snudde kampen mot slutten og vant.

- Jeg er fornøyd med det, sier hun.

- Glad vi har en arbeidsgjeng

Trener Thori Hergeirsson liker det han ser av Sulland.

- Jeg sa det til henne i pausen: Du gir deg aldri, bare fortsett. Hun har vist mange ganger at hun komemr sterkt tilbake. Det hjelper å trene, ser du, sier Hergeirsson, som synes kampen gikk litt for mye i rykk og napp.

- Vi begynner ok, men fortsetter ikke. Det går litt for sakte. Vi lykkes ikke, og drar det med oss. Litt problemer over hele linja. Jeg er glad for at vi har en arbeidsgjeng og klarer å jobbe oss gjennom det, sier Hergeirsson.

Norge videre med full pott

Norge er videre til hovedrunden i håndball-EM, men måtte slite for seieren med seier 21–19 mot Tsjekkia torsdag kveld.

De tsjekkiske håndballkvinnene har ikke deltatt i mesterskap siden 2004, men viste liten respekt for de regjerende OL-mestrene.

Tsjekkia ledet i store deler av kampen, og det sto 12–10 til tsjekkerne ved pause.

Norge slet med å få til spillet sitt i førsteomgangen, og tsjekkerne var gode til å trekke ned tempoet.

Sulland snudde

Utover i andre omgangen fulgte lagene hverandre tett.

Vendepunktet for Norge kom i det 52. minutt, da Linn Jørum Sulland utlignet til 18–18. Tsjekkias trener ba om en timeout, og like etter reddet Norges målvakt Katrine LundeHaraldsen straffe.

(Saken fortsetter under bildet)

Norges målvakt Katrine Lunde redder skuddet fra tsjekkiske Pavla Poznarova

STOPPET TSJEKKIA: Norges målvakt Katrine Lunde redder straffe fra tsjekkiske Pavla Poznarova.

I det 55. minutt sendte Sulland Norge i ledelsen 19-18, mens hun la på ett til kort tid etter. Selv om tsjekkerne reduserte, klarte Norge å holde på ledelsen ut kampen.

Med under ett minutt igjen fikk Tsjekkia straffe, og Lunde reddet på nytt.

Viktige poeng

Norge har én kamp igjen i den innledende runden, mot Ukraina på lørdag, men er videre til hovedrunden etter kveldens kamp. Det er også klart at Norge tar med seg fire poeng dit.

Med tap mot Tsjekkia ville veien videre for de norske håndballjentene ha blitt langt vanskeligere.

Poengtap og feilskjær så tidlig i mesterskapet som i de innledende kampene, kunne ha fått betydning for om Norge går til semifinalen eller ikke.

Heidi Løke mot det tsjekkiske forsvaret under EM-kampen mellom Norge og Tsjekkia.

Møter topplagene

Bakgrunnen er at de tre beste lagene i hver innledningsgruppe i håndball-EM går videre til hovedrunden, etter tre spilte kamper.

Dette i motsetning til under sommerens OL og i håndball-VM 2011, hvor lagene gikk rett fra gruppespillet til åttendedelsfinaler og utslagskamper.

– Lagene tar med seg de poengene de har tatt mot de andre lagene som går videre. Poengene mot de lagene som ikke går videre, blir ikke med i hovedrunden, har håndballekspert Øystein Havang forklart.

I mellomrunden skal Norge mest sannsynlig opp mot Sverige, Danmark og forhåndsfavoritt Frankrike.

• Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

* To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

* Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

* To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

Otfs84t2WGM
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

Leverkusen-jubel mot West Ham
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.