Hopp til innhold

Norge må unngå VM-smell mot Sveits

Norges to strake VM-kvartfinaler skaper forventninger før ishockey-VM i Sverige. Nøkkelen til ny suksess ligger mest sannsynlig i gruppespillsmøtet med Sveits.

Patrick Thoresen

Patrick Thorsen er sett på som Norges beste forward, og KHL-proffen blir en viktig brikke i kampen om VM-kvartfinaleplass for det norske laget.

Foto: Ellingsen, Tommy / NTB scanpix

Espen "Shampo" Knutsen

Vålerenga-trener Espen Knutsen er på plass i Sverige for å følge ishockey-VM. Han blir skuffet om Norge ikke kommer til kvartfinale - selv om det betyr at de norske iskrigerne må overprestere igjen.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
Holtet og Biryukov

Marius Holtet takler Russlands Jevgenij Biryukov i VM-kvartfinale i 2012. Norge har mål om å komme til sin tredje kvartfinale på rad, men det krever at laget unngår poengtap i kamper de «skal» vinne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Bjørn Erevik

Ishockeyekspert Bjørn Erevik mener kampen mot Sveits blir avgjørende for Norges VM-skjebne.

Foto: Privat/Espen Hildrup

– I utgangspunktet bør man egentlig ikke bli skuffet om Norge ikke kommer til kvartfinale når man ser på konkurransen. Det er mye, mye større nasjoner enn Norge, men nå har vi vært i kvartfinale noen år. Da blir man ofte litt bortskjemt, sier Vålerenga-trener Espen Knutsen til NRK.no.

Fredag slippes pucken på isen til første kamp i ishockey-VM 2013. Norge spiller sin første kamp på lørdag - og forventingene om kvartfinaleplass er høye.

– Jeg må jo si ja, man blir jo skuffet om Norge ikke når kvartfinale, sier den tidligere NHL-proffen Knutsen.

Flere nøkkelkamper

Norge innleder mesterskapet med kamp mot Slovenia. Dagen etter venter Danmark.

– Slovenia er et lag vi bør slå uansett, men Danmark skal man ikke kimse av. De har ganske mange bra spillere. Det blir ingen «walk in the park», for å si det sånn, sier Knutsen.

Vålerenga-treneren er allerede på plass i Sverige for å følge mesterskapet som ekspertkommentator for TV-rettighetshaver Max. Han tror Norge har gode muligheter til å nå sin tredje VM-kvartfinale på rad.

– Jeg ser på muligheten som bra. Norge har et bra lag, gode keepere og en bra trener, sier han.

Sveits må beseires

Skal det imidlertid bli norsk kvartfinaleplass, må Norge overprestere igjen. For det mener Vålerenga-treneren laget har gjort i de foregående mesterskapene.

– Med tanke på hvor mange ishockeyhaller, hockeyspillere og ressurser vi har, har vi overprestert veldig, sier han.

Likevel har han tro på at Norge går videre fra gruppespillet, men da er det ikke bare de to første kampene som blir viktig.

– Kampene mot Sveits og Hviterussland blir også nøkkelkamper. Hviterussland er et lag jeg synes vi skal slå, men Sveits er favoritter mot Norge. De har et bra hockeylag, sier Knutsen.

– Desidert nøkkelkamp

Knutsen får støtte av TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik, men sistnevnte utpeker én bestemt kamp som avgjørende.

– Jeg tror kampen mot Sveits blir den desiderte nøkkelkampen om fjerdeplassen bak de store lagene, sier Erevik til NRK.no.

Sverige, Canada og Tsjekkia er utpekt som de tre største favorittene til å gå videre fra Norges gruppe.

– Slovenia og Danmark er lag vi må slå om vi skal til kvartfinale. Vi kan slå Tsjekkia på en god dag, men jeg tror Sveits blir hovedmotstanderen for å kunne nå en kvartfinale, sier han.

Små marginer

Erevik mener også det vil være skuffende om Norge ikke når kvartfinale, dersom man ser på resultater fra de siste mesterskapene og de sterke resultatene i oppkjøringen til årets VM.

– Samtidig skal vi huske, basert på forutsetningene, at det er en kjempeprestasjon norsk hockey har gjort ved å komme til kvartfinalen tidligere, sier han.

– Det er veldig, veldig små marginer. Et ettmålstap mot Danmark istedenfor å slå dem med ett mål eller to kan være nok at til at vi ikke når en kvartfinale. Vi må ha den nødvendige flyten, sier han.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal