Hopp til innhold

NFL-kjenner om skandalen: – En veldig streng straff

Asbjørn Slettemark tror ikke straffen mot quarterback Tom Brady og Super Bowl-vinner New England Patriots blir stående.

Tom Brady

FOR LITE LUFT: Tom Brady og New England Patriots straffes strengt for balljuks.

Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports / Reuters

Mandag kveld ble det klart at New England Patriots får én million dollar i bot. Den kjente quarterbacken Tom Brady utestenges også i fire kamper uten lønn for å ha brukt baller med for lite luft i semifinalen mot Indianapolis Colts.

Asbjørn Slettemark

NFL-KJENNER: Asbjørn Slettemark.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det fremstår som en veldig streng straff, spesielt hvis du ser på det i sammenheng med andre typer straffer som NFL deler ut, sier Slettemark, og utdyper:

– Ray Rice fikk to kampers utestengelse (ble senere utestengt på ubestemt tid) for å ha slått kjæresten sin bevisstløs. Men det dette handler om er at NFL vil slå hardt ned på lag og spillere som jukser på banen, sier han til NRK.

Les også: Stjernespillerne som rystet USA

– Som om Northug tok en snartur

Skandalen «Deflate-gate» overskygget totalt det amerikanske NFL-sluttspillet i år etter at New England Patriots brukte baller med for lite luft under lagets semifinaleseier over Indianapolis Colts.

– Oppmerksomheten rundt skandalen kan sammenlignes med om Petter Northug tok en snartur gjennom skauen uten TV-kameraer for å vinne sekunder mot en motstander, sier Slettemark, som har bedre kjennskap til den amerikanske ligaen enn nordmenn flest.

NFL iverksatte en gransking for å finne ut hvordan ballene i semifinalen mistet lufttrykk fra de ble kontrollert før avspark og til de ble testet i pausen.

I mellomtiden gikk Patriots hen og vant Super Bowl. Først mandag kveld kom dommen fra NFLs gransking.

– Sannsynligvis ville New England ha vunnet kampen uansett. De dominerte kampen og i resten av sesongen. Det er imidlertid så enkelt at de har gjort noe som ikke er lov i forhold til regelverket. Det er god gammeldags juksing, kommenterer NFL-kjenneren.

Dømt for juks i 2007

New England Patriots har også tidligere blitt dømt for juksing. I 2007 ble laget straffet etter at klubben i strid med NFL-reglene filmet signalene som motstanderen benyttet.

– Det (Patriots) er et slags Manchester United i NFL - et lag som mange holder med, men som mange hater intenst. Veldig mange har lyst å gi laget en straff for måten de holder på. Det er et lag som er lett å hate, påpeker Slettemark.

Tom Brady har hele tiden nektet for å ha noe kjennskap til balljukset og ifølge advokaten hans anker NFL-stjernen straffen.

– Jeg blir veldig overrasket hvis straffen på fire kamper blir stående. Jeg tipper Brady får en eller to kampers utestengelse når anken er ferdig behandlet, sier Asbjørn Slettemark.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal