Hopp til innhold

Forbundet anbefaler Riise-nei

Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball anbefaler Aalesunds FK til ikke å skrive kontrakt med John Arne Riise.

Riise

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren i AaFK, men NFF og NTF anbefaler AaFK å ikke skrive kontrakt med Ålesunderen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I en felles meddelelse fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball skriver de følgende.

– Termineringen av hans avtale med et utenlandsk bettingselskap ble svært positivt mottatt av alle parter. Det viser seg imidlertid at John Arne Riise skal være frontfigur for spillselskapet i flere reklamefilmer i flere uker fremover. Dette er slik vi vurderer det ikke forenlig med spill i Tippeligaen.

– Det ble bestilt en ekstern uavhengig juridisk betraktning fra NFF og NTF som partene har fått tilsendt. Denne råder Aalesunds FK til ikke å benytte spilleren i Tippeligaen før etter at samarbeidet med det utenlandske spillselskapet også i praksis er avsluttet.

De anbefaler dermed at AaFK ikke skriver kontrakt med Riise før reklamefilmene med Betsson er sendt. Det ser dermed mørkt ut for Tippeliga-spill denne våren ettersom Betsson trolig ikke vil forkaste de ferdigproduserte filmene.

Har forhandlet siden i går

NTF, NFF og Aalesunds FK hadde i går kveld et telefonmøte hvor det ble diskutert hvordan de sammen kan sikre at John Arne Riise kan spille i Tippeligaen. Tidligere i dag har det vært forhandlingsmøte hvor NFF, Norsk Toppfotball (NTF), utøvernes fagforbund (NISO) og Betsson deltok.

Riise på Color Line Stadion i AaFK-skjerf

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren sin i AaFK.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Bakgrunnen for forhandlingsmøtet er at NFF endret kravene til Riise da det ble kjent at 35-åringens reklamefilmer ville sendes samtidig som han spiller i eliteserien.

NRK får opplyst at det var generalsekretær Kjetil Siem og administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, Leif Øverland, som deltok på forhandlingsmøtet tidligere i dag.

Betsson sitter med nøkkelen

Ettersom reklamefilmene med Riise vil bli vist utover sommeren, vurderer den juridiske betraktningen det som at avtalen egentlig ikke er avsluttet.

Leif Øverland

Leif Øverland mener Betsson sitter med nøkkelen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Alle ønsker John Arne tilbake, men vi ønsker ikke at et utenlandsk spillselskap skal få lov til å utnytte muligheten til å få enda mer publisitet, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Skulle John Arne Riise spille i Tippeligaen samtidig som reklamefilmene fra det utenlandske spillselskapet Betsson går på skjermen vil det føre til et brudd på avtalen som NFF og Norsk Toppfotball (NTF) har med Norsk Tipping.

– Vi har en bransjeeksklusivitetsavtale med Norsk Tipping og da er det ikke mulig å ha spillere som i norsk Tippeliga som er reklameobjekter i ulike filmer til langt ut på sommeren. Uansett ønsker vi ikke at våre idrettsutøvere blir reklameobjekter for ulovlige spillselskap, sier Øverland.

– Jeg tror alle ble litt overrasket over at Betsson har tenkt et så massivt medietrykk til å bruke denne spilleren etter at han ønsker seg tilbake til Tippeligaen, fortsetter han.

– Hva må til for at John Arne Riise skal kunne spille i Tippeligaen denne sesongen?

– Det som står i den juridiske betraktningen er at avtalen formelt må avsluttes også fra Betsson sin side, og at Riise ikke lenger er et reklameobjekt. Det er Betsson som sitter på nøkkelen her, sier Øverland.

AaFK i tenkeboksen

Nå blir det opp til AaFK hva de ønsker å gjøre i saken. Klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds Fotballklubb seier til NRK at klubben ikke har bestemt seg for hva de nå skal gjøre, men at klubbens egne advokater skal gå gjennom den juridiske betenkningen fra fotballforbundet. Det er uklart hvor lang tid dette vil ta.

Henrik Hoff

Klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, vurderer nå hva de skal gjøre i Riise-saken.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

AaFK skal nå vurdere om de er villig til å ta sjansen på å skrive kontrakt med Riise. Skulle AaFK signere Ålesunderen kan NFF og Norsk Toppfotball (NTF) risikerer et eventuelt søksmål fra Norsk Tipping dersom de finner at reklamefilmene er i strid med selskapets interesser.

I går ble det klart at Betsson har frigjort Riise fra avtalen sin med spillselskapet, men at de fortsatt ønsket å vise fire allerede ferdigproduserte videoer med fotballspilleren i vår og sommer. Det er tydeligvis dette som hindrer Riise i å spille i Tippeligaen denne våren.

Stum Riise

John Arne Riise er selv ganske maktesløs i saken. Han har gjort det NFF og NTF har bedt ham om, nemlig å si opp avtalen med Betsson. Riise har ingen makt til å kreve at Betsson trekker filmene og det utenlandske spillselskapet er i sin fulle rett til å sende reklamefilmene på blant annet Discovery og Viasats TV-kanaler.

Riise har så langt ikke kommentert saken, men tidligere i dag skrev han følgende på sin egen blogg:

«Jeg tror ting ordner seg i dag. Jeg håper virkelig det, så jeg kan sette meg på flyet i ettermiddag og starte et nytt eventyr. Jeg ser jo at alderen ikke er på min side, så jeg vet at dette blir min siste klubb»

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal