Hopp til innhold

Nektes å minnes Alexander Dale Oen

Det norske ishockeylandslaget får ikke lov til å markere dødsfallet til Alexander Dale Oen under VM-kampen mot Sverige i kveld.

Ishockey Norge - Sverige

De norske spillerne får ikke lov å markere Alexander Dale Oens dødsfall under kampen mot Sverige i kveld

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Det er det internasjonale ishockeyforbundet som har satt foten ned. De begrunner avslaget med at de får mange henvendelser om markeringer av dødsfall, og vil derfor være svært restriktive. Derfor avslår de også Norges ønske om en synlig markering under kveldens kamp.

- Forbundet sier det er umulig å håndtere slike ønsker fordi de ikke vet hvor grensen går for når de skal si ja og når de skal si nei. De har fått flere lignende henvendelser fra andre tidligere, sier landslagets pressesjef Lars Otto Bjørnland til NRK.

- De vet nok ikke hvor tette bånd det er mellom norske utøvere. Det er uforståelig for oss, sier Bjørnland.

Fikk lov for tre år siden

Det har ikke alltid vært slik. I 2009 spilte landslaget med initialene PER for å minnes lagets avdøde styrketrener Per "Pella" Egil Refsnes under CVM-kampen mot Canada. Men tre år seinere får de altså ikke lov av Det internasjonale ishockeyforbundet til å gjøre det samme.

Spillerne vil likevel markere det symbolsk. På én av de hvite feltene på tuppen av hansken på venstre hånds lillefinger skal de sette en gullfarget strek over. Dette som en markering av at Alexander Dale Oen skulle ta gull i årets OL.

Det er så langt de får lov å gå.

Velger hånden nærmest hjertet

- Gullfargen er valgt fordi Alexander er verdensmester og hadde mål om OL-gull i London. Spillerne er veldig opptatt av å hedre Dale Oen, sier Bjørnland.

Spillerne står fritt til å skrive hva de vil på tuppen av hanskene sine og derfor kan ikke forbundet stoppe dette.

- Hvorfor på venstre hånd?

- Fordi det er den som er nærmest hjertet.

Opprinnelig ville det norske laget at spillerne skulle bruke sørgebånd eller klistremerke på hjelmen. Men det får de ikke.

– Det viktigste for oss er å få markert dette på en verdig måte som respekt for en god idrettskollega, sier pressesjef for det norske laget, Lars Otto Bjørnland.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal