Nektes å minnes Alexander Dale Oen

Det norske ishockeylandslaget får ikke lov til å markere dødsfallet til Alexander Dale Oen under VM-kampen mot Sverige i kveld.

Ishockey Norge - Sverige

De norske spillerne får ikke lov å markere Alexander Dale Oens dødsfall under kampen mot Sverige i kveld

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Det er det internasjonale ishockeyforbundet som har satt foten ned. De begrunner avslaget med at de får mange henvendelser om markeringer av dødsfall, og vil derfor være svært restriktive. Derfor avslår de også Norges ønske om en synlig markering under kveldens kamp.

- Forbundet sier det er umulig å håndtere slike ønsker fordi de ikke vet hvor grensen går for når de skal si ja og når de skal si nei. De har fått flere lignende henvendelser fra andre tidligere, sier landslagets pressesjef Lars Otto Bjørnland til NRK.

- De vet nok ikke hvor tette bånd det er mellom norske utøvere. Det er uforståelig for oss, sier Bjørnland.

Fikk lov for tre år siden

Det har ikke alltid vært slik. I 2009 spilte landslaget med initialene PER for å minnes lagets avdøde styrketrener Per "Pella" Egil Refsnes under CVM-kampen mot Canada. Men tre år seinere får de altså ikke lov av Det internasjonale ishockeyforbundet til å gjøre det samme.

Spillerne vil likevel markere det symbolsk. På én av de hvite feltene på tuppen av hansken på venstre hånds lillefinger skal de sette en gullfarget strek over. Dette som en markering av at Alexander Dale Oen skulle ta gull i årets OL.

Det er så langt de får lov å gå.

Velger hånden nærmest hjertet

- Gullfargen er valgt fordi Alexander er verdensmester og hadde mål om OL-gull i London. Spillerne er veldig opptatt av å hedre Dale Oen, sier Bjørnland.

Spillerne står fritt til å skrive hva de vil på tuppen av hanskene sine og derfor kan ikke forbundet stoppe dette.

- Hvorfor på venstre hånd?

- Fordi det er den som er nærmest hjertet.

Opprinnelig ville det norske laget at spillerne skulle bruke sørgebånd eller klistremerke på hjelmen. Men det får de ikke.

– Det viktigste for oss er å få markert dette på en verdig måte som respekt for en god idrettskollega, sier pressesjef for det norske laget, Lars Otto Bjørnland.

Siste nytt

 • Norges startoppstilling mot Kroatia

  Norge stiller med dette laget i lørdagens EM-kvalifiseringskamp borte mot Kroatia:

  Ørjan H. Nyland – Martin Linnes, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Tom Høgli – Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli – Martin Ødegaard, Tarik Elyounoussi.

 • Marte Olsbu
  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  Nytt NM-gull til Olsbu

  Marte Olsbu forsvarte ledelsen fra fredagens sprint da hun gikk inn til gull på lørdagens jaktstart i skiskytter-NM. Olsbu skjøt hele fem bom lørdag, men det holdt altså til å holde konkurrentene bak seg. Kaia Wøien Nicolaisen ble nummer to, mens Ingrid Landmark Tandrevold tok bronsen.

 • Zagreb, Kroatia 20150327.Norsk pressekonferanse og trening før kampen mot Kroatia. Martin Ødegaard dagen før kamp.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Ødegaard på topp fra start

  Martin Ødegaard er valgt som hengende spiss bak Tarik Elyounoussi når Norge møter Kroatia i kveld.

  Valget er noe overraskende, all den tid Ødegaard ikke har denne rollen til vanlig.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint - slalåm
NM alpint slalåm sammendrag
Radiosporten: EM-kvalifisering fotball Kroatia - Norge
4-4-2 EM-kvalifisering Kroatia - Norge
Radiosporten: EM-kvalifisering fotball Kroatia - Norge
Radiosporten: EM-kvalifisering fotball Kroatia - Norge
NM skiskyting: Høydepunkter fra dagens øvelser
NM skiskyting jaktstart kvinner og menn