Hopp til innhold

Ndure er EMs humørspreder: – Prøver å hjelpe de andre

ZÜRICH (NRK.no): Jaysuma Ndure (30) er den mest erfarne av alle i Norges EM-tropp, og har tatt på seg rollen som rådgiver for de yngre utøverne - og som troppens humørspreder.

Jays2

Jaysuma Saidy Ndure har en smittende latter og prøver og skape god stemning i friidrettslaget med den.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

  • Se Ndure løpe 200 meter forsøksheat kl. 12.05! Vi sender EM i friidrett på NRK1 og NRK.no fra klokken 10.00.
Ezinne

Ezinne Okparaebo er en av dem som har mottatt hjelp fra Norges mest erfarne utøver.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det er mange gode utøvere her, og jeg må jo gi dem litt råd, da. Jeg prøver å hjelpe alle så godt jeg kan, sier Jaysuma Ndure.

Han har blant annet blitt Ezinne Okparaebos rådgiver før EM i Zürich. Ndure har vært med sprintkollegaen både på trening og under konkurranse, hvor han har rettet på teknikk og gitt støtte.

«Jays» har vært i norgestoppen i en årrekke og vet hva som må til i oppladningen til store mesterskap.

Nå ser han det som en av sine oppgaver å sørge for at flest mulig i den norske troppen føler seg vel før de skal ut og prestere.

– Jeg har vært sånn hele livet

Blant publikum er Ndure blitt kjent for sin hjertelige latter, og det er den han sørger for at lagvennene hører oftest mulig før konkurranser.

– Jeg har lyst å spre god stemning. Det hjelper alle til å kunne prestere og fokusere. Når det er god stemning slapper alle av, forteller Ndure.

Rollen som humørspreder kommer helt naturlig for ham.

– Jeg har vært sånn hele livet mitt. Stort sett er jeg blid, sier han.

Ezinne Okparaebo bekrefter dette.

– Jays ler og er blid hele tiden. Det er godt å ha en som ham, uttalte hun da hun fortalte at Ndure er blitt hennes personlige rådgiver.

Jaysuma Saidy Ndure sprudler med ny trener. Her er noen av latterutbruddene til "Jays" denne sesongen-

SE VIDEO: Jaysuma Ndure er kjent for sin hjertelige latter, og fikk latterkrampe av sine egne latterkramper under et intervju med NRK under VM.

Ser komedier hver dag

Ndure fikk det ikke helt til å stemme da han løp finale på 100 meter onsdag kveld. Han ble nummer seks, noe som var litt skuffende siden han hadde håpet på medalje.

Likevel møtte han pressen med et stort smil etter finaleløpet.

– Jeg kan ikke gå rundt og være skuffet. Det har ikke noe for seg, sier han.

Allerede torsdag ettermiddag løper han igjen. Da skal han prøve å ta seg til semfinalen på 200-meter.

En av Ndures måter å holde humøret oppe også når det går litt trått på banen, er å se komedier.

– Jeg ser komedier hver dag. Det får meg til å slappe av. Det er veldig bra å le, det er viktig, fastslår han.

Kan ta medalje på 200-meter

Norge har ikke hatt det helt store mesterskapet så langt i Zürich, så det er nok en del som har hatt behov for en humørspreder i troppen. Ndure er så langt den eneste utøveren som har vært i en finale. Sjetteplassen hans er den beste norske plasseringen, men det er fortsatt et tosifret antall nordmenn som ikke har vært i aksjon.

Når det gjald hans egne sjanser på 200-meter, var Ndure ikke så veldig snakkesalig.

– Jeg vet ikke, vi får bare se. Jeg har bare lyst å løpe fort, sier han og smiler.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal er litt usikker på Ndures sjanser for å ta medalje på 200-meter.

– Han kan godt være en finalekandidat, men jeg er litt mer tvilende på om han er medaljekandidat.

– Han har vært litt krampeaktig på slutten av løpene, og når heller ikke den voldsomme toppfarten han hadde før. Jeg frykter disse problemene gjentar seg på 200-meter, sier Rodal.

Han er derimot sikker på at Ndure lykkes som humørspreder og rådgiver i den norske troppen.

– Jays er voksen og har nådd langt i sin karriere. Han kjenner utrolig mange utøvere rundt om i verden som holder et høyt nivå. Blant annet har han bodd i USA og trent med store profiler der. Han har erfaring som helt klart er nyttig for de andre, sier Rodal. Og så er han jo en herlig og blid fyr, sier Rodal.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal