Hopp til innhold

Næss tok VM-gull: – Jeg har følt et enormt press

Thea Therese Vingmark Næss tok sitt tredje VM-gull da hun forsvarte verdensmestertittelen i kickboksing.

Thea Therese Vingmark Næss

NYTT GULL: Thea Næss fulgte planen og tok gull under VM i Dublin.

Foto: Per Ringsby

– Dette gikk akkurat som jeg håpet. Det var så deilig, sier verdensmesteren til NRK.

30-åringen møtte russisk Lilia Sjarapova i finalen i 60 kilo fullkontakt i Dublin, og gjorde ingen feil. Før finalen varslet hun at det ville «bli krig» mot den tøffe motstanderen. Etter endt kamp var dommerne ikke i tvil, og ga Næss alle tre poengene.

– Planen min var å sikte og treffe godt, og det klarte jeg. Derfor var det veldig gøy å gå denne kampen. Dessuten hadde jeg en utrolig heiagjeng, forklarer Næss.

Thea Næss

HØYE SPARK: Thea Næss (i blått) slo finske Jenna Puurunen i semifinalen.

Foto: Per Ringsby

– Det er det sterkeste hun har gjort i mesterskap og overgår alt hun har prestert før, skryter landslagstrener Daimi Akin.

Følte presset

Også i fjor vant Næss, som aldri har tapt en mesterskapsfinale, amatør-VM, og dette var hennes tredje VM-gull totalt. I tillegg har hun fire EM-gull og fire profftitler. Forventningspresset var derfor stort.

– Jeg har følt et enormt press. Både fra meg selv, og andre. Jeg hadde tittelen og ville så gjerne beholde den. Det er liksom gull som gjelder, når man har det fra før. Men jeg prøvde ikke tenke så mye på det, sier Næss.

Mannen med som trener

Trenerteamet hun har med seg i ringen, er viktig for henne. I tillegg til Akin, er også hennes mann Christian Galvez med.

– Det er helt unikt å ha mannen min som hjelpetrener. Og Daimi, som har trent meg siden jeg begynte. Det skaper en enorm trygghet, sier Næss.

Thea Therese Vingmark Næss

GODT TEAM: Thea Therese Næss sammen i ringen sammen med landslagstrener Daimi Akin (t.v.) og hjelpetrener og ektemann Christian Galvez.

Foto: Per Rigsby

Akin har trent Norges kickboksere i en årrekke. Han har så mange medaljer på CV-en at han har mistet oversikten. Likevel er gullet til Næss spesielt for ham.

– Hun er like sulten som hun var da hun tok sitt første EM-gull i 2008. Det imponerer og er ikke noe jeg ser ofte hos utøvere. Og det å ta seg til så mange finaler, og aldri tape en - det har ingen andre norske kickboksere gjort. Hun er unik, både som menneske og utøver, sier Akin.

Medaljedryss

Det er ikke bare Næss som har sikret norsk medaljefangst i Irland. Tidligere lørdag tok Monica Engset sølv i pointfighting, Birgit Øksnes sikret bronse i 70 kilo fullkontakt. Det samme gjorde Milton B. Gallareta.

Lørdag kveld blir det enda mer edelt metall. Robert Paulsbyen leverte også da det gjaldt som mest og tok VM-gull.

Madelen Søfteland og Kristin Vollstad er også i VM-finale og vil sikre sju norske medaljer.

– Det er det antallet jeg hadde sett for meg, for utøverne er så rutinerte og stabile. Men vi er blant de minste nasjonene her, mens blant de beste på medaljeoversikten. Det er artig, sier Akin.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal