Hopp til innhold

Carlsen har funnet sine hemmelige VM-hjelpere

Et eget team skal terpe sjakkfinter med Magnus Carlsen (22) i fire måneder. Men medhjelperne blir holdt anonyme i frykt for å gi VM-motstanderen fordeler.

Carlsen

Magnus Carlsen får et eget team som skal hjelpe ham med å knekke VM-motstander Vishy Anand. Forberedelsene starter allerede i juli.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Anand

Viswanathan «Vishy» Anand skal ikke delta i flere turneringer før VM-kampen mot Magnus Carlsen.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Den norske sjakk-kongen har nettopp lagt bak seg en 2.-plass i Tal Memorial.

Selv om 22-åringen var litt misfornøyd med ikke å gå til topps, tok han den viktigste seieren da han knuste kommende VM-motstander Viswanathan «Vishy» Anand.

Anand-møtet var det siste før VM-kampen i november, og dermed har nordmannen trolig skaffet seg et psykologisk overtak på inderen.

Men det er selvsagt ikke nok: I flere måneder har Carlsens støtteapparat lett etter de riktige støttespillerne i forberedelsen til VM-partiene.

Nå er de viktigste brikkene på plass, avslører manager Espen Agdestein overfor NRK.no.

– Ja. Alt er ikke 100 prosent klart, men det begynner å ta form. Vi er litt forsiktige med å gi informasjon om de nærmeste medhjelperne, fordi det gir veldig mye informasjon til motstanderen, sier Agdestein.

Kan jobbe døgnet rundt

Han forteller at det nye teamet vil bestå av fire til fem personer med tung sjakkompetanse, og at Agdestein er så godt som enige med fire av dem.

De vil begynne arbeidet med å analysere Anand allerede i midten av juli.

– De hjelper til med sparring og idéer inn mot kampen. Vi analyserer varianter, og vi bruker datamaskiner som har konkrete oppgaver. Arbeidsmengden er nesten ubegrenset – teamet kan jobbe døgnet rundt, nesten. Spesielt under VM-partiene, da jobber de på døgnskift, sier Agdestein.

Holder teamet anonymt

Selve hemmeligholdet av medhjelperne er enkelt å forklare, ifølge Agdestein.

Agdestein

Espen Agdestein er Magnus Carlsens manager.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Sjakkeksperter på internasjonalt toppnivå er gjerne godt kjent blant de beste spillerne. Hvis Anand vet hvem som hjelper Carlsen, kan han også vite hvilke trekk nordmannen spesialiserer seg på.

– Vi får ikke vite hvem som hjelper Anand før matchen er over, og vi kommer heller ikke til å si hvem som hjelper oss, sier Agdestein.

– Er noen av dem norske?

– I utgangspunktet bruker vi først og fremst internasjonale. Men jeg tror ikke jeg skal si mer enn det akkurat nå.

Danske Peter Heine Nielsen har vært Carlsens hovedsekundant og medhjelper i flere år, men i april gjorde han det klart at han ikke vil hjelpe Carlsen frem mot VM-kampen.

Nielsen har nemlig hjulpet Anand tidligere, og han ønsket ikke å motarbeide sin tidligere lagkamerat.

Håndplukket åpningseksperter

De siste årene har ikke Vishy Anand vært i nærheten av å true Magnus Carlsen på verdensrankingen.

Også i de siste enkeltpartiene har Carlsen vært sterkest.

Men inderen har likevel et giftig våpen i erme: Uforutsigbare åpningstrekk.

Det tok Agdestein og Carlsen hensyn til da de valgte medhjelpere.

– Ja, det er litt av grunnen til at vi er forsiktige med å avsløre hvem vi har på laget. Anand vet gjerne hvilke åpninger medhjelperne er eksperter på. Da kan han lese mye informasjon ut i fra hvem som er med på teamet, sier Agdestein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anand vs

Her spiller Magnus Carlsen (t.v.) mot Vishy Anand under Norway Chess i mai. Partiet endte med remis, noe Carlsen ikke var særlig fornøyd med.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Åpningsvåpen blir også trukket frem av sjakkeksperter NRK.no har snakket med.

– Anands eneste fordel

Leif Erlend Johannessen, som er internasjonal stormester og sjakkekspert, mener det er åpenbart at Carlsen nå holder litt tilbake før det smeller i november.

– Selv om Magnus sier at han er 100 prosent konsentrert om turneringene han spiller i, vil jeg tro at det er vanskelig å holde VM-kampen helt ute. Han har ikke lyst til å røpe for mange åpningshemmeligheter til Anand, og da må han kanskje spille tredje- eller fjerdevalget sitt for å gjemme trekk til høsten, sier Johannessen.

Han mener åpningsspillet kan bli veldig viktig i VM-kampen i november.

Gelfand

Her ser Boris Gelfand seg slått mot Vishy Anand under VM-kampen i fjor. Gelfand var den eneste som kom foran Magnus Carlsen under Tal Memorial denne uken.

Foto: Misha Japaridze / Ap

– Åpningen er egentlig den eneste fasen av partiet hvor Anand har en fordel. Magnus er ikke kjent for å ha giftige åpningsvåpen. Hvis ingen av partene gjør noen feil, ender det jo med remis. Så man er nødt til å ha noen uforutsigbare trekk for å sette motstanderen på prøve. Det er kjempeviktig å skape ubalanse i spillet fra startblokken, sier Johannessen, og legger til:

– Jeg tror det er her Carlsen kommer til å bruke mest energi frem mot november, sier Johannnessen.

Han får ståtte av Torbjørn Ringdal Hansen, som er sjakkspiller og Carlsens aller første trener.

– Anand har alltid gjennomarbeidede åpninger. Han er antakeligvis sterkere i åpningsfasen enn Magnus. Jeg antar at Magnus nå vil prøve å finne et område hvor Anand ikke har denne enorme kunnskapen. At teamet kan tenke litt åpent og fritt om de tidlige trekkene, sier Hansen til NRK.no.

Ulik oppladning

Før Carlsen kan rette begge øynene mot VM-kampen, skal han blant annet på flere treningsleirer, besøke vertsnasjonen India og spille en turnering i St. Louis i september.

Vishy Anand har imidlertid spilt sitt siste konkurranseparti før VM-duellen. Nå trekker inderen seg tilbake for å konsentrere seg om Carlsen.

– Jeg er litt overrasket over at Anand ikke skal delta i flere turneringer, men han har jo deltatt i mange i det siste. Men Anand vet hva han gjør. Han har forsvart VM-tittelen siden 2007, og han er en ringrev i dette gamet, sier Agdestein.

Selv om Carlsen snart begynner treningen med sitt nye team, får han også tid til å ta en pust i bakken mellom øktene.

– Det dreier seg veldig mye om åpningsspillet i forberedelsene til VM-kampen. Men det er like viktig å være forberedt mentalt og fysisk, og at han føler seg sterk. Magnus vil gjøre ting han har lyst til, slik at han får en variert hverdag. Det blir ikke som i filmen «Rocky», hvor han låser seg inne og trener, sier Agdestein.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal