Hopp til innhold

Mysteriet LeBron James

Han har vært verdens soleklart beste basketspiller i en årrekke. Så hvorfor blir LeBron James et neglebitende nervevrak når det gjelder som mest?

LeBron James

LeBron James er basketballens Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Vi er vant til å se ham som på bildet til venstre, men i de største øyeblikkene faller han helt gjennom.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic har fått tyn for å ikke levere sitt beste i toppkamper, men det er ingenting mot medietrykket mot LeBron James.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

– Det er faktisk verre enn et problem. Det er blitt et stigma, skriver ESPN-ekspert Scoop Jackson om LeBron James.

Vanligvis er James et ustoppelig godstog. Han er 203 centimeter høy, 113 kilo tung og har spensten og hurtigheten til en friidrettsutøver. Legg til briljant ballfølelse og et overblikk av en annen verden, og du har verdens beste basketballspiller.

Natt til onsdag scoret han 41 poeng og fikk det til å se ut som å ta godteri fra et småbarn. Dagen etter var han majestetisk med 34 poeng og ti målgivende pasninger.

Likevel tør ikke Heat-fansen ta noe for gitt når NBA-sluttspillet starter om noen uker. De tør nemlig ikke stole på verdens beste baskespiller.

Har skuffet flere ganger

– Vi bruker for mye tid på å overanalysere basketspillere, men i dette tilfellet er det helt på sin plass, skriver Bill Simmons, forfatter av boka «The Book of Basketball», på grantland.com.

Det har nemlig skjedd litt for mange ganger at selvutnevnte «Kong James» har skuffet i avgjørende øyeblikk:

  • 2007: James er majestetisk for Cleveland Cavaliers helt fram til finalen, men der blir de slått 4-0 i kamper. James spiller svakt til ham å være.
  • 2009: Cavaliers er storfavoritter, men ryker ut i semifinalen mot Orlando. I den avgjørende kampen har James sin laveste poengfangst i hele sluttspillet.
  • 2010: Cleveland er nok en gang favoritter, men blir slått ut mot Boston i kvartfinalen. I den nest siste kampen scorer han utrolig nok bare 15 poeng, og i den siste kaster han vekk ballen ni ganger i lagets verste hjemmetap i sluttspillhistorien.
  • 2011: James går til superlaget Miami Heat, men i finalen kollapser han totalt. I de seks finalekampene scorer han bare 17,8 poeng per kamp, ti poeng mindre enn i resten av sesongen. Det er NBA-historiens største poengfall i en finale.

James har hatt fantastiske øyeblikk også, men det er bildene av en neglebitende LeBron med tomt blikk som har festet seg hos et amerikansk basketpublikum som fortsatt ikke har tilgitt ham for den kontroversielle overgangen i 2010.

– Han overlater for mye ansvar til medspillerne sine, sier den gamle storspilleren Charles Barkley til radioprogrammet Rome.

Ble illsint på reporter

Dirk Nowitzki og LeBron James

Hovedkritikken mot LeBron James er at han blir passiv mot slutten av viktige kamper. Da blir det flere langskudd, som her mot Dirk Nowitzki i finalen i fjor.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Etter en av de skuffende finalene i fjor, fikk James spørsmål om hvorfor han «krymper» i de store øyeblikkene. Han ble rasende.

– Hvis du ser kampen igjen, og ser hva jeg gjorde i forsvar, stiller du kanskje et bedre spørsmål i morgen, svarte han.

Neste kamp scoret James bare åtte poeng. Det var første gang på 434 kamper at han ikke scoret tosifret.

Lei av å få skylda for alt

Etter mesterligakampen i fotball mellom Milan og Barcelona på tirsdag ble det hevdet at Zlatan Ibrahimovic sjelden leverer når det gjelder som mest. Kritikken blir som en storm i et vannglass i forhold til det James gjennomgår hver dag.

– Hvis du ser på tegneserier med barna dine og du ikke liker det du ser, skylder du på LeBron. Hvis du går i butikken og handler og de ikke har melk, skylder du på LeBron, har en oppgitt James uttalt, ifølge ESPN.

Fikk høre det av Kobe

Mediestormen nådde nye høyder denne våren da han valgte å sentre i stedet for å skyte i siste sekund av årets allstar-kamp.

James fikk tyn for at han ikke turte å prøve seg selv i en oppvisningskamp, og både underveis i kampen og etterpå måtte han tåle å bli ertet foran TV-kameraene av motspiller Kobe Bryant.

– Ja, Kobe ropte at jeg skulle skyte. Jeg skulle ønske at jeg hadde gjort noe annet, innrømmet LeBron James etterpå.

– Når selv motstanderne lurer på hvorfor du ikke gjorde noe for å slå ham, da har du et problem. Det er da en psykologisk sperre blir uunngåelig, skriver Scoop Jackson.

Historisk god sesong - så langt

LeBron James

På sitt beste kan LeBron James brøyte seg rett gjennom de fleste forsvar. Her dunker han over Ian Mahinmi.

Foto: David J. Phillip / Ap

På ni år i NBA har LeBron James fortsatt ikke vunnet noe annet enn individuelle utmerkelser. Nå som han er en del av «superlaget» Miami Heat for andre sesong, håper fansen at dette er året der det løsner.

– Alle store spillere opplever å bomme i viktige øyeblikk, men i denne idretten vil vi at superstjernene i det minste skal tørre å ta sjansen, skriver basketjournalisten Adrian Wojnarowski på yahoo.com.

James ligger an til å levere en av tidenes beste statistiske sesonger. Selv ikke Michael Jordans beste år kunne matche James' vanvittige tall i starten av sesongen.

Men det hjelper så lite. For LeBron James blir ikke lenger målt etter hvor god han er når det ikke gjelder.

LeBron James og Dwyane Wade

Dwyane Wade (foran) og LeBron James er Miamis to store stjerner. Fansen håper på flere spektakulære flyvere som denne under årets sluttspill.

Foto: Morry Gash / Ap

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal