Hopp til innhold

Sveriges redningsmann ble Norges redningsmann

Verdenscupseirene rant inn for Sverige da Arild Monsen var sprinttrener for nabolandet. Nå har han gitt det norske laget en aldri så liten oppvåking.

Finn Hågen Krogh og Arild Monsen

GOD STEMNING: Finn Hågen Krogh og Arild Monsen smiler og ler på Beitostølen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fire seiere, fire andreplasser og fire tredjeplasser. Det er de tydelige fakta som gjør at Arild Monsen (52) kan smile bredt denne sesongen.

Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh og Tomas Northug har alle tatt steget opp på den øverste delen av pallen. Etter at 52-åringen kom inn som trener før 2013/2014-sesongen har sprintlandslaget nærmest vært uslåelige.

– Arild kom inn med noen nye ideer og gjorde litt justeringer inn mot Sotsji. Mange var fornøyde med det og responderte bra på den treningen, sier Anders Gløersen.

Sotsji-OL endte som kjent med OL-gull til Ola Vigen Hattestad.

– Ikke jeg som går

Anders Gløersen

JUSTERTE: Anders Gløersen har overbevist i år, men mest på de lengre distansene. Han vant blant annet 15 kilometeren i NM på Røros.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vi nordmenn er vant til at sprinterne leverer toppresultater, men før Monsen kom inn på laget var det flere tyngre år, i hvert fall hvis vi ser på mesterskapene. Etter at Hattestad og Johan Kjølstad dominerte i Val di Fiemme i 2009, er det kun allroundløper Petter Northug som har samlet medaljer individuelt i mesterskapene frem til OL i Sotsji i 2014.

Hvor mye av æren vil trener Monsen ta selv?

– Æren skal alle ha. Jeg er bare en del av laget og det er jo ikke jeg som er der ute og går, sier moldenseren.

Men de som konkurrerer ute i løypene sender masse skryt til sin trener og gir ham mer av æren enn den han vil ta selv.

– Resultater går opp og ned, men vi er veldig fornøyde med det vi har fått til i år. Arild er veldig viktig og skal ha mye av æren, sier Gløersen.

Før Monsen ble trener for de norske sprinterne, var det svenskene som fikk nytte nordmannens kompetanse fra 2009 til 2013. Det endte med 17 verdenscupseire og i tillegg ni pallplasser, anført av Emil Jönsson og Teodor Peterson. Førstnevnte tok også sølv i VM i Oslo i 2011 og sølv på lagsprinten med Marcus Hellner i 2013.

– Gir oss en trygghet

Ola Vigen Hattestad

SKRYTER: Ola Vigen Hattestad snakker om trener Monsens humor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hattestad forteller at sprintlandslaget tidligere hadde en utfordring med forskjellige treningsfilosofier blant løperne. Der har nå Monsen tatt grep og fått alle til å dra i samme retning.

– Arild har bidratt mye og skal selvfølgelig ha mye av æren. Vi er jo alle sammen voksne folk som tar ansvar selv, men Arild er en god diskusjonspartner, sier den olympiske mesteren.

Tomas Northug har fått sitt store gjennombrudd som seniorløper denne sesongen, med blant annet en verdenscupseier i estiske Otepää. Han vektlegger Monsens beslutsomhet.

– Han er tydelig på hva han har troa på og følger bestemt den veien. Det gir oss en trygghet. Han har selv vært langrennsløper og har vært med i gamet selv, sier Northug.

En god miks i laget

CROSS-COUNTRY-WC-MEN-SPRINT-CLASSIC

VANT: Tomas Northug jubler for sier i Otepää

Foto: Jarek Joepera / Afp

Trening er én ting, men det sosiale er også viktig i en prestasjonsgruppe. I følge landslagsløperne er romsdalingen en veldig viktig brikke der.

– Han er viktig i den sosiale settingen og holder humøret oppe. Han er veldig flink, sier Gløersen.

– Han er en artig skrue. Vi ler mye av ham og med ham. Vi har det mye morsomt sammen, fortsetter Hattestad.

Den sosiale biten virker å være en viktig faktor i Monsens filosofi for å lykkes.

– Vi har en bra miks i laget og trives godt sammen. Det er vesentlig for å lykkes og få gode resultater. Det er viktig med en bra tone og det tror jeg at jeg har lykkes med der jeg har vært trener, sier Monsen.

– Jeg er inne i år nummer to med disse gutta, så vi har lært hverandre enda bedre å kjenne. Jeg tar med kunnskapen som de har og ønsker ikke å kjøre over dem. Vi har et bra teamarbeid.

Sprintuttak

 Arild Monsen

VINNER OG VINNER: Sprintlandslaget gjør det sterkt med Arild Monsen som trener.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Men det er ikke bare gode resultater og tomler opp som har preget Monsens karriere som trener for sprintlandslaget. Før sprinten i OL i Sotsji kom Monsen og resten av landslagsledelsen i hardt vær på grunn av laguttaket. Finn Hågen Krogh ble tatt ut, men da Hattestad vant den siste sprinten før OL, fikk Krogh kontrabeskjed og måtte se langt etter å få gå sprinten. Reaksjonene på et klønete uttak lot ikke vente på seg.

– Hvordan er det å få all den kjeften?

– Når man tar en sånn jobb vet man at det blir kjeft å få. Jeg legger jo merke til det, men det gjør ikke at jeg legger om kursen. Jeg har blitt litt klokere, sier sprinttreneren når han ser tilbake på uttaket i 2014.

– Føles det urettferdig?

– Nei, ikke urettferdig. Jeg må prøve å ta ut det laget som jeg tror kan gå fortest den aktuelle dagen. OL-uttaket er ikke noe å være stolt over. I år har det også vært mye snakk om uttaket fordi så mange har gått bra, men jeg føler ikke at jeg har fått kjeft nå.

NM på Røros

Petter Northug og hans team var ikke veldig fornøyde da de måtte avbryte et høydeopphold tidligere enn vanlig og reise til NM på Røros. Northug fikk beskjed om at han måtte gå NM-sprinten for å kunne kvalifisere seg til VM-sprinten. Paradoksalt nok fikk Monsen de gode resultatene slengt tilbake fordi mange hadde ønsker og tanker om hvem som burde få være med til VM. Sondre Turvoll Fossli er overbevist om at han fortjener en plass på VM-laget og mener laget ble tatt ut for tidlig.

– Jeg er glad for at det er så stort engasjement i Norge, der mange har sine favoritter som de vil ha med til mesterskap. Arild gjør uttaket og er flink til å stå for det med rak rygg. Noen må ta de avgjørelsene, svarer Gløersen på spørsmål om kjeften sjefen får.

Nå er det én uke til VM starter. Torsdag 19. februar får vi vite om Monsen og sprintlandslaget kan finne frem gullgliset.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal