Hopp til innhold

Morgenstern er alvorlig hodeskadd

Østerrikeren Thomas Morgenstern (27) mistet kontrollen i svevet og falt i en hastighet på cirka 100 kilometer i timen. Sent fredag kveld er hopperen fortsatt kritisk skadd, men han skal ikke være i livsfare.

Thomas Morgenstern falt stygt under treningsrennet i Kulm.

SE VIDEO: Thomas Morgenstern falt stygt i skiflygingsbakken i Kulm etter å ha mistet kontrollen i svevet. NRK.no advarer mot sterke bilder.

Josef Obrist

Overlege Josef Obrist ved sykehuset i Salzburg.

– Han har en alvorlig hodeskade, men tilstanden er stabil. Han er tilsnakkendes. Hvordan det går videre vil de neste dagene vise, sier overlege Josef Obrist fredag kveld.

Overlegen ved sykehuset i Salzburg fortalte tidligere fredag at tilstanden til Thomas Morgenstern var kritisk. Det er fortsatt situasjonen, men han skal ikke være i livsfare.

– Han er ikke i livsfare, i motsetning til Michael Schumacher, for pasienten er tilsnakkendes, forteller overlegen.

Like etter klokken 17.00 kom meldingen om at Morgenstern hadde pådratt seg hodeskader og punktert lunge. Han var ved bevissthet og var i stand til å snakke, meldte sykehuset.

Wolgang Völckel

Intensivlege Wolfgang Völckel ved sykehuset i Salzburg.

27-åringen blir liggende på sykehuset i Salzburg i minst 72 timer. Han er under observasjon på anestesi- og intensivavdelingen.

– Ved enhver hodeskade er det risiko for at tilstanden kan forverre seg, at det kan oppstå kritiske forandringer. De må vi være forberedt på og behandle deretter, sier intensivlege Wolgang Völckel.

– Er det fare for blødninger?

– Ja, det er en typisk komplikasjon. Vi har god oversikt over tilstanden, runder Völckel av.

Saken fortsetter under videoen.

Thomas Morgenstern skadet seg stygt i Kulm fredag. Sent på kvelden kom legene med en uttalelse om østerrikerens tilstand.

Bevegde armer og bein

Ulykken skjedde fredag ettermiddag da Morgenstern skulle hoppe andre treningsomgang i skiflygingsbakken i Kulm i Østerrike.

– Det går an å snakke med ham, og han er i stand til å bevege både armer og bein. Det er ganske viktig, sa Herbert Leitner, fysioterapeut i det østerrikske laget, ifølge DPA.

– Han klarte å spørre meg om hva som hadde skjedd, la Leitner til.

Morgenstern

Her blir Thomas Morgenstern fraktet med ambulanse etter å ha falt stygt i Kulm.

Foto: NRK

Falt på ryggen

Videobilder av ulykken viser at Morgenstern mister kontroll på venstre ski midt i svevet. I en fart på nesten 100 kilometer i timen, faller Morgenstern på ryggen midt i bakken.

Østerrikeren blir slått bevisstløs i fallet og sklir livløs nedover bakken.

Morgenstern

Thomas Morgenstern ble slått bevisstløs i fallet. Medisinsk personell rykket umiddelbart ut.

Foto: NRK

Østerrikes sjefstjener Alexander Pointner snudde seg vekk da han fulgte svevet til Morgenstern.

– Når man faller i en skiflygingsbakke, blir det et skikkelig fall. Sterke krefter er i sving som du ikke lenger kan regulere selv. Jeg håper det beste for Thomas, sier Pointner ifølge DPA.

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen så ulykken i Kulm-bakken.

– Det ble et dramatisk fall. Han hoppet helhjertet, og han kom litt i ubalanse i starten av hoppbevegelsen. Når du går til som han gjør, er du veldig sårbar i 100 kilometer i timen, sier Bråthen til NRK.no.

– Det er aldri hyggelig når noen detter og ødelegger seg. Det er en risiko vi lever med hver dag, og det er vi klar over. Vi er vant til å forholde oss til dette, selv om det er sjelden man ser så stygge fall, sier Bråthen.

– Verste en skihopper kan oppleve

27-åringen landet på 100 meter. Det skal ikke har vært utfordringer med vinden i Østerrike.

– Det handler nok om en utøver som gjør en teknisk feil som får store konsekvenser, sier Bråthen.

Tidligere skihopper og NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen var i NRK-bygget da rapportene om fallet kom.

– Det er venstre ski som skal ha gått rundt midt i svevet. Uten å ha sett bilder av hendelsen, er dette noe av det verste en skihopper kan oppleve. Du har så stor fart, sier Evensen.

Ulykken skjer kun én måned etter at østerrikeren falt stygt i Titisee-Neustadt, men da rakk Morgenstern å komme tilbake til hoppuka.

Da pådro 27-åringen seg kutt og sår i tillegg til en brukket finger.

Thomas Morgenstern mistet balansen da han landet og falt stygt i dagens hopprenn i Titisee-Neustadt.

Fra arkivet: Thomas Morgenstern falt i midten av desember og brakk hånda.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal