Hopp til innhold

Mikkelsen om sin «ekstreme» reise: Trodde karrieren var over

Økonomisk kollaps, dødsulykke og en langvarig kreftkamp i familien. Andreas Mikkelsen (26) har måttet kjempe mot mer enn bare konkurrenter på vei mot toppen.

Andreas Mikkelsen

GLEDE: Det var mye følelser hos Andreas Mikkelsen da han vant VM-runden i rally Catalunya på søndag.

Foto: Even Management

– Det har vært en ekstremt lang reise med mange nedturer og oppturer, sier rallyføreren.

Norges nye rallystjerne har kommet hjem til Monaco etter karrierens første VM-seier.

På telefon i bilen på vei gjennom fyrstedømmet forteller han NRK om reisen fra den dagen han satte seg målet om å vinne en VM-runde frem til han på søndag endelig sto øverst på pallen og tårene trillet i Spania.

– Jeg har alltid hatt lyst til å prøve og bli best i en idrett og da jeg fant min idrett var egentlig målet satt fra dag én, sier han.

Ødela knærne

Det hele startet en vinterdag i 2005 på en islagt innsjø utenfor Dagali øverst i Numedal.

Den da 16 år gamle Mikkelsen gikk på alpinlinja på Norges Toppidrettsgymnas, men hadde ødelagt knærne og måtte finne på noe annet mens de andre var i bakken.

Da han til slutt fikk kjøre en sliten rallybil på isen, var han solgt til en ny idrett.

– Fy fader dette var gøy. Dette vil jeg prøve, tenkte jeg da, sier Andreas Mikkelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mikkelsen

GOD STØTTE: Her er Andreas Mikkelsen (t.v.) etter seieren i Spania søndag.

Foto: AT-world / NTB scanpix

Millionsatsing

Der og da lå alt til rette for en storsatsing siden faren sponset han med millioner. Mikkelsen reiste til Wales, hvor 17-åringer får sertifikat, og i november 2006 ble han tidenes yngste deltaker i en VM-runde i rally.

– Med den satsingen som faren til Andreas satte i gang, kjørte Andreas bil fire til fem ganger i uka. Det er helt unikt i verdenssammenheng. De hadde et budsjett på mange, mange millioner kroner, sier ekspertkommentator for motorsport i Viasat Atle Gulbrandsen før han legger til:

– Men så viste det seg at det ikke skulle vare evig.

Studier

Da finanskrisen kom høsten 2008, bråstoppet nemlig karrieren til Mikkelsen. Faren hadde ikke lengre mulighet til å sponse sønnen og den unge rallyføreren mistet alt.

– Da jula kom sto jeg uten bil, uten team og uten en eneste krone i banken. Jeg hadde ingenting, sier han.

Faren ville at sønnen skulle begynne å studere, men Mikkelsen nektet å gi opp rallykarrieren.

– Jeg følte jeg hadde noe i denne sporten å gjøre, men skjønte at det kom til å bli ekstremt vanskelig, sier han.

Andreas Mikkelsen

NEDTUREN: Her er Andreas Mikkelsen under Rally Hedmarken i 2008, som skulle bli et tungt år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det eneste han ønsket på daværende tidspunkt var å kjøre en eller annen bil. Han trengte ingen sprek bil, han ville bare kjøre. Han forsøkte å skaffe noen tusenlapper for å kjøre den billigste rallyklassen Volvo Original, men heller ikke det klarte han.

«Kongsvinger-måten»

Hjelpen kom til slutt fra Kongsvinger hvor rallyentusiast Erik Veiby hadde fått med seg talentet til Mikkelsen.

– Andreas kom til meg i romjula 2008 og da ble vi enige om å satse. Men vi skal gjøre det på «Kongsvinger-måten» sa jeg, forteller Veiby.

Det vil si at han hadde én betingelse til Mikkelsen:

Mikkelsen måtte begynne på nytt for å bevise at han virkelig hadde et talent og ikke bare kjørte fort fordi han hadde hatt råd til de beste bilene.

– Erik reddet karrieren min, sier Mikkelsen i dag.

Det året kjørte Mikkelsen bare i Norge, men han imponerte. Han vant mer eller mindre alt han stilte opp i og fikk tilbake troen på drømmen.

Dødsulykke

Men så tok karrieren, og ikke minst livet, plutselig en ny vending.

Under et løp i Larvik høsten 2009 opplevde da 20 år gamle Mikkelsen alle rallyføreres mareritt. Han kjørte på en ti år gammel jente som døde. Mikkelsen kunne ikke klandres for ulykken, men der og da ble både rally og tanken på en VM-seier lite viktig.

Han måtte ta en pause fra rallysirkuset.

– Det var en veldig tung tid, men heldigvs fikk jeg god hjelp av foreldrene til Elise for å komme meg tilbake.

Nå kjører Andreas Mikkelsen med Elise Bø Kvernsmyrs navn på hjelmen.

Hjelp fra England

Han kom seg etter hvert på hjulene og i 2011 fikk han igjen hjelp. Denne gang fra England.

– Skoda i England bestemte seg for å velge meg, en norsk sjåfør, til å fronte den britiske rally-satsingen. Det fikk de veldig mye pepper for i England, men det var det som virkelig gjorde at jeg kom inn som fabrikkfører.

Andreas Mikkelsen og Ola Fløene

KARTLESEREN: Andreas Mikkelsen (t.h.) jubler sammen med sin mangeårige Ola Fløene etter seieren i Spania på søndag.

Foto: Even Management

Kreftsyk kjæreste

Tilbake i internasjonal rally kjørte Mikkelsen stadig bedre, men i tankene hans surret det noe som var viktigere enn rally: Kjærestens kamp mot kreften.

Det toppet seg i år da pillene som har holdt blodkreften i sjakk, sluttet å virke. Kjæresten Margrethe Meiner (22) måtte da gjennom en benmargstransplantasjon.

Samtidig kjørte Mikkelsen rally i Argentina.

– Jeg har gått rundt med dårlig samvittighet for at jeg ikke kan være hos henne hele tiden.

– Det har vært vanskelig for både meg og henne. Jeg ønsker å være til stede så mye jeg kan, samtidig har jeg en jobb hos Volkswagen hvor 200 mennesker er avhengig av at jeg stiller opp i den bilen jeg kjører. Det har vært en fryktelig kombinasjon, sier han.

– Hvordan klarer du å holde fokus på det du skal gjøre?

– Til tider vet jeg ikke om jeg har klart det 100 prosent. Det har vært veldig, veldig tøft, i hvert fall i år, sier Mikkelsen ærlig.

– Perfekt timing

Men i helgen klarte han altså det han aldri har klart før, og det med kjæresten til stede.

I Spania var også faren og resten av familien. Der var manager Erik Veiby og alle hans viktigste støttespillere. Og på hjelmen var Elise.

– Det var så perfekt timing. Alle var der og det var en fantastisk følelse å kunne levere en seier der.

Det at seieren kom fordi den suverene lederen Sébastien Ogier overraskende krasjet seg ut av teten på siste fartsetappe, var mindre viktig.

For er det en som fortjener litt flaks nå, er det kanskje nettopp Andreas Mikkelsen.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal