Hopp til innhold

Mener omstridte airbager øker sjansen for hode- og nakkeskader

SCHLADMING/OSLO (NRK): Her ser du hvorfor de norske alpinistene er skeptiske til bruk av airbag.

Hannes Reichelt falt i Kitzbühel under utforen. Komm.: Andreas Toft og Marius Arnesen.

Ryste

SKEPTISK: Alpinistenes sportssjef Claus Ryste.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er helt tydelig at airbagen ikke tar imot for nakken, og hodet får et langt fall ned mot snøen, sier Lars Engebretsen til NRK.

Han er sjefslege ved Olympiatoppen og har akkurat studert Kitzbühel-fallet til Hannes Reichelt.

Der Aksel Lund Svindal føk rundt og landet på magen, ble Reichelt kastet over på ryggen. Airbagen utløste seg i lufta, og hodet smalt med full kraft i snøen.

– Slik det ser ut på bildene, gir airbagen et ekstra høyt fall og støt for hodet. Den risikoen øker nok med den type airbager. Men med akkurat disse airbagene har forskningen handlet om å holde ryggen stabil og sikker, sier Engebretsen.

Mangler flere svar

Reichelts smell minner om Matthias Mayers fall i Val Gardena i desember. Her rykket Det internasjonale skiforbundet (FIS) ut og mente airbagen reddet stjernen fra alvorlig skade.

  • Se Mayers fall her:
Matthias Mayer faller stygt i lørdagens utfor i Val Gardena, Italia.

Ted Ligety reagerte imidlertid umiddelbart og mente FIS løy om airbagens effekt.

Amerikaneren uttalte at utøverne «blir brukt som prøvedukker».

– Våre utøvere, i samarbeid med oss, så at det var litt tidlig å bruke dette. Og vi ser at vi fortsatt ønsker svar med tanke på nakkehøyde mot snø, stivhet og utløsermekanismer, sier Norges sportssjef Claus J. Ryste.

– Blir dere mer betenkt etter fall som Reichelts?

– Ja. Vi må få flere gode svar fra et kompetent miljø. Det ser virkelig ut som det blir økt belastning for nakken. Men det er viktig å ikke drive med synsing, og det er viktig med en utstyrsutvikling som beskytter utøveren. Men det er også viktig å ikke skynde seg for hurtig, svarer Ryste.

Fare for nakkebrudd

Årets sesong er første gang airbagen blir brukt i verdenscupen, men ingen nordmenn har prøvd den i konkurranse.

For selv om korsbåndsskadde Reichelt unnslapp hode- og nakkeskader, skyldes det tilfeldigheter og snøens hardhet, mener Engebretsen.

Han understreker at foreløpig ingen hjelm eller airbag kan sikre utøverne helt mot hodeskader, som man sjeldent ser i alpint.

– Her er man redd for brudd i nakken, virvler som ryker eller går ut av ledd. Det kan skade ryggmargen, noe som gir betydelige skader. Hvis virvler får brudd eller forskyves, kan det føre til lammelser, sier Engebretsen.

Han forklarer at det finnes airbager som beskytter nakken, men jo mer beskyttelse en airbag gir, jo mindre brukervennlig er den for alpinisten.

En stor airbag gir større luftmotstand og bremser utøveren.

– Jeg tror det er en stund til at brukervennligheten er så god at vi kan overbevise utøverne om at det er lurt å bruke den, sier Engebretsen.

Aksel Lund Svindal ble enda et offer for den farlige venstresvingen i Kitzbühel. Nordmannen kom seg heldigvis på beina og vinket til publikum.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal