Hopp til innhold

Mener mosjonslisensen er sløsing av løpernes penger

Klubber reagerer på at Norges Friidrettsforbund skal bruke løpernes penger på noe som allerede eksisterer.

Oslo Maraton

Friidrettsforbundet ønsker å utvikle arrangementsystem for de nye lisenspengene, men friidrettsklubbene mener det er unødvendig at løperne skal betale for system de allerede har tilgang til.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen var blant verdens beste langdistanseløpere på slutten av 1980-tallet. Her tar hun VM-gull på 10.000-meter i Roma i 1987.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Vi har brukt masse penger på å utvikle vårt eget arrangementsystem, og nå må vi satse på friidrettsforbundets egen utvikling. Det er uheldig. Vi vet ikke hvordan det nye systemet blir, sier Vegard Henriksen, daglig leder i Tjalve IL, til NRK.no.

NRK.no har tidligere skrevet om den nye engangslisensen som alle ikke-medlemmer må betale for å delta i mosjonsløp fra neste år.

Nå skal du betale 20 prosent mer i startkontingent (maks 100 kroner) per løp du deltar i. Hvis du vil bli medlem av en klubb, må du betale 375 kroner i tillegg til klubbkontingenten.

Forbundet argumenterer blant annet med at de vil utvikle ulike arrangementsverktøy som terminlister, påmeldingsløsninger og statistikksystem.

– Vi sitter med følelsen av at vi må hjelpe til med å finansiere forbundets nye resultatordning. Lisensen skal også dekke forsikring, men en stor del går til det nye systemet. Vi har allerede slike system på plass, sier Henriksen.

Tjalve IL er ansvarlig for Holmenkollstafetten, som i fjor lokket nesten 40.000 deltakere til startstreken (se faktaboks).

– Tar sterk avstand

Tre av de fire største mosjonsløpene er underlagt Norges Friidrettsforbund, og til sammen vil forbundets fem største løp skaffe lisensinntekter fra nesten 70.000 løpere.

Tony Isaksen, daglig leder i Sportsklubben Vidar som arrangerer Oslo Maraton, har ingen forståelse for forbundets nye lisensordning.

– Vi tar sterk avstand fra det forbundet nå tvinger igjennom. Vi har allerede gode systemer, og det er egentlig bare tull det forbundet sier. Det er jo ikke behov for forsikring på enkeltbasis, og nå skal de i tillegg utvikle arrangementssystemer som allerede er ivaretatt hos de aller fleste seriøse arrangører, sier Isaksen, og peker på at de aller fleste har egne helseforsikringer.

– Vi mener løping skal være en lavterskelidrett hvor det ikke er lommeboka som styrer hvem som skal delta. Det skal bare være et par joggesko og et indre driv til å løpe og selv ta vare på sin helse.

– Er det ikke gunstig for løperne å få sentralisert systemene?

– Nei, det er det ikke. Løperne får uansett de opplysningene de trenger fra arrangøren.

Også friidrettsklubben BUL, som arrangerer Sentrumsløpet i Oslo, er skeptiske til den nye ordningen.

Friidrettsstjerne: – Virker dumt

Ingrid Kristiansen er tidligere langdistanseløper og verdensmester på både 10.000-meter og terrengløp.

Hun mener mosjonister ikke har bruk for verktøyene friidrettsforbundet nå vil utvikle.

– Den vanlige mosjonisten er jo ikke interessert i statistikkføring. Det er kun et fåtall som er opptatt av at det skal gå så fort. Det er ikke så interessant for de aller fleste om man blir nummer 50 eller 100, sier Kristiansen.

Kjetil Hildeskor

Kjetil Hildeskor er generalsekretær i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Verdensmesteren frykter lisensordningen går utover de som deltar i løpene kun for å holde seg i form.

– Løping har alltid vært en enkel og billig idrett. Men hvis det blir avgifter for alle som skal være med, får vi kanskje ikke med dem vi er på jakt etter: De som deltar i løpene som motivasjon for en bedre helse, sier Kristiansen.

Vet ikke hvor mye inntekter lisensen vil gi

Inntektene fra den nye lisensordningen vil avhenge av hvor mange som deltar i hvert løp, og prisen på hver kontingent.

Friidrettsforbundet har ennå ingen oversikt over hvor mye de anslår å tjene fra og med 2014, ifølge generalsekretær Kjetil Hildeskor.

– Vi har ikke laget budsjett for 2014 ennå. Vi vet ikke hvor mye penger det vil gi. Det er mange ting som ikke er på plass, og vi skal blant annet forhandle frem forsikringsavtaler.

– Så dere har ikke anslått hvor mye penger dere kan tjene?

– Nei, det vet vi ikke ennå. Vi har gjort noen estimat, men vi vet det ikke før alt er klart. Det er ikke noe vi vil gå ut med før vi vet det, svarer Hildeskor.

Han sier at et eventuelt overskudd skal brukes «innenfor Norges Friidrettsforbund».

– Hvis det blir overskudd, skal vi bruke det på hele organisasjonen. Det skal brukes til aktivitet på alle organisasjonsnivå i Norges Friidrettsforbund, sier Hildeskor.

– Hva betyr det?

– Vi kan bruke midlene til aktiviteter på alle nivå, men det er arrangementsystemutvikling som er prioritert, og som vi vil bruke mest på nå, svarer Hildeskor.

Han avviser klubbenes påstander om at de ikke ble informert om lisensforslaget i tide.

– Forslaget ble lagt ut tre uker før vedtaket. Vi har også tatt det opp med kretsene flere ganger i løpet av det siste året. Det har vært en dialog om statistikksystemet over lengre tid, sier Hildeskor, og legger til:

– Lisens er helt vanlig i norsk idrett. De fleste særforbund har dette, og det er ikke noe spesielt i friidretten.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal