Hopp til innhold

Mener brikkenes utforming gir Carlsen psykologisk fordel

SOTSJI (NRK): Det psykologiske spillet rundt sjakk-VM har begynt. Pappa Henrik mener det er en fordel for Magnus Carlsen at spillerne bruker samme sjakksett som i fjor.

Henrik Carlsen og brettet

Slik ser VM-brettet og - brikkene ut. Henrik Carlsen (innfelt) mener det er bra for sønnen at settet er det samme som i fjor.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Erlend Aas / NRK/NTBscanpix

– Den eneste forskjellen er på hesten. I år smiler den, sier Ilya Merenzon til NRK.

VM-sjefen viser stolt fram sjakkbrettet som skal brukes i kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

Stormesterne skal spille med den samme typen sjakksett som ble spesialdesignet til VM i fjor, det såkalte «World Chess set», kun med noen bittesmå endringer.

VM-settet i sjakk

Slik ser brettet og brikkene ut.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Gode minner for Carlsen - ikke for Anand

– Vi har gode erfaringer med Chennai-brettet, sier Henrik Carlsen til NRK.

– Har det noe å si?

– Anand må nødvendigvis ha kampen fra i fjor i bakhodet, så det er et psykologisk aspekt her. Magnus kommer til å føle seg komfortabel med brettet og brikkene, sier Henrik Carlsen.

– Små detaljer kan være avgjørende

Både Carlsen og Anand har fått et eksemplar av det 50 centimeter brede sjakksettet på hotellrommet så de kan gjøre seg kjent med det.

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i New in Chess, synes pappa Carlsen har en interessant teori.

– Jeg har ikke hørt om noe sånt før, men man vet aldri. Små mentale detaljer kan være avgjørende for en VM-kamp, sier han til NRK.

NRKs Torstein Bae må le litt av teorien, men er ikke helt uenig.

– Det kan jo gi positive vibber og gi en positiv effekt. Alt som får frem minner om VM-kampen kan gi psykologiske muligheter, sier kommentatoren.

Begge prøver å framstå som avslappede

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen med tunga ut, a la Michael Jordan, på basketbanen foran hotellet i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det psykologiske spillet rundt VM har altså begynt. De siste dagene har spillerne nærmest konkurrert i å framstå som uaffisert.

Carlsen har lekt seg på basketbanen. Anand har tvitret som besatt. Carlsen har for det meste holdt seg unna fellesområdene på hotellet, mens Anand tilsynelatende uanstrengt spiser frokost med de andre gjestene.

– Det er klart psykologi er viktig. Det er blitt trukket fram at det kan være en utfordring å møte samme mann, men ikke glem at Anand ble slått grundig av Magnus i fjor, sier Henrik Carlsen.

Fredag er det åpningsseremoni og pressekonferanse. I fjor valgte Anand overraskende å fortelle hvem de hemmelige sekundantene hans var. Følg med på NRK.no lokken 19.00 for å se om det kommer nye avsløringer!

Magnus Carlsen - The year of the World Champion

VIDEO: Se NRKs videoportrett på Magnus Carlsen.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal