skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Sverige vant hockeyfinalen

Svenskene feirer finaleseier mot Finland. (Foto: AFP/ SCANPIX)
Svenskene feirer finaleseier mot Finland. (Foto: AFP/ SCANPIX)
Nicklas Lidström satte kronen på verket i Sveriges jubel-OL, med vinnermålet i ishockeyfinalen.

Publisert 26.02.2006 14:21. Oppdatert 26.02.2006 18:46.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Stjernebacken fra Detroit Red Wings fikk pucken servert bare ti sekunder inn i siste periode av naboduellen mot Finland. Peter Forsberg tok seg inn i finsk sone og fant Mats Sundin. Han la pucken ut til Lidstrom, som klinte den i krysset.

- Alt jeg tenkte var at jeg skulle sette den høyt, sa 35-åringen.

- Å vinne OL-gull og bli matchvinner er sånt man drømmer om fra man er guttunge, selv når man er back. Dette er like stort som å vinne Stanley Cup!

Lidstrom kompletterte medaljesamlingen etter tidligere seirer i VM og Stanley Cup, mens lagkaptein Mats Sundin opplevde sin aller største triumf.

Mats Sundin (til venstre) og Peter Forsberg smaker på gullet. (Foto: Reuters/ SCANPIX)
- Ja, dette er størst. Jeg har spilt semifinale i Stanley Cup og vunnet VM, men her har vi møtt verdens beste lag, sa 35-årige Sudden etter å ha sunget Du gamla, du fria av full hals.

- Dette har vært et fantastisk OL for Sverige, og det har hjulpet oss å se de andre lykkes, sa Sundin.

I Nagano og Salt Lake City var han med på ishockeyfiasko i svenske fiaskoleker.

- Klart vi har hatt det som skjedde da i tankene, men helt siden vi møttes har jeg hatt en følelse av at vi kunne innfri denne gang.

Gjenreist

Og det gjorde de. Tre Kronor fullførte Sveriges beste vinter-OL noensinne, med den sjuende gullmedaljen.

Laget ble nederlagstippet før OL, slaktet etter 0-5-ydmykelsen mot Russland i gruppespillet og hånet etter det beleilige tapet mot Slovakia som ga dem lettere motstand i cupspillet.

Men søndag var ishockeystjernene hyllet igjen, som de største av alle Sveriges OL-helter.

Kimmo Timonen ga Finland ledelsen i overtallsspill i første periode, men svenskene vendte kampen med to power play-mål i midtperioden.

Henrik Zetterberg scoret det første og passet til Niklas Kronwalls 2-1-mål. Sverige ledet i 1.36 minutt før Ville Peltonen utlignet.

Etter svenskenes sjokkåpning i tredje periode hadde Tre Kronor god kontroll inntil Finlands løver satte inn sin desperate sluttspurt. De presset voldsomt mot slutten av kampen og hadde flere kjempesjanser, men da ble de stoppet av en storspillende Henrik Lundqvist i målet.

Skuffet

Finland vant sine sju første kamper i turneringen, imponerte langt mer enn svenskene og håpet å vinne OL-gull i ishockey for aller første gang.

Om det blir gull så ofrer jeg gjerne noen tenner til, sa Teemu Selanne som fikk slått ut tre tenner i
kvartfinalen.

Men gull lot seg ikke kjøpe for finner i dette OL, der svensker så ut til å ha sikret seg hele Nordens medgangskvote.

Finland fikk sin sjette sølvmedalje i Torino-lekene, gull ble det aldri. Med tapet gikk lufta ut av det som skulle blitt en kjempefest på Salutorget i Helsingfors.

- Dette er en kjempeskuffelse. Vi gjorde en lysende turnering, men klarte ikke å avslutte i samme stil. Det er ikke ofte man får sjansen til å spille OL-finale, og for min del var det kanskje siste sjanse, så nå smaker ikke sølvmedaljen bra, sa Saku Koivu.

Han ble valgt inn i IOKs utøverkomie og er heretter IOK-medlem, men NHL-proffen skulle nok heller hatt gullmedalje med seg hjem.

Noen svensk gullfest i Stockholm blir det for øvrig ikke. Svenskene lekte med tanken om å fly rett hjem til folkefest, men flyforbudet i forbindelse med avslutningsseremonien forpurret planene.

NHL starter igjen om noen dager, og spillerne reiser i stedet rett hjem til sine klubber.

(NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no