skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Alle prøvene negative

Alle de 10 som ble tatt under politirazziaen forrige helg, var negative.

Publisert 24.02.2006 15:27. Oppdatert 24.02.2006 15:32.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Det ble ikke påvist ulovlige stoffer i prøvene, sa Den internasjonale olympiske komites pressetalskvinne Giselle Davies på en pressekonferanse etter at prøvene var ferdig analysert fredag.

Da hadde Østerrikes OL-komite allerede offentliggjort resultatet noen minutter tidligere.

Godt for oss

- Det er et godt resultat for oss. Alle prøvene var negative, sa OEOC-president Leo Wallner.

De ti skiskytterne og langrennsløperne ble tatt med til dopingtest sist lørdag, samtidig med at italiensk politi gjennomførte en dopingrazzia mot deres leir.

IOK sa allerede før resultatet forelå at negative prøveresultater på ingen måte ville frifinne østerrikerne fra dopingmistanke.

- Prøvene er bare en liten del av en helhet, sa IOK-visepresident Thomas Bach tidligere fredag.

Likevel nok beviser

Italienske myndigheter har likevel nok beviser mot østerrikske skiløpere til at IOK kan straffe dem, men bevisene kan overleveres først om flere måneder, sier statsadvokat Ciro Santoriello i et intervju med den franske sportsavisen L'Equipe.

- Deler av bevisene og vitnemålene vi allerede har, er tilstrekkelig til at Den internasjonale olympiske komite kan gripe inn med sanksjoner. Men ettersom etterforskningen fortsatt pågår, har vi ennå ikke kunnet gi det videre til IOK, sier han.

En italiensk politimann bar en pose med medisin ut av det østerrikske løperhotellet etter razziaen sist søndag. (Foto: Reuters/Scanpix)
- Det vil gå fem eller seks måneder før etterforskningen er avsluttet. Først da vil vi sende papirene til IOC, sier han.

Helte i seg vann

Santoriello forteller også at østerrikerne oppførte seg svært mistenkelig da politiet kom for å gjennomføre sin razzia sist lørdag.

- Da politiet kom, lå utøverne og sov. Forestill dere scenen: Politiet kom inn og slo på lyset. Utøverne gned seg i øynene, og det neste de gjorde var å hente vannflasker og starte å drikke, sier han.

- De drakk og drakk, en liter, halvannen liter. Tro meg, de drakk ikke slik du og jeg drikker. Dette virket som det sto om livet.

Skiskytter etterforskes

En østerriksk skiskytter er satt under etterforskning i Italia, mistenkt for forsøk på å unndra bevis.

Det opplyser kilder i italiensk rettsvesen til flere nyhetsbyråer. Navnet oppgis ikke, men det skal dreie seg om den skiskytteren som kastet en pose med medisinsk utstyr ut av vinduet under en politirazzia forrige helg.

Sportssjefen for langrenn og skiskyting i Østerrikes skiforbund, Markus Gandler, har tidligere sagt at vedkommende var enten Wolfgang Perner eller Wolfgang Rottmann, de to skiskytterne som etter razziaen flyktet hjem til Østerrike. Ifølge fjernsynskanalen ORF er det Perner som nå er siktet.

Flere avhør

Italienske myndigheter fortsetter etterforskningen av skandalen. Fredag var Gandler og forbundets kasserer Klaus Leistner i avhør. Det var også kjøkkenpersonalet i langrennsløpernes leir.

- Jeg håper at jeg har bidratt til å kaste lys over saken, sa Gandler etter avhøret.

Myndighetene har gjort det klart at de nå vil studere skandaletrener Walter Mayers bankkonti i håp om å finne ut hvem som betalte hans reise til Torino-lekene.

Ikke korrekt

- Østerrikerne opptrådte ikke korrekt. En av dem prøvde å ta tilbake noe vi hadde beslaglagt, en annen kastet ting ut av vinduet. Den slags oppførsel setter dem ikke i et godt lys, sier Santoriello.

Santoriello uttalte også skepsis til at nesten alle østerrikerne er astmatikere.

- Vi fant store mengder salbutamol (astmamedisin). 95 prosent av de østerrikske langrennsløperne er astmatikere, og de viste oss papirene som ga dem lov til å bruke astmamedisin. Men vi vil se nærmere på dette, for det er besynderlig, sier han. (NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no