skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55

Om øvelsene – skøyter kortbane

Skøyter kortbane var demonstrasjonsøvelse i Calgary-lekene i 1988. I Albertville i 1992 var øvelsen fast på OL-programmet, men da med to individuelle løp samt stafetter. ( 1000 m menn, 500 m kvinner pluss stafetter for menn og kvinner).

Publisert 07.02.2006 14:37.
På Lillehammer i 1994 ble antallet konkurranser utvidet til seks, mens det under Torino 2006 er åtte.

Konkurransene foregår på en oval isbane som er 111,12 meter. Banen er delt opp med en indre og en ytre linje, og alle løperne går innenfor disse linjene.

Det gjelder å komme først over målstreken i sitt heat, uansett tid. Hvert heat har fire utøvere.

Individuelle konkurranser begynner med 32 utøvere, som går videre gjennom kvalifiseringsheat. De to som går først i mål er videre til neste heat.

Stafettene går over to dager, med kvalifiseringsheat, semifinale og finale. Lagene kan bytte ut løpere fra semifinalen til finalen, ettersom hver lag har fem utøvere.

500 m

Fire og en halv runde ren sprint. Hvert heat har fire utøvere og det er fellesstart.

1000 m

Ni runder. Et taktisk løp, der utøverne starter rolig og posisjonerer seg for best mulige posisjoner til sluttspurten. Farten øker gradvis mot toppfart gjennom de to-tre siste rundene. Heat med fire utøvere og fellesstart.

1500 m

Her avvikles både kvalifiseringsheat, kvartfinaler og finale på en og same dag. 13 ½ runder med seks utøvere i hvert løp og fellesstart.