skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Historien rundt OL

Det knytter seg mye historie rundt OL. Hva symboliserer egentlig de olympiske ringene? Hvorfor tennes den olympiske ild og hva har fredsduen midt oppe i alt dette å gjøre?

Publisert 27.01.2006 17:41.
Av Geir Helljesen

Flagget

Det hvite flagget med de fem ringene, de olympiske ringene, ble heist første gang under de olympiske lekene i Antwerpen i 1920.

Ringene

Ringene symboliserer de fem kontinenter og ringenes farger fins på flagget til alle dagens nasjoner. Flagget bæres inn under åpningen av lekene. Siden 1960 har det vært praksis at flagget bæres horisontalt av utøvere eller andre spesielt profilerte personer.
Flagget skal vaie så lenge lekene pågår og senkes først når lekene avsluttes.

Den internasjonale olympiske komite

Den internasjonale olympiske komite er den høyeste myndighet i den olympiske organisasjon. IOCs hovedkvarter finner vi i Lausanne i Sveits, der det ble opprettet under første verdenskrig. Det er en politisk uavhengig organisasjon og grunnlegger av den olympiske bevegelse. Den første olympiske kongressen ble avholdt i Paris i 1894. Jacques Rogge fra Belgia er i dag IOCs president. Gerhard Heiberg er i dag norsk medlem i IOC.

Fredsduen

Fredsduen er et av IOCs idealer, - å bygge en fredeligere og bedre verden gjennom idrett og olympiske idealer. Duene symboliserer "våpenhvile" Første gang det ble sluppet fredsduer i forbindelse med åpningen av olympiske leker var i Antwerpen i 1920.

Den olympiske ed

Den olympiske ed som avlegges i forbindelse med åpningen av olympiske leker har vært brukt siden 1920. I dag lyder den slik: " In the name of all the competitors I promise that we shall take part in these Olympic Games,and abiding by the rules which govern them, committing ourselves to a sport without doping and without drugs, in the true spirit of sportsmanship, for the glory and the honour of our teams."
En framtredende representant for deltagerne fra vertslandet avlegger eden på vegne av samtlige deltagere i lekene. I Oslo i 1952 var det skihopperen Torbjørn Falkanger som avla eden og på Lillehammer i 1994 var det langrennsløperen Vegard Ulvang

Logo/plakat

Alle de olympiske lekene har sin offisielle plakat plakat eller logo. Det lages pins og det utgis gjerne egne frimerker. Alt dette har blitt viktige samleobjekter.

Den olympiske ild

Den olympiske ild tennes som en del av lekenes åpningsseremoni. I gresk mytologi var ilden en gave fra gudene til menneskene.
Under vinterlekene i 1952 ble ilden tent i Søndre Norheims hjem i Morgedal i Telemark. Også foran lekene i på Lillehammer i 1994 ble ilden tent i Morgedal. Da markerte det starten på en fakkelstafett som ble avsluttet på sletta i hoppanlegget på Lillehammer der de 17. olympiske vinterlekene ble åpnet 12. februar 1994. Den offisielle olympiske ild ble tent i Heratemplet i Olympia i Hellas og fraktet til Lillehammer.

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no