skilleResultaterskille_slutt
Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Tyskland knuste söta bror

Miroslav Klose og Lukas Podolski jubler for tysk seier over Sverige. (Foto: AFP / SCANPIX)
Tyskland avgjorde åttedelsfinalen mot Sverige i løpet av tolv minutter. Lukas Podolski scoret to mål, og sikret avansement for hjemmefavorittene.

Publisert 24.06.2006 18:49. Oppdatert 24.06.2006 19:05.

Kampfakta

Se bildegalleri fra kampen

Lukas Podolski sjokkerte Sverige med to tidlige mål på sin nye hjemmebane og skjøt Tyskland til kvartfinale i fotball-VM.

Utskjelte Podolski var matchvinner da Tyskland vant 2-0 foran et begeistret publikum. Dermed ga prins Poldi litt av en bryllupsgave til kaiser Franz.

Tysklands fotballikon Franz Beckenbauer tok fredag pause fra jobben som VM-sjef og giftet seg i hemmelighet med sin Heidi. Lørdag ble han feiret av 66.000 tilskuere og et lag som har tatt mål av seg til å ordne Tysklands fjerde VM-tittel.

De to forrige kom da Beckenbauer var lagkaptein i 1974 og da han var landslagssjef i 1990.

Jurgen Klinsmann jubler sammen med tomålsscorer Lukas Podolski. (Foto: AP / SCANPIX)
Podolski er Bayern Munchens nye spisskjøp, men han skuffet i de første VM-kampene og ble hardt kritisert. Da han endelig scoret mot Ecuador, varslet landslagssjef Jurgen Klinsmann at det snart ville komme mer.

Han behøvde ikke vente lenge. Etter 12 minutter hadde Podolski scoret to ganger, begge ganger etter forarbeid av banens to beste spillere Miroslav Klose og Michael Ballack.

I det 4. minutt kom sjokkåpningen som løftet stemningen på VM-stadion i Munchen langt over oktoberfestnivå. Ballack spilte fram Klose. Andreas Isaksson kastet seg i beina hans, men Podolski sendte returen i mål via hodet til Teddy Lukic.

I det 12. minutt doblet Podolski ledelsen etter et flott angrep i seks trekk som startet med utspark fra keeper og Ballacks gjenvinning. Klose førte mot venstre, trakk med seg to svensker og åpnet rommet bak seg før han smart spilte ballen dit. Podolski sendte den i nettet.

IKEA-lag

Dermed ble det stille i det svenske hjørnet av stadion. Tyske aviser hadde skrevet om faren for et gult stadion, men publikum gjorde det allerede fra avspark klart for svenskene at her var de på bortebane.

Det ble pepet intenst gjennom Sveriges første ballbesittelse, og siden kunne publikum synge ihr seid nur ein Mobellieferant (dere er bare en møbelprodusent) til tonene fra svenskenes nå ikke lenger aktuelle Deutschland, Deutschland, alles ist vorbei.

Svenskene drømte om å feire tidenes midtsommerfest i Munchen.

Når de ikke var i nærheten av å greie det, skal også en svak dommer ha noe av skylden for det. Sverige ble nemlig redusert til ti mann etter en drøy halvtime.

I det 35. minutt lot dommeren seg presse av tyskerne til å vise ut Teddy Lucic, og dermed ble Sveriges oppgave helt håpløs. Lucic hadde allerede fått gult kort for å felle Klose, nå holdt han samme mann ute ved sidelinja.

Carlos Simon blåste frispark, og viste med kroppsspråket tydelig at han hadde tenkt å nøye seg med det. Men Ballack og Torsten Frings løp bort til ham, slo ut med armene og etterlyste kort. Dermed marsjerte brasilianeren bort til Lucic og dro opp først det gule, så det røde.

Henke Larsson får trøst etter å ha misset på straffespark. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

Straffemiss

Sverige prøvde tappert å ta seg inn i kampen igjen med ti mann, og skapte faktisk sine første store sjanser etter utvisningen.

Først da Zlatan Ibrahimovic tok ned, vendte og skjøt i en bevegelse, og Jens Lehmann måtte ta seg sammen for å slå ballen på utsiden av stolpen. Så da Mattias Jonson fikk ballen forbi Lehmann bare for å se Philipp Lahm klarere.

Men Tyskland var overlegent best i denne VM-kampen, både før og etter utvisningen. Med Ballack og Klose i storslag radet de opp sjanser i haugevis, og bare en meget god Andreas Isaksson og en porsjon flaks forhindret mer tysk scoringsjubel.

Sverige fikk en livline da Simon kanskje som kompensasjon delte ut en billig straffe til Henke Larsson i det 52. minutt. Men Henke skjøt straffen høyt over mål.

Sekunder senere slo Isaksson et Ballack-skudd i stolpen. Resten ble en transportetappe mot tysk feiring.