skilleResultaterskille_slutt
Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Snart løpetid for Brasil

Brasil vinner neppe VM på teknikken alene, og det vet de nok selv. I annen omgang av 4-1-seieren mot Japan trente brasilianerne på å løpe også.

Publisert 22.06.2006 23:04.

Billedgalleri fra Brasil - Japan

Ronaldo var ikke den som løp mest, men han ble flere kilo lettere av sine to scoringer som tangerte Gerd Müllers VM-rekord. Landslagssjef Carlos Alberto Parreiro ble nok lettere til sinns da han så sine menn flytte beina fort.

I første omgang var det sjelden å se flere enn en brasilianer løpe om gangen, og om noen gjorde det uten ball så var det oftest Juninho som løp av seg frustrasjonen over to VM-kamper på benken.

Men i annen omgang så vi flere brasilianske kontringer hvor fire og fem mann kom i fullt firsprang. Er det resepten som vil bli brukt i cupspillet, kan det likevel bli sambasommer i Tyskland, selv om mange lag har imponert mer i gruppespillet.

På dagen da det lekket ut at Ronaldo egentlig veier 90,5 kilo, åtte og en halv kilo mer enn FIFA oppgir i sin statistikk, viste han at han fortsatt er en giftig spiss og scoret sitt 13. VM-mål da han nikket inn 1-1 sekunder før pause. Nummer 14 fulgte da han fastsatte resultatet i det 81. minutt.

VM-reservene Juninho og Gilberto strålte av lykke etter sine scoringer som i annen omgang sikret Brasils 10. strake seier i VM-sluttspill.

Japan fikk noen minutter i himmelen etter Keiji Tamadas ledermål i det 34. minutt, men var et nummer for små både da Brasil angrep dem en og en og da de gjorde det som et lag.

En og en

Brasilianerne har himmelsk teknikk og gjør vidunderlige ting med ballen selv når de er hardt presset, men det er ikke akkurat framtidsfotball de har spilt sammen tidlig i VM. Sjansene i første omgang skapte de stort sett på egen hånd.

Det handlet som regel om at Ronaldinho, som i sin playmakerrolle har en fot med i det meste, dyttet ballen i medløp til en medspiller som utfordret, fintet seg plass og avsluttet.

Oftest var pasningsmålet Ronaldo. Det var tydelig at det handlet om å hjelpe den overvektige og formsvake spissen å spille på seg selvtillit. Ronaldo viste fram fintene og restene av rykket da han framspilt av Ronaldinho tvang keeper til gode redninger i det 7., 16. og 20. minutt. I det 22. minutt fant ikke Ronaldo rom for å avslutte selv og la ut til Juninho. Hans kjempeskudd var innom keeper og tverrligger på vei over.

Uten å spille bra hadde Brasil skapt fem store sjanser, men så glapp det i forsvaret, og japanerne på banen og tribunen fattet håp. Første gang skled Gilberto Silva det harde innlegget fra Akira Kaji utenfor eget mål, men i det 34. minutt sprakk nullen for Brasil.

Rørende

Brasilianskfødte Alex ble spilt fram onside i Brasils konstant skrukkete forsvarsfirer. Japanerne var ikke redde for å løpe flere enn en av gangen, og Alex spilte gjennom Keiji Tamada, som banket ballen i nettaket ved nærmeste stolpe og hensatte tusener av japanere bak målet i gledesrus.

Japan måtte vinne med to mål for å ha håp om å gå videre, og trodde vel egentlig ikke helt på det. Fem sekunder før
overtidsminuttet i første omgang var uavgjort mistet de ledelsen da Ronaldo omsider lyktes. Og da var det etter et angrep med tre spillere involvert. Ronaldinho spilte fram gode Juninho, som nikket tversover. Ronaldo satte hodet til ballen fra kort hold og fikk nesten rørende mange gratulasjoner.

Juninho ga Brasil ledelsen med et fantastisk langskudd tidlig i 2. omgang, og venstreback Gilberto økte da han etter et tungt løp ble frispilt av Ronaldinho. Ronaldinho var byttet ut da Ronaldo gjorde 4-1 med et skudd av godt gammelt merke.

Dagen etter at Argentina, Nederland og Portugal sparte fem førstevalg hver, ville for øvrig den femdobbelte verdensmesteren ikke være snauere. Adriano, Emerson, Ze Roberto, Roberto Carlos og Cafu tok plass på benken. (NTB)