Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Oliver Neuville jubler etter vinnermålet. (Foto: Reuters/Scanpix)
Tyskland slo Polen etter en scoring på overtid.

Publisert 14.06.2006 22:52. Oppdatert 14.06.2006 23:03.

Kampfakta

Billedgalleri fra kampen

Ett minutt på overtid frelste innbytterne Tyskland. Oliver Neuville satte inn 1-0 mot Polen på innlegg fra David Odonkor.

Da hadde Polens utskjelte keeper Artur Borec radet opp kjemperedninger mot stadig mer frustrerte hjemmespillere.

I det 90. minutt traff Miroslav Klose og Michael Ballack tverrliggeren med to sekunders mellomrom, men tyskernes europeiske forbannelse så ut til å vedvare.

Dommer Luis Medina Cantalejo ga Polens Radoslaw Sobolewski rødt kort. (Foto: Reuters/Scanpix)
Så kom Odonkor rundt på høyrekanten og la inn til Neuville, som skled ballen inn fra kort hold. Dermed er tyskerne i praksis klare for cupspillet, mens Polen nesten er utslått.

Og for første gang på ti år har Tyskland greid å slå et annet europeisk lag i et EM- eller VM-sluttspill.

Ikke siden lagkaptein Jurgen Klinsmann løftet EM-pokalen etter 2-1 mot Tsjekkia i EM-finalen i 1996 hadde tyskerne greid å slå et lag fra samme kontinent i sluttspill.

Jugoslavia, Kroatia (VM 1998), Romania, England, Portugal (EM 2000), Irland (VM 2002), Nederland, Latvia og Tsjekkia (EM 2004) har alle fått positivt resultat mot tyskerne. Polen fikk det bare nesten.

Kjempesjanser

Tyskland stilte med to polskfødte spisser i kampen mot naboene, og både Miroslav Klose og Lukas Podolski hadde kjempesjanser til å score allerede i første omgang.

Etter få minutter ble Klose spilt fram av lagkaptein Michael Ballack, som var tilbake etter sin skade. Boruc svarte med sin første klasseredning.

Halvveis i første omgang slo den gode venstrebacken Philipp Lahm inn. Klose løp seg fri mellom passive midtstoppere, men presset av Boruc nikket han rett utenfor mål.

Oliver Neuville setter inn vinnermålet. (Foto: Reuters/Scanpix)
Så var det Podolskis tur. I det 35. minutt fikk han ballen fra Lahm, vendte med en motspiller i ryggen og skjøt. Keeper reddet.

På overtid i første omgang var Lahm servitør igjen. Podolski tok ballen med inn i femmeteren og skjøt rett utenfor lengste stolpe.

Alle mot en

Polen var innimellom farlige på kontringer, men mest handlet denne kampen om Tysklands kamp mot Boruc.

I det 64. minutt fyrte Klose løs etter et tysk frispark og flipperspill inne i feltet. Celtic-keeperen reddet igjen.

Et kvarter før full tid pådro Radoslaw Sobolewski seg sitt annet gule kort og ble sendt av banen. Dermed la tyskerne inn enda et gir i sitt stormløp mot gjestenes mål.

I det 80. minutt skar Lahm gjennom og skjøt, men Boruc bokset ut. Sekunder senere fyrte innbytter Oliver Neuville løs fra god posisjon, men Boruc tok fram sin kanskje aller beste redning.

Så kom dobbeltsjansen i siste minutt, og avgjørelsen på overtid. Dermed kunne Klinsmann juble igjen, nå som landslagssjef. Han har tatt Tyskland til cupspillet, der flere europeiske lag trolig venter. Og nå er forbannelsen brutt. (NTB)