Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 Sist oppdatert 18:26

Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev

Bronse etter sjokkstart

Hakan Sükür slo endelig til i VM og med VM-historiens raskeste mål hjalp han Tyrkkia til bronsemedalje i fotball-VM.

Publisert 29.06.2002 12:22. Oppdatert 29.06.2002 15:45.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Kristian Elster og Sjur Kvamme

Mansiz og Sükür storspilte i førsteomgang! (Bildegalleri)
Sør-Koreas supportere satt nok en gang farge på tribunen. (Bildegalleri)

Mansiz og Sükür var kampens mest fremtredende spillere og avgjorde kampen til Tyrkias fordel. (Foto: Desmond Boylan /Reuters)

Sør-Korea - Tyrkia: 2-3

Tyrkia fikk en drømmestart på bronsefinalen da Hakan Sükür scoret allerede etter 11 sekunder av kampen. Ikke bare var målet VM-historiens raskeste, men prestasjonen blir mer spesiell av at det var Sør-Korea som hadde avspark.

I et fyrvekeri av en første omgang kom Sør-Korea tilbake allerede etter 9 minutter og utlignet ved Lee Eul-yong på et av VMs nydeligste frispark.

Kampen skulle imidlertid bli Hakan Sükürs store revansj og sammen med spissmakker Mansiz sto han bak et nydelig mål etter 13 minutter av omgangen. Mansiz spilte fri Sükür på venstresiden, og i stedet for å skyte selv spilte Sükür tilbake til Mansiz som satte ballen inn bak en utmanøvrert sør-koreansk keeper.

Omgangen forsatte i høyt tempo og med Hawaii-fotball og etter en drøy halvtime slo spissparet Mansiz og Sükür til igjen. Sükür nikket et langt utspill fra keeper Rüstü tilbake til Mansiz. Han spilte vegg med Sükür, fikk tilbake ballen og scoret kontrollert fra 12 meter.

Etter at Tyrkia hadde gått opp til 3-1 så det ut til at mye av luften gikk ut av Sør-Korea. Både i resten av omgangen og store deler av annen omgang hadde laget ballen det meste av tiden, men spilte for mye én og én og klarte ikke å komme gjennom det tyrkiske forsvaret.

Med under et kvarter igjen av kampen våknet imidlertid sør-koreanerne og Rüstü måtte gjøre flere kjemperedninger. Nesten tre minutter på overtid fikk Song endelig hull på Rüstü, men da var det bare sekunder igjen av kampen.

Tyrkerne jublet etter kampen, men også de sør-koreanske spillerne var med på jubelen. Også fra sør-koreanerne på tribunen fikk begge lagene jubel etter kampen.

Mens festen pågår i Tyrkia må sør-koreanerne håpe de ikke lider samme skjebne som de tre tidligere tapende bronsefinalistene. Hverken England (1990), Bulgaria (1994) eller Nederland (1998) klarte å komme seg gjennom kvalifiseringen til neste VM. Og for trener Gus Hiddink var ikke opplevelsen ny; han trente Nederland da det landet tapte for fire år siden.

NRK.no fulgte kampen

Annen omgang

Dommeren blåser av kampen.
MÅL!!! 93.min: Song reduserer på en langskudd.

92.min: Tyrkia kontrer med fire mot to, men Sükür er for egoistisk og skyter svakt fra 18 meter.
89.min: Song tar corner fra høyre og Cha header like over en Rüstü på halvdistanse.
88.min: Rüstü igjen nede i hjørnet og redder et godt skudd fra 20 meter.
87.min: Cha stormer frem på høyre og spiller nydelig inn til Ahn, som gjør et elendig mottak og mister ballen.
85.min: Lee skyter fra 20 meter, men igjen redder Rüstü.
84.min. Cha skyter fra 17 meter, men Rüstü er lynraskt nede i hjørnet og redder.
83.min: Sør-Korea skyter rett på Rüstü etter corner.
83.min: Ahn skyter rett utenfor fra 17 meter etter at ballen er innom en tyrker.
81.min: Cha skyter over fra hjørnet av sekstenmeteren.
79.min: Choi legger inn fra venstre, og etter klabb og babb i forsvaret kommer en lompe av se skudd fra ti meter som går rett på Rüstü.
77.min: Sør-Korea har ballen mest, men prøver for mye på egenhånd og kommer ikke gjennom det tyrkiske forsvaret.
72.min: Seol blir spilt frem på hjørnet av sekstenmeteren, men skyter høyt over.
69.min: Tugay tar frispark fra litt utenfor hjørnet av sekstenemeteren, men keeper tar innlegget.
Rüstü Recber snapper ballen like foran Yoo Sang-chui .(Foto: Petar Kujundzic /Reuters)
64.min: Rüstü kolliderer med egen spiller når han skal ta et innlegg, men kaster seg ned med dødsforakt og klarer å ta igjen ballen rett foran foten til Park.
62.min: Nydelig innlegg fra Sükür, men Ergün og Mansiz klarer ikke å bestemme hvem som skal avslutte.
57.min: Ergün kjører karusell på en koreaner nede ved dødlinjen, men Sükür er for passiv på innlegget.
54.min: Lee finter av to mann og skyter fra 17 meter, men rett på Rüstü.
52.min: Song drar seg fint innover langs sekstenmeteren og skyter hardt en meter over mål.
51.min: Rüstü dribler elegant av en sør-koreaner inne i eget felt.
48.min: Ahn demper et innlegg med hånden, og blir avblåst inne i Tyrkias straffefelt.
Hakan Sükür tar avspark for Tyrkia. Sør-Korea har byttet ut lagkaptein Hong.

Mansiz scorer Tyrkias andre mål etter flott samspill med Sükür. (Foto: Jason Reed /Reuters)

Første omgang

46.min: Seol skyter fire meter utenfor fra langt hold.
46.min: Seol vinner en hodeduell inne i feltet, men er presset og headingen blir ufarlig.
44.min: Langt utspill fra Rüstu og Sør-Koreas forsvar roter. Sükür får skutt fra ti meter, men keeper er ute og blokkerer.
41.min: Ahn scorer åtte meter, men blir avblåst for offside på en medspiller inne i feltet.
37.min: Tyrkia slår corner fra venstre og Sükür header knallhardt ned fra sju meter, men keeper gjør en kjemperedning.
35.min: Nydelig sør-koreansk veggspill, men Song tar en dragning for mye og får ikke skutt.

Sukur jubler etter tidenes raskeste VM-mål. (Foto:Desmond Boylan /Reuters)
MÅL!!! 32.min: Langpasning til Sükür som legger tilbake til Mansiz. Han spiller vegg med Sükür, får tilbake ballen og scorer sikkert fra 12 meter.

30.min: Farlig sør-koreansk innlegg fra venstre, men Bülent får såvidt klarert ballen ut til hjørnespark.
27.min: Rüstü rykker ut på et gjennomspill og når ballen såvidt foran en sør-koreansk angriper.
26.min: Sør-Korea presser høyt og har hatt ballen i 62 prosent av tiden hittil.
21.min: Ahn finter bort to spillere på sekstenmeteren og skyter, men Rüstü får slått ballen over og til corner.
18.min: Ahn vender og skyter fra 25 meter, men ballen går langt over.
16.min: Seol finter seg nydelig fri på høyresiden, men blir stoppet i siste liten av en forsvarer som kommer til.

MÅL!!!! 13.min: Mansiz spiller fri Sükür på siden som i stedet for å skyte selv spiller tilbake til Mansiz som satte ballen inn bak en utmanøvrert sør-koreansk keeper.

MÅL!!! 9.min: Sør-Korea har frispark 25 meter fra mål på litt skrått hold. Lee Eul-yong skrur ballen over muren og i nærmeste kryss bak en sjanseløs Rüstü.

7.min: Tyrkia har frispark fra 27 meter og en stikker ballen lurt til Emre som skyter utenfor fra 25 meter.

MÅL!!! 1.min: Hakan Sükür er våkent fremme etter sør-koreansk rot i forsvaret og setter inn 1-0 allerede etter 11 sekunder. Målet er VM-historiens raskeste mål. Tsjekkoslovakias Vaclav Masek hadde den gamle rekorden med 15 sekunder fra 1962 i en kamp mot Mexico.

Sør-Korea tar avspark.

Før kampen:

Dagens bronsefinale går mellom VMs to største overraskelseslag; Sør-Korea og Tyrkia.

Ingen av lagene var levnet noen sjanse til å gjøre det skarpt i VM-turneringen, men disse tipsene er gjort til skamme.
Hasan Sas spiller ikke dagens kamp. (Foto: Reuters)

Sør-Korea har passert det ene etter det andre vanskelige hinderet ved hjelp av ekstrem innsats, et entusiastisk hjemmepublikum og gunstige dommeravgjørelser.

Tyrkia har på sin side vist noe av VMs mest morsomme og angrepsrettede spill, men har ikke møtt like hard motstand som Sør-Korea i de tidlige rundene.

Dette er andre gang lagene møtes i VM. Første gang var i 1954. Det endte med en soleklar seier til Tyrkia. 7-0 ble sifrene tilslutt.

Sør-Korea har dermed mye å hevne, i en kamp begge lagene gjerne vil vinne.

Tyrkia starter uten sin beste spiller i turneringen, Hasan Sas, som har vært småskadet etter semifinalen mot Brasil. Dermed går Tyrkia over fra 4-5-1 til 4-4-2.

Fraværet til Sas gir sjansen fra start til Ilhan Mansiz som kom inn som innbytter og avgjorde i kvartfinalen mot Senegal.