Spurtet til Paralympics-gull: – Dette er en ubeskrivelig følelse

SOTSJI (NRK.no): Mariann Vestbøstad Marthinsen (29) spurtet inn til Norges første Paralympics-gull i Sotsji da hun vant langrennssprinten for sittende utøvere onsdag.

Mariann Marthinsen vant gull på sprinten i Paralympics. Kommentatorer: Ingrid Sørli Glomnes og Stein Morten Gulbrandsen.

– Dette er en ubeskrivelig følelse. Jeg klarer ikke å skjønne hva som har skjedd. Det er uvirkelig og fantastisk! Dette skal jeg leve på resten av livet, sier en overlykkelig Marthinsen til NRK etter løpet.

29-åringen fra Fitjar utenfor Bergen vant både prolog, semifinale og til slutt finalen. Inn på det lange oppløpet lå hun lenge i andreposisjon, men den norske jenta gikk opp i ledelsen med rundt 30-40 meter igjen til målstreken.

Derfra og inn hadde hun størst fart av alle i feltet, og sikret Norges aller første gullmedalje i Paralympics i Sotsji med 0,1 sekunders margin.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med Mariann Vestbøstad Marthinsen. Hun vant gull på sprinten i Paralympics. Reporter: Ole Rolfsrud.

Hennes første Paralympics-gull

– Jeg kjente bortover flata at jeg hadde større fart enn de som lå foran meg. Da skjønte jeg at det kunne være mulig. Men hun (sølvvinner Tatyana McFadden fra USA) var seig på oppløpet. Det holdt akkurat, sier Marthinsen.

Tidligere i Sotsji-lekene endte hun på 4.-plass i øvelsen 12-kilometer langrenn.

Marthinsen har fra før vunnet bronse i svømming fra sommer-Paralympics i Beijing 2008. Onsdagens gull i Sotsji er hennes første medalje i vinter-Paralympics.

– Det har vært seks år med masse jobbing, og har prioritert idretten foran alt annet. Dette smaker fantastisk godt. Jeg må takke alle i støtteapparatet og de som har fulgt meg hjemmefra. Dette betyr enormt mye, sier Marthinsen.

– I dag gikk drømmen i oppfyllelse. Vi skal feire i kveld!, sier Marthinsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Marianne V. Marthinsen

Martinsen satset tidligere først og fremst på svømming, og har en bronse fra Paralympics i 2008. Her fra London-lekene i 2012, der hun ble nummer fire.

Måtte amputere som toåring

Marthinsen har vært handikappidrettsutøver hele livet. Langrennsfantomet mistet høyrebeinet i en ulykke da hun var to år gammel. Marthinsen har deltatt i tre sommer-Paralympics og to vinter-Paralympics.

I 2005 ble hun kåret til «Årets funksjonshemmede utøver» under Idrettsgallaen på Hamar.

I målområdet etter løpet møtte hun en svært rørt trener.

– Vi har klart å kombinere svømming og langrenn. Vi har turt å slippe opp litt på treningsmengden. Mariann gjør jobben sin, hun vet hva som må til, sier Torbjørn Broks Pettersen, landslagstrener for langrennstroppen i Paralympics.

Nils-Erik Ulset tok Norges første medalje da han gikk inn til sølv på 12,5 kilometer skiskyting for stående tirsdag.

6. Natalja Kotsjerova, Russland +3,4

Øvrige norske: Birgit Skarstein utslått i semifinalen.

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Duplantis fikk «blackout» etter verdensrekorden: – Man blir helt hysterisk

Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord i det NRK-sendte Diamond League-stevnet i Xiamen. Da tok det helt av på arenaen og i kommentatorboksen.

• Erling Braut Haaland ikke i troppen i FA-cupsemifinalen

Manchester City må klare seg uten spydspiss Erling Braut Haaland i lørdagens FA-cupsemifinale mot Chelsea på Wembley.

Haaland måtte i midtuken byttes ut i kampen mot Real Madrid i mesterligaen. I etterkant opplyste City-manager Pep Guardiola at nordmannen hadde et muskulært problem og at han skulle undersøkes ytterligere foran lørdagens semifinalekamp i London.

Han ble ikke klarert for spill, og dermed må City klare seg uten mannen som har scoret 31 mål på 39 kamper denne sesongen.

City er regjerende mester i FA-cupen etter at de i fjor vant både ligaen, mesterligaen og cupen. I midtuken ble drømmen om en ny mesterligatittel knust da Real Madrid vant kvartfinalen etter straffesparkkonkurranse.

De lyseblå er i føringen i kampen om Premier League-tittelen med to poeng ned til Arsenal og Liverpool. Det gjenstår seks seriekamper.

Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har likevel måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Casper Ruud til finale i Barcelona

For andre gang på en uke er Casper Ruud klar for finale. Han vant 7–6 (8-6), 6–4 mot argentinske Tomas Martin Etcheverry i ATP-turneringen i Barcelona.

I søndagens finale venter Stefanos Tsitsipas eller serbiske Dusan Lajovic.

Casper Ruud
  • Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner