Hopp til innhold

– Håper de kan motbevise Gunn-Ritas påstand

Ingvill Måkestad Bovim (32) håper på full støtte fra Friidrettsforbundet og Olympiatoppen på veien tilbake etter skade og fødsel. Men først skal hun guide NRK.no-leserne igjennom årets VM.

Ingvill Måkestad Bovim med sønnen Ferdinand August

Ingvill Måkestad Bovim er sikker på at å være mamma til lille Ferdinand August vil gjøre henne til en bedre idrettsutøver.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Måkestad Bovim gikk glipp av fjorårets OL på grunn av en røket akillessene – og det var umiddelbart klart at veien tilbake ville bli lang for 1500-meterløperen. Hun valgte å benytte den ufrivillige pausen fra idretten til familieforøkelse – og 30. april ble hun og mannen Frode foreldre til lille Ferdinand August.

Ingvill Måkestad Bovim

Ingvill Måkestad Bovim hadde det tøft da hun måtte trekke seg fra London-OL i fjor på grunn av skade: – Sorgprosessen varte i tre dager, forteller hun.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fra og med førstkommende lørdag skal 32-åringen fra Odda chatte med NRK.no-leserne under VM i friidrett i Moskva, kombinert med amming og treningsopptrapping.

Etterpå skal hun sette seg ned med representanter fra Friidrettsforbundet og Olympiatoppen for å detaljplanlegge veien tilbake – en vei som skal føre henne inn i medaljekampen allerede i neste års EM og ikke minst OL i Rio de Janeiro i 2016.

At hun fortsatt har full støtte, er en absolutt forutsetning:

– Jeg så at Gunn-Rita Dahle Flesjå var ute og kritiserte familiesatsingen fra Olympiatoppen. Hun følte at hun ble satset mye bedre på før hun fikk barn versus etterpå. Jeg håper ikke det er sant og at de kan motbevise det nå, sier Måkestad Bovim til NRK.no.

Økte utgifter

Hun sikter til terrengsyklistens utspill i VG 1. august. Dahle Flesjå mener hun fikk mye bedre oppfølging fram mot OL-gullet i 2004 enn før OL-nedturen i London i fjor, og fikk full støtte av sin ektemann og trener Kenneth Flesjå.

– Gunn-Rita har fått så lite støtte etter at hun kom tilbake som mamma at det er horribelt. Det at Olympiatoppen ønsker at kvinner skal kombinere barn og idrettskarriere er bare store ord, tordnet Flesjå.

Ingvill Måkestad Bovim ble satt ned fra A- til B-stipend fra Olympiatoppen denne sesongen, noe hun har forståelse for.

– Jeg føler at dette året her har jeg blitt godt tatt vare på. Så får jeg håpe at jeg blir like godt tatt vare på neste år, for mine utgifter blir økt, i og med at jeg ikke kan reise alene på treningsleir. Jeg blir nødt til å ha med meg en gutt og en mann.

Motivert av folks skepsis

Planen er at hele familien skal oppholde seg i utlandet – trolig i Sør-Afrika – tre måneder sammenhengende fra januar til mars. Skal hun tilbake til verdenstoppen i mellomdistanseløping, duger rett og slett ikke norsk vinterklima.

Ingvill Måkestad Bovim

I år loser Ingvill NRK.no-leserne igjennom VM i friidrett.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Varme er fint for muskulaturen. Kulde er én ting, men underlaget i Norge blir også helt feil å løpe på. Her hjemme er det is og glatt, som regel, og det er det verste. Mine konkurrenter trener i høyden og trener i varmen. Man kan ikke være i Norge og tro at man er likestilt med dem som trener i varmen hele året, poengterer Måkestad Bovim.

– Hvilke reaksjoner har du fått på at du valgte å bli mamma midt i karrieren?

– Jeg tror folk er positive, sånn generelt. Og så er det noen som er skeptiske til om man kommer tilbake. Det er litt delt. Og så er det vel de som er positive man hører mest fra. De som er negative hører man bare om via, via.

Og «via, via» har Ingvill Måkestad Bovim fått med seg at det finnes kritiske røster. Hun har valgt å ikke lukke ørene for dem. Tvert imot bruker hun skepsisen som motivasjon.

– Det er en del av min motivasjon for å komme tilbake. Jeg har bevist ting før. Jeg har vært skadet før. Jeg hadde ti år der jeg ikke perset på 800 meter og fikk høre det ene og andre. Men det motiverte meg, jeg visste at jeg var bedre enn det. og visste at jeg klarte det så lenge jeg var skadefri, understreker hun.

Ingvill Måkestad Bovim og Ferdinand August

Ferdinand August blir selvfølgelig med når mamma Ingvill reiser til Sør-Afrika for å trene i tre måneder i vinter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tror på OL-medalje

– Er du sikker på at du kommer tilbake på det nivået du var?

– Ja!

– På bedre nivå?

– Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal klare det. Og jeg vet hva jeg var god for i fjor, selv om jeg aldri fikk vist det i konkurranse. Jeg vet hva jeg har gjort for å kunne løpe under fire blank på 1500 meter. Så det er å gjøre det, pluss forhåpentligvis å kunne gjøre litt mer året etter det igjen, sier Måkestad Bovim, som har en personlig rekord på 4.02,20.

– Er det realistisk å tenke på medalje i OL i Rio?

– Ja. Hvis ikke hadde jeg ikke fortsatt, tror jeg, medgir hun.

– Hva er det som gjør at akkurat du kan hevde deg i verdenseliten i mellomdistanseløping?

– Jeg tror det er bra gener, jeg var god da jeg var ung uten å trene hardt. Og så føler jeg at vi trener smartere enn mange. Vi konkurrerer mot folk som er født i høyden og som har den fordelen, men vi har mye mer raffinerte treningsmetoder, poengterer Gular-løperen, som hyller sin trener Knut Jæger Hansen for evnen til stadig å søke kunnskap.

Får frysninger

Mye av motivasjonen gjennom skadeperioden henter hun via TV-skjermen. Ingvill Måkestad Bovim sitter klistret når hennes argeste konkurrenter løper.

– Jeg har fulgt med på alle Diamond League-stevnene og synes det er kjempespennende. Man blir veldig motivert. Jeg ser meg selv hvor jeg hadde vært i feltet og hva jeg hadde gjort, så jeg ser på det som veldig bra trening, rett og slett.

– I forhold til tekniske ting, taktiske ting eller motivasjonsmessig?

– Alt! Jeg sitter der og er helt giret med frysninger på armene!

Det kommer hun også til å gjøre under VM i Moskva – samtidig som hun chatter med NRK.no-leserne.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal