Hopp til innhold

Endelig vant Carlsen: – Surrealistisk det som har skjedd

Magnus Carlsen (24) slo tilbake etter sin elendige turneringsstart og slo Aleksandr Gristsjuk på «mirakuløst vis» i femte runde av Norway Chess.

Carlsen

IMPONERTE: Magnus Carlsen var tilbake på sitt beste og sikret seg sin første seier i Norway Chess.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det har vært litt surrealistisk det som har skjedd, Carlsen i TV 2s sjakkstudio etter å ha brukt 45 trekk på å slå Gristsjuk i søndagens parti.

En tydelig lettet 24-åring viser til at han før møtet med Gristsjuk sto med fattige 0,5 poeng på fire partier - hans svakeste turneringsstart på ti år.

Tidstabben i første runde har satt sitt preg på verdenseneren, som underveis i turneringen har omtalt eget spill som horribelt.

Mot russiske Gristsjuk var det imidlertid endelig duket for Magnus Carlsen slik vi kjenner ham. Den dobbelte verdensmesteren tok den ene fordelen han fikk og spilte til slutt sin konkurrent i senk.

– Jeg spilte ikke noe fantastisk parti i dag, men det er klart det er farlig å møte meg når jeg får noe å spille på, sier Carlsen.

– Mirakel

Søndag gikk han inn for å slå verdens syvende beste sjakkspiller og med det rette opp noe av det svake inntrykket han har gitt på hjemmebane.

Verdenseneren, som før partiet lå desidert sist i turneringen med 0,5 poeng etter fire partier, fikk tidlig et godt forsprang på klokka mot sin russiske konkurrent, men slet stort med å få en fordel på brettet.

Sjakkspiller og ekspert i TV 2s sjakkstudio, Simen Agdestein, tvilte underveis på at Carlsen kunne klare å ta sin første seier i Norway Chess, og uttalte følgende etter om lag 20 trekk:

– Det er et mirakel om han får noe ut dette. Det ser ut som en klar remis.

LES SAKEN: – Det kan ha vært en stor psykisk smell for ham

Tidstrøbbel

Gristsjuk hadde nemlig opparbeidet seg en solid stilling mot verdenseneren. Problemet var bare det at russeren hadde tatt seg god tid underveis og nå nærmet seg tidsnød.

Etter 24 trekk hadde 31-åringen kun om lag ti minuttet igjen på klokka og måtte flytte 16 trekk for å rekke tidskontrollen.

På dette tidspunktet hadde Carlsen ingen fordel på brettet, men den dobbelte verdensmesteren visste å legge press på sin motstander.

I løpet av de neste trekkene klarte Carlsen å finne en finurlig åpning og sin motstande mer enn nok å tenke på.

– Det er viktig å ta de sjansene man får. Det gjorde jeg i dag og etterpå så jeg meg ikke tilbake, sier Carlsen til TV 2.

– Carlsen på sitt beste

Og nordmannen så seg aldri tilbake. Russiske Gristsjuk taklet ikke presset og gjorde feil på feil, og etter 45 trekk måtte han omsider kaste inn håndkledet.

– Dette var Magnus på sitt beste, slik vi kjenner ham. Nå får vi håpe det er slutt på elendigheten, skrøt Agdestein etter partiet.

Carlsen tar på sin side ingenting for gitt før mandagens parti mot rivalen Hikaru Nakamura.

– Om det jeg har vært gjennom kan kalles en krise, er den ikke avblåst. Jeg har for få poeng og en lang vei å gå, sier Carlsen.

  • Jon Ludvig Hammer spilte for seier mot Veselin Topalov, men endte opp med å tape partiet. Han ligger dermed sist i Norway Chess med ett poeng, halvpoenget bak Carlsen på plassen foran. Nevnte Topalov leder med 4,5 poeng.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal