Aksel Lund Svindal klar for verdenscupen med ny superhjelm

Hjelmen fra norske «Sweet Protection» tar ni timer å lage ved hjelp av Formel 1-teknikk. Det skal ikke stå på hodeplagget når Aksel Lund Svindal starter jakten på sin tredje sammenlagte verdenscupseier om elleve dager.

Aksel Lund Svindal med ny superhjelm

Aksel Lund Svindal med ny superhjelm

– Det er litt tilfeldig. Jeg har ikke så veldig mange norske samarbeidspartnere. Da er det kult når du, uten å vite om det egentlig, finner noe av det beste som er i verden, i Norge, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

Tre år å utvikle

Superhjelmen har tatt over tre år å utvikle og gir mer beskyttelse uten å bli tyngre eller mer klumpete. I dag håndlages den på en fabrikk i Italia, med samme teknikk som brukes til å lage Formel-1-biler.

Om elleve dager gjør racinghjelmen Rooster Costa sin alpine verdenscupdebut når Aksel Lund Svindal stiller til start i Sölde, Østerrike.

Flere interesserte

Ni timer tar den møysommelige prosessen med å lage en hjelm, en teknikk alpintmiljøet har sperret øynene opp for.

NRK vet at en rekke utenlandske utøver nå jobber på spreng for å sikre seg hjelmen.

– Spesielt kanadierne. De har hatt mye trøbbel med hjernerystelser. Flere på laget har vært ute lenge på grunn av for mange hjernerystelser, sier Lund Svindal.

Foreløpig alene om hjelmen

Men selv om utlendingene presser på for å skaffe seg den norske hjelmteknologien, blir nordmannen alene om å bære den i verdenscupen. Til konkurrentens frustrasjon.

– Jeg prøvde å forklare at dette var litt i startfasen, og at det ikke var sikkert at det var ni hjelmer klare neste helg, men de var ikke så tålmodige og prøver andre varianter. Så får vi se om det er flere som har den like kjapt, sier nordmannen.

Siste nytt

 • Olsson
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

  Olsson går Vasaloppet

  Sveriges langrennsstjerne Johan Olsson (34) dropper verdenscupen i Lahti og satser på Vasaloppet søndag. – Det har vært planen hans hele sesongen. Grunnen til at han tvilte litt de siste dagene, var at VM-femmila tok hardt på kreftene, sier landslagstrener Rikard Grip, ifølge NTB.

 • Disse går sprinten for Norge

  Norges skiskytterforbund har tatt ut følgelde lag til lørdagens sprint i VM. Menn: Lars Helge Birkeland, Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen. Kvinner: Tiril Kampenhaug Eckhoff, Fanny Welle-Strand Horn, Marte Olsbuog Elise Ringen.

 • Japan Soccer Halilhodzic Vahid Halilhodzic
  Foto: Frank Augstein / Ap

  Halilhodzic tar over Japan

  Vahid Halilhodzic (62) blir ny landslagstrener i fotball for Japan.Han etterfølger Javier Aguirre som ga seg i februar. Halilhodzic får en årslønn på 17 millioner kroner. Han trente Algerie i VM 2014 før han flyttet til tyrkiske Trabzonspor. Der fikk han sparken etter noen få måneder, melder NTB.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM skiskyting: VM-studio
VM skiskyting: Mixed stafett
VM skiskyting mixed stafett
Radiosporten: VM skiskyting
VM skiskyting mixed stafett
VM-kveld
VM-kveld fra Kontiolahti
VM-kveld