Aksel Lund Svindal klar for verdenscupen med ny superhjelm

Hjelmen fra norske «Sweet Protection» tar ni timer å lage ved hjelp av Formel 1-teknikk. Det skal ikke stå på hodeplagget når Aksel Lund Svindal starter jakten på sin tredje sammenlagte verdenscupseier om elleve dager.

Aksel Lund Svindal med ny superhjelm

Aksel Lund Svindal med ny superhjelm

– Det er litt tilfeldig. Jeg har ikke så veldig mange norske samarbeidspartnere. Da er det kult når du, uten å vite om det egentlig, finner noe av det beste som er i verden, i Norge, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

Tre år å utvikle

Superhjelmen har tatt over tre år å utvikle og gir mer beskyttelse uten å bli tyngre eller mer klumpete. I dag håndlages den på en fabrikk i Italia, med samme teknikk som brukes til å lage Formel-1-biler.

Om elleve dager gjør racinghjelmen Rooster Costa sin alpine verdenscupdebut når Aksel Lund Svindal stiller til start i Sölde, Østerrike.

Flere interesserte

Ni timer tar den møysommelige prosessen med å lage en hjelm, en teknikk alpintmiljøet har sperret øynene opp for.

NRK vet at en rekke utenlandske utøver nå jobber på spreng for å sikre seg hjelmen.

– Spesielt kanadierne. De har hatt mye trøbbel med hjernerystelser. Flere på laget har vært ute lenge på grunn av for mange hjernerystelser, sier Lund Svindal.

Foreløpig alene om hjelmen

Men selv om utlendingene presser på for å skaffe seg den norske hjelmteknologien, blir nordmannen alene om å bære den i verdenscupen. Til konkurrentens frustrasjon.

– Jeg prøvde å forklare at dette var litt i startfasen, og at det ikke var sikkert at det var ni hjelmer klare neste helg, men de var ikke så tålmodige og prøver andre varianter. Så får vi se om det er flere som har den like kjapt, sier nordmannen.

Siste nytt

 • Uavgjort i London-oppgjøret

  London-oppgjøret mellom Tottenham og Chelsea endte målløst. Begge lag hadde sine muligheter, men fant aldri nettmaskene. Tottenham er oppe på en 5. plass i Premier League, med 25 poeng, mens Chelsea innehar 14. plassen.

  SOCCER-ENGLAND-TOT-CHE/ Tottenham Hotspur v Chelsea - Barclays Premier League
  Foto: Dylan Martinez / Reuters
 • Bommet på OL-kravet

  Sondre Nordstad Moen endte på fjerdeplass i Firenze maraton søndag. Han løp inn til 2.12.54, noe som er 54 sekunder bak OL-kravet. – Det skyldes at jeg rett og slett ikke var godt nok forberedt, innrømmer Moen til friidrett.no.

  Nordstad Moen skuffa
  Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Mixed stafett
V-cup skiskyting, mixed stafett Østersund
Sport i dag
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Sverige
Sport i dag
V-cup alpint: Super-G menn
Sportsrevyen
Sportsrevyen