Hopp til innhold

Nå lover smøresjefen norske ski i verdensklasse

Norges smørere var ikke best i verden under Tour de Ski. Det skal de være under OL i 2014, sier den norske smøresjefen.

Video Norske langrennssmørere forbereder seg til 2014

VIDEO: Norske langrennssmørere forbereder seg til 2014.

De norske langrennssmørerne reiser til Sotsji to ganger allerede i februar for å starte forberedelsene til OL.

– Skal vi få best ski, må vi teste der mesterskapet skal arrangeres. Vi ønsker å være best i verden, men vi at det er minst 15-20 andre nasjoner som har samme ambisjon, sier smøresjefen for det norske landslaget, Knut Nystad.

Petter Northug

Petter Northug skal få enda bedre ski, lover den norske smøresjefen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Petter Northug måtte slippe ryggen til Dario Cologna under Tour de Ski. Etter løpet sa landslagssjef Vidar Løfshus at Northug hadde hatt «bedritne ski».

I ettertid innrømmet også smøresjefen at skiene ikke var de beste.

– Vi var ikke best i verden under Tour de Ski, men vi var de som testet mest, i hvert fall. Da må man være fornøyd, vi fant ikke noe bedre, og da får vi ta av oss hatten for de andre smøre-teamene, sier han .

Prosjekt skal gi fordeler

Nå satses det derfor tungt på at Petter Northug og resten av laget skal ha det beste utstyret under OL i Russland.

– Vi har et prosjekt som heter "Ski 2014", som er et samarbeid mellom kombinert, skiskyting og langrenn. Det er ansatt fem stykker, som gjør at vi kan komme opp med nye ting som gjør at vi får en konkurransefordel, forteller Nystad.

Knut Nystad smøresjef

- Vi var ikke best i verden, sier smøresjef Knut Nystad.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Den norske langrennsleiren har imidlertid tidligere lansert lignende prosjekter.

"Ski 2010" så dagens lys etter OL i Torino etter det som den gang ble karakterisert som et OL med smørebom.

Olympiatoppen brukte nesten sju millioner kroner på prosjektet frem mot Canada, men under lekene brøt det ut full krangel mellom skiskyttersmørerne og langrennssmørerne.

Det ble også hevdet at det ble gamblet med Petter Northugs ski under OL.

På nivå med Sverige

Under årets Tour de Ski har det nok en gang vært snakk om dårlige ski, men nå mener Nystad det skal bli annerledes.

– Det er et prosjekt der vi har endret litt fokus fra forrige OL, sier han.

Nystad vil ikke si noen sum på hva denne satsingen koster, men hevder likevel at det er nasjoner som bruker mer.

– Forskjellen er vel at vi har et budsjett, mens Russland ikke har det. De bruker det de trenger. Vi er vel omtrent på nivå med Sverige, forteller Nystad.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal