Hopp til innhold

– En av de beste duellene du kommer til å se

BEIJING/OSLO (NRK): Trestegfinalen i VM kan bli en klassiker mellom to utøvere som begge snuser på Jonathan Edwards legendariske verdensrekord.

Pichardo og Taylor

DUELL: Pedro Pablo Pichardo og Christian Taylor kjemper om gullet i trestegfinalen

Foto: Bildemontasje / Scanpix

– Det er veldig gøy med denne følelsen: følelsen av at flere kan hoppe over 18 meter. Jeg er en løve, så vi skal gjøre oss klare til å skru opp noen ekstra hakk i finalen, sa Christian Taylor til NRK etter kvalifiseringen onsdag.

Duellen mellom ham og cubanske Pedro Pablo Pichardo en av VMs mest spennende dueller.

Med sine to hopp over 18 meter i år er Pedro Pablo Pichardo full av selvtillit, og til den italienske avisen La Gazzetta Dello Sport sa 22-åringen i mai at han tror han kan sette ny verdensrekord.

– Mitt mål i sommer er å vinne i VM i Beijing, og jeg vil gjøre alt som er mulig for å komme lengre enn 18,30 meter. Men jeg er fremdeles glad og overrasket over å ha passert 18 meter, sier han ifølge IAAF.org.

Christian Taylor er regjerende olympisk mester, men velger en mer beskjeden linje. På pressekonferansen den 21. august sa han at det er gull som er målet i VM, ikke rekorder.

Legendarisk duell

Norgesmester i tresteg, Sindre Almseng, har tro på på verdensekord med de rette forholdene, og da særlig for Pichardo.

De to favorittene er veldig forskjellige hoppere. Mens Pichardo er elegant og spretter av gårde, så er Taylor mer direkte og hopper flatere, men med høyere fart. Det viser at det er flere måter å hoppe langt på, mener Almsengen.

– Det kan bli vanvittig. Jeg mener det er et av de største høydepunktene i et mesterskap noensinne. Det er an de beste duellene du kommer til å se, sier han til NRK.

Han tror duellen mellom de to gjør at de kan drive hverandre til nye lengder, og kan ha rett. I Doha i mai i år var det første gang i historien at to hoppere kom over 18 meter i samme konkurranse.

Tror på verdensrekord

I 20 år har friidrettsverden ventet på en verdensrekord i tresteg. Pedro Pablo Pichardo fra Cuba og Christian Taylor har møtt hverandre to ganger i år. Begge gangene er den magiske 18-meters grensen brutt.

Nå kan duellen mellom de to drive fram en ny rekord, tror Taylor.

– Jeg har mye respekt for rekorden. Den har stått i 20 år, så det skal mye til. Men rekorder er til for å bli slått, og jeg tror det kan skje. Når du har et rivaleri som dette, så pusher vi hverandre til å gjøre ting vi ikke visste vi kunne gjøre, sier han.

Fire av sju lengste trestegene noen gang er levert av de to guttene i år. Da de møttes i Doha 15. mai hoppet Pedro Pablo Pichardo 18,06 og Taylor 18,04. Pichardo hoppet så 18,08 hjemme i Cuba to uker senere, men Taylor strakk seg til 18,06 i Lausanne i juli.

Brøt den magiske 18-meters grensen

Britiske Jonathan Edwards var førstemann som klarte å komme over 18 meter. Det gjorde han attpåtil to ganger etter hverandre under VM i Gøteborg i 1995. Hans utrolige verdensrekord på 18,29 står den dag i dag.

Jonathan Edwards satte verdensrekord i tresteg i 1995. Han hoppet 18.29 meter.

Jonathan Edwards setter ny verdensrekord på 18,29 meter.

Fram til i år var det bare to andre som klarte å passere de magiske 18 meterne, nemlig Kenny Harris fra US i 1996 og Teddy Tamgho fra Frankrike i 2013.

Siste nytt

  • Verstappen vant i Kina

    Max Verstappen vant Formel-1-sprinten i Kina natt til lørdag norsk tid.

    Han slo Lewis Hamilton med 13,043 sekunder.

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal