Hopp til innhold

Sundby om hjerteproblemene: – Må lære meg å leve med frykten

BEITOSTØLEN (NRK.no): I fjor trodde Martin Johnsrud Sundby (28) at han skulle dø da han fikk hjerteproblemer. I år er han frisk og vil kjempe i verdenstoppen, men frykten sitter fortsatt i ham.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby gleder seg til å ta fatt på en ny sesong - denne gang uten å måtte bekymre seg for hjertet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– De ligger fortsatt og gnager, traumene fra de månedene i fjor, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han har nettopp snakket om målsetningene for sesongen. De forskjellige verdenscuprennene han tror han kan vinne, gullet han drømmer om å ta i VM i Val di Fiemme til vinteren. At han håper å vise seg frem under den nasjonale åpningen på Beitostølen denne helgen.

For 28-åringen er det ingen selvfølge at han kan snakke om sånt i dag. Det er bare litt over ett år siden septemberdagen som snudde livet hans på hodet.

  • NRK.no sender sesongåpningen på Beitostølen fra 11.45 fredag. Kvinnene starter 11.45, mens herrene starter 13.20.

Fikk voldsom puls

Johnsrud Sundby var ute på en rolig løpetur da hjertet hans begynte å slå som besatt, midt ute i skogen. Hjertet slo fortere og fortere, selv om han for lengst var stanset opp. Der og da trodde han at han skulle dø.

– Jeg kan ikke tenke så mye på det som skjedde den dagen, jeg må dytte det litt unna, sier han i dag.

Han ble hentet med luftambulanse og flydd på sykehus. Der fikk han vite at det han kjente var hjerteflimmer, og at han har hjerterytmeforstyrrelser.

Johnsrud Sundbys tilfelle er vurdert som ufarlig, selv om hjerteflimmeret kan komme tilbake. For en idrettsutøver som var vant til å føle seg sterkere og friskere enn de fleste, ble det vanskelig å godta at han har en diagnose som i enkelte tilfeller kan være livsfarlig. Han ble redd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er blant langrennselitens mest stilrene. Hans beste individuelle prestasjon er bronsemedaljen fra 15-kilometer klassisk under Oslo-VM. Han har også én verdenscupsseier.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ikke farlig

– Jeg må lære meg å leve med frykten. Det som skjedde satt en støkk i meg som sikkert kommer til å være der en stund. Jeg blir fortsatt litt ekkel når jeg leser om andre idrettsutøvere som opplever det samme. Det går ikke like bra for alle, selv om jeg i dag vet at for de fleste er dette noe som ikke er farlig.

Røa-løperen måtte lære å godta tilstanden sin før han klarte å fokusere hundre prosent på idrettskarrieren igjen. Hjerteflimmeret kom tilbake et par ganger den høsten, før det ga seg rundt juletider i fjor. Nå føler Johnsrud Sundby selv at han er frisk.

– Slik det er for meg i dag handler det om trygghet. Jeg har jobbet mye for å føle meg trygg igjen, og det gjør jeg nå. Men det tok litt tid.

Vil revansjere fjorårssesongen

Han deltok i noen få renn forrige sesong, og i flere av dem klarte han seg bra. Men sesongen totalt ble naturlig nok amputert. Nettopp derfor er Oslo-gutten ekstra sulten før verdenscupen starter neste helg.

– Hjerteproblemene har aldri hindret meg fra å trene. Det er i hodet frykten har sittet. Fysisk har jeg holdt meg sterk hele veien. Jeg skal kjempe i verdenstoppen denne sesongen også, slår han fast.

Og målsetningene? Gull på 15-kilometeren i VM. Gull på VM-stafetten. Og helst en medalje til.

– Dessuten vil jeg gjerne vinne noen av skøyteøvelsene i verdenscupen. Det er jo en i Gällivare allerede neste helg. Den vil jeg gjerne ta, sier han og smiler.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal