Hopp til innhold

Aukland smadret Birken-rekorden

På vei opp til Kvarstad så Anders Aukland (39) ut som en slagen mann. Én time senere hadde han satt soleklar rekord i Birkebeinerrennet.

Video - Utrolig gøy å være først i mål

Anders Aukland går over mållinja i ensom majestet.

– Jeg ante ikke at det var rekord. Jeg trodde det var for mye sug i sporet, men det var kjempegøy at det ble rekordtid, sa en meget fornøyd Aukland til NRK etter løpet.

Skiveteranen staket i mål på tiden 2:21:26,2. Dermed knuste han den gamle rekorden til Stanislav Rezac med nesten tre minutter.

Rett bak nordmannen fulgte Roger Aa Djupvik og Espen Harald Bjerke. Dermed ble det tre nordmenn på pallen i Birkebeinerrennet 2012.

– Det var utrolig gøy å være først i mål. Jeg måtte jobbe hardt for å henge på gruppa foran over fjellet, sier Aukland.

Video: Anders Aukland i ensom majestet (saken fortsetter)

Video Aukland vant Birken

Se Aukland gå først over mål.

Slet opp bakkene

For det var ingen enkel seier. Svenske Anders Södergren, som ble beste utlending med sin fjerdeplass, pangåpnet opp bakkene i den første halvdelen av løypa.

Feltet ble sprengt i fillebiter, og Aukland, som for det meste har ligget langflat på sofaen de siste ukene etter maktanstrengelsen i Vasaloppet, måtte slite fælt for å henge med.

I store deler av løpet gikk han ti-femten meter bak konkurrentene, men på toppen hadde han kontakt med de beste.

– Etter det begynte jeg å kjøre jevnt hardt, og jeg klinka til i staking på Sjusjøen, sier Aukland.

Etter snaue to timer av rennet rykket han, og ingen av konkurrentene klarte å følge. Dermed kunne superveteranen kunne kjøre inn på skistadion i ensom majestet.

Video: Hjelmeset måtte stoppe på grunn av hjertet (saken fortsetter)

Video Måtte stoppe en stund pga. hjertet.

Se intervjuet med Odd-Bjørn Hjelmeset i målområdet.

Rekord også i kvinneklassen

I kvinneklassen var det aldri noen tvil om at Seraina Boner fra Sveits skulle ta seieren. Hun kom i mål over to og et halvt minutt foran nærmeste utfordrer. Tiden, 02:46:54, var god nok til at også hun satte ny Birkebeiner-rekord.

– Det visste jeg ikke! Jeg er veldig sliten, men det er vel sånn det skal være i et slikt renn. Jeg ledet ikke i begynnelsen, men da jeg fant en god marsjfart tok jeg igjen mye tid, sier Boner til NRK.

Stephanie Santer fra Italia ble nummer to, mens Jenny Hansson ble nummer tre. Tuva Toftdahl Staver var lenge med i kampen om pallen, men falt tre plasseringer fra 40 til 54 kilometer og ble nummer fem.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal