Hopp til innhold

Løfshus: – Vi ble anholdt av russisk politi

Landslagsledelsen og de norske skismørerne møter kraftig motstand under oppholdet sitt i OL-byen Sotsji. Onsdag ble de anholdt av russisk sikkerhetspoliti, forteller landslagssjefen.

Video Støtteapparatet arrestert i Sotsji

VIDEO: Landslagsledelsen og de norske skismørerne ble anholdt av russisk sikkerhetspoliti.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at han og det norske smøreteamet ble anholdt av russisk politi onsdag.

– Etter lunsj tok en gjeng russiske politifolk tak i oss, kjørte oss bort og dro oss inn på et rom for avhør, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Søndag kom en norsk delegasjon på 10 mann til Sotsji. Der var det meningen at de skulle teste langrennsski og skismurning i anlegget som skal brukes i 2014.

Men onsdag morgen var de norske ennå ikke sluppet innenfor sperringene. Det gjør derimot de russiske lederne og smørerne.

– De gjør det ikke enkelt for oss. Dette virker som ren sabotasje. Det virker som om de har bestemt seg for å ødelegge for oss, sa en frustrert Løfshus onsdag formiddag.

Bare timer senere befant Løfshus og landslagets smørere seg i avhør hos myndighetene, ifølge landslagssjefen.

– Vi prøvde å komme oss inn bakveien og over et gjerde for å få testa noen ski i løypa. Men det gikk ikke lang tid før vi ble stoppa av russisk politi, sier Løfshus.

Beslagla norsk utstyr

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg raser når han får høre at norske skismørere nektes å teste forholdene i OL-løypene russiske i Sotsji.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Nordmennene kom ikke særlig langt med et desperat testforsøk i løypene. Det gjorde de heller ikke med viktig medbrakt utstyr på vei opp til området.

– I morges beslagla de også en del meteorologiutstyr som vi bruker for å gjøre værobservasjoner. Det måtte vi sette igjen i heishuset på vei opp til toppen av løypa, sier Løfshus.

– Dette er jo bare en parodi på et arrangement som skal skje om to år, legger han til.

IOC-Heiberg: – Dette kan vi ikke finne oss i

IOC-medlem Gerhard Heiberg raser når han får høre at nordmennene ikke får bruke løypene på lik linje med russiske idrettsutøvere.

– Jeg reagerer meget sterkt på at de blir nekta å bruke løypene. Alle skal behandles likt. Dette kan vi ikke finne oss i, sier Heiberg.

Også i slutten av januar fikk det norske smøreteamet nei til å teste ski i OL-løypene i Sotsji. Begrunnelsen var at området betegnes som en anleggsplass. Samtidig arrangerte russerne selv nasjonalt mesterskap i løypene.

Senere ombestemte russerne seg, og nordmennene fikk likevel teste forholdene.

Nå har Heiberg inntrykk av at russerne gjør seg vanskelige igjen.

– Jeg reagerer på at dette skjer igjen fordi vi ble enige ved forrige anledning. Alt skulle være i orden. Alle skulle behandles likt. Nå forstår jeg at vi var tilbake der vi var før, sier Heiberg.

VIDEO FRA ARKIVET: OL-anleggene i strengt bevoktede Sotsji vokser frem

Video OL-anleggene vokser frem

OL-anleggene vokser frem

Ikke bare nordmenn

Nå vil Heiberg på nytt gjøre grep for å få slutt på russernes strenge Sotsji-regler.

– Nå tar vi dette opp med organisasjonskommitéen i Sotsji, og sier at vi ikke kan finne oss i dette. Hvis det ikke fører gjennom vil vi gå høyere i det politiske hierarki i Russland, slik at vi får slutt på denne forskjellsbehandlingen, sier Heiberg.

– Vidar Løfshus fortalte litt flirende at hele den norske delegasjonen ble i dag anholdt av russisk politi, og måtte inn til avhør. Hvordan reagerer du på det?

– Jeg må flire litt jeg også. Bakgrunnen for dette kjenner jeg ikke til. Jeg må vite mer om bakgrunnen for dette før jeg kan svare på det, sier Heiberg lettere opprørt.

Men norske team er ikke de eneste som har fått utfordringer med å bevege seg i russisk OL-snø, ifølge IOC.

– En rekke andre nasjoner har også klaget til oss, og sagt at de har hatt akkurat de samme problemene i Sotsji. Vi vil ta det opp igjen, og igjen. Dette må vi få hull på, avslutter Heiberg.

Saken fortsetter!

Video Nektet tilgang til å teste ski i OL-løypene

Norges smøreteam ble nektet å teste Sotsji-løypene i januar. Etter press fra IOC ble de plutselig tillatt å bevege seg i området, to år før OL er i gang.

Foto: Nyhetsspiller

Strengt

Skismurning er for lengst blitt en egen vitenskap, og de som følger med i langrennssporten vet hvor viktig det er at skiene fungerer.

Uten gode ski er det ikke mulig å ta medaljer i mesterskap og internasjonale konkurranser.

Det så vi senest sist helg under verdenscuprennene i Polen. Det er heller ingen hemmelighet at de norske hadde gode ski under suksessmesterskapet i Holmenkollen sist vinter.

Slikt gir utslag på medaljestatistikken. Da visste smørerne akkurat hva som ventet dem da mesterskapet startet.

– Nekter oss kunnskap

Denne gangen er ikke livet riktig like enkelt. Det ser ut som om russerne gjør det meste for på skaffe seg fortrinn foran mesterskapet på hjemmebane.

– Vi kan bare stå på utsiden å se inn. Dette blir nesten verre og verre for hver dag som går. Alt handler om å stenge konkurrentene ut. De nekter oss kunnskap. Dette er Russland på sitt verste, sier Løfshus.

Meldinger på sosiale medier forteller om en frustrert norsk delegasjon, men de prøver å improvisere så godt de kan.

– Tirsdag oppholdt vi oss i alpinbakken i stedet, selv om vi to ganger ble forsøkt kasta ut derfra også. Vi har lagt ned mye ressurser på dette. Da er det synd at det skal være slik som dette, sier Løfshus.

Siste nytt

  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

    Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

    Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

    Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

    – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

    Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

    Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

    (NTB)

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal