Hopp til innhold

Northug knust av Aukland-brødrene i Marcialonga

Etter 70 kilometer i italiensk sol ble det til slutt Jørgen Aukland som gikk av med seieren i Marcialonga, foran broren Anders. Petter Northug hang ikke med på slutten.

Jørgen Aukland seier Marcialonga

Jørgen Aukland gikk av med seieren i Marcialonga.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Det var krampe i både pupper og armer på slutten, så det var tøft i den siste bakken, sier Petter Northug til TV 2.

Søndag ble han grundig slått på de siste kilometerne av langløpsspesialistene anført av brødrene Anders og Jørgen Aukland.

Jørgen vant til slutt Marcialonga 1,8 sekunder foran Anders, mens Petter Northug gikk i mål 1,18 bak på en 10.-plass.

Tøff avslutning

Northug har som mål å vinne Vasaloppet 4. mars. Derfor var Marcialonga, som har en liknende løypeprofil som det svenske 90-kilometersløpet, en viktig oppkjøring for Petter Northug.

Men på slutten fikk verdens beste femmilsløper virkelig smake hva langløpsspesialistene er gode for.

Rundt to kilomter før slutt kastet Jørgen Aukland lua i den italienske sola, og satte inn en avslutning det luktet svidd av.

Aukland, som lå nesten halvannet minutt bak teten tidlig i løpet, var suveren i den bratte stakebakken inn mot mål. Dermed tok Jørgen sin tredje seier i Marcialonga, etter å ha vunnet også i 2003 og 2006.

Den eneste som var i nærheten var broder Anders, som til slutt var 1,8 sekunder bak.

Etter løpet sa Jørgen til TV 2 at han trodde broren hadde måttet holde igjen litt for ikke å hjelpe en av utlendingene til å hente igjen ledelsen Jørgen hadde opparbeidet seg.

– Han måtte holde igjen litt, så han ikke skulle dra opp Rezak. Jeg klarte å bite sammen tenna, så det er bra, sier Aukland.

Tsjekkeren Stanislav Rezak kom på tredje plass.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Petter Northug Marcialonga

En sliten Petter Northug endte til slutt på tiendeplass.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Northug på tiende

Petter Northug knakk en stav tidlig i løpet, men etter løpet mente han selv at dette ikke var avgjørende for at han fikk det tøft på slutten.

Han ville heller ikke skylde på skiene eller noe annet. I stedet lot han seg imponere av spesialistene på denne typen løp.

Northug hang nemlig med tetgruppen helt til det var passert 67 kilometer og helt til den avsluttende bakken startet.

– Var det mer slitsomt enn du hadde trodd?

– Nei, jeg visste det kom til å bli slitsomt i perioder. Jeg klarte å være med ganske greit i det lettere terrenget, men i den siste bakken ble det hardt, sier Northug til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Northug Marcialonga

Northug gikk hardt ut fra start i Marcialonga.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Jublet for laginnsatsen

Med dobbel Aukland ble det også en stor dag for privatlaget Team Xtra Personell som de to går på. Mangaer Nils Marius Otterstad jublet etter målgang.

– For Jørgen var dette en fantastisk løype. Han åpnet dårlig og var et minutt bak ved 20 km og så går han inn det ettersom Anders (Aukland), Simen (Østensen) og Jerry Ahrlin sakker ned feltet. Og så bare trøkker han til når det er tre kilometer igjen og får luke. Det er fantastisk, sier han til NRK.

Han mener det var lagets taktikk som til slutt ble avgjørende.

– Dette setter vi høyt, spesielt med tanke på mediastyret rundt dette her. Alt dette snakket om at langløp er en annendivisjons idrett – dette er spesialister og det beviser Aukland i dag. Petter var med lenge, men i den siste bakken var det Aukland-gutta som hadde høyest fart. Så vi er kjempestolte av denne bragden her!

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal