Hopp til innhold

Kowalczyk trente i monsterbakken dagen før dagen

Før Justyna Kowalczyk slo Marit Bjørgen og tok over sammenlagtledelsen i Tour de Ski, var hun oppe i slalåmbakken og forberedte hode og kropp på søndagens blodslit. Bjørgen har ikke vært der på tre år.

Kowalczyk Bjørgen

Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har fulgt hverandre som skygger gjennom hele Tour de Ski. Mye tyder på at rennet ikke blir avgjort før langt oppe i den avsluttende monsterbakken.

Foto: Reuters

– Hodet blir avgjørende i morgen, tror jeg. Jeg har gått opp Alpe Cermis fem ganger, og det har vært veldig, veldig hardt hver gang. Det viktigste er å ha den rette innstillingen inni hodet.

Det sier Justyna Kowalczyk etter at hun vant fellesstarten i Val di Fiemme lørdag. For dagens løp er fort glemt på pressekonferansen, selv om det var en real kraftanstrengelse.

Det er morgendagen det handler om nå. Selve finalen opp Alpe Cermis. En total stigning på 495 meter over ni kilometer.

Den polske jenta går ut først, men Marit Bjørgen er bare 11,5 sekunder bak - et forsprang den norske erkerivalen håpe rå hente inn i de lettere partiene før selve stigningen starter.

Var i monsterbakken

Kowalczyk vet at det kommer til å bli svært jevnt i kampen om Tour de Ski-seieren, og derfor overlater hun aldri noe til tilfeldighetene. Den polske stjernen stilte svært godt forberedt formmessig til årets tour, og ga derfor litt blaffen i de første rennene i verdenscupen.

Hun visste formen ville komme i rett tid.

Selv om hun har avsluttet Tour de Ski opp Alpe Cermis fem ganger, og dermed vet svært godt hvordan bakken er, fant hun likevel tid til å ta turen opp dit lørdag – før hun gikk den knalltøffe fellesstarten.

– Ja, jeg var der med treneren. Men det var ikke en ordentlig treningsøkt, sier hun.

Likevel skinner det tydelig gjennom at hun gjorde sine meget målrettede observasjoner der oppe i lia. På spørsmål om hvilket føre hun ønsker seg på tourens finaledag, svarer hun:

– Helst ville jeg hatt skikkelig raskt føre, men det vet jeg er umulig. Snøen holder minus 11 grader i Alpe Cermis nå, og da går det virkelig tregt.

Bjørgen med en annen tilnærming

Kowalczyks forberedelser skiller seg derfor en del fra Bjørgens når det gjelder selve slalåmbakken. Bjørgen har tidligere i touren flere ganger uttalt at hun ikke har trent spesielt på bakken, fordi motbakkeintervaller er en naturlig og viktig del av treningshverdagen hennes uansett.

Mens Kowalczyk har deltatt i touren hvert eneste år, har ikke Bjørgen vært med de to siste sesongene. Derfor er den norske langrennsdronningen svært spent på morgendagen.

– Ja, jeg gleder meg til bakken. Men jeg vet egentlig ikke helt hva jeg går til, jeg husker ikke, sier Bjørgen i pressesonen etter lørdagens 10 kilometer.

– Jeg tenker ikke på Marit

Kowalczyk ble hyllet av en svært høylytt tilhengerskare fra Polen på skistadion i Val di Fiemme lørdag. Hun sier til NRK.no at fansen virkelig bar henne opp de siste bakkene i fasen der hun fikk den avgjørende luken på Bjørgen.

– Det hjelper meg virkelig, jeg vil takke dem så mye. De var utrolige i de to siste motbakkene. Det er godt å ha stor støtte fra folk fra Polen langs løypene innimellom.

– Hvem har overtaket før søndagen, du eller Marit?

– Jeg tenker ikke på Marit. Det viktigste er å tenke på mitt eget løp i morgen. Jeg tror Marit tenker likt. Alpe Cermis er svær og virkelig tøff, og jeg tror det er viktig å ha en god følelse, god form og gode bein, sier Kowalczyk til NRK.no.

Video Solid seier til Kowalczyk

Først trente Justyna Kowalczyk i monsterbakken. Deretter gikk hun en knalltøff fellesstart - og vant.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal