Hopp til innhold

– Dario frykter Legkov mer enn Northug

Dario Cologna er voldsomt fokusert på å vinne Tour de Ski. Det største hinderet for sveitseren heter imidlertid ikke Petter Northug, ifølge treneren.

Alexander Legkov

Det er denne mannen, Alexander Legkov, og ikke Petter Northug, som blir Colognas hardetse konkurent i Tour-avslutningen, mener Fredrik Aukland

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Akkurat nå er Dario faktisk mest redd for Legkov, med tanke på det som skal skje på søndag.

Ordene kommer fra Fredrik Aukland, Colognas personlige trener gjennom mange sesonger.

Northug er 1.21 minutt bak Cologna i sammendraget når to etapper gjenstår, Legkov er fem sekunder bak Northug igjen. Og selv om Northug herjet med konkurrentene på den nest siste etappen i fjor, og tok maks antall bonuspoeng underveis, er det altså ikke Mosvik-ekspressen Cologna tenker mest på om dagen.

– Sterkere enn både Dario og Petter

Det er klatresterke Alexander Legkov, som slo Northug med hele to minutter opp bakken i 2007. Han har med andre ord vist seg fryktinngytende opp Alpe Cermis tidligere.

– Jeg tror Legkov er sterkere opp den siste bakken enn både Dario og Petter, sier Aukland til NRK.

Den russiske kraftkaren valgte før årets sesong å stå utenfor landslaget. Sesongen startet litt trått, men nå har han virkelig fått opp dampen. Blant annet vant han den klassiske fem-kilometeren i Toblach tirsdag i Toblach tirsdag.

Fredrik Aukland

- Jeg tror Dario må ha 45 sekunders ledelse før den siste etappen søndag, sier Fredrik Aukland

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Morten Aa Djupvik

Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik hevder at dagens etappe er enda hardere enn finaleetappen med den beryktede monsteretappen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
– Magisk grense på 45 sekunder

– Han vinner klassiskrenn på nullføre, det er ikke typisk ham. Han er i god form og han går fort opp den siste bakken, det vet vi, sier Aukland.

Det viktigste for sammenlagtleder Cologna lørdag blir derfor å holde en kar som Legkov på behørig avstand før siste etappe.

– Det er en magisk grense på 40-45 sekunder inn mot siste etappe. Kommer man nærmere enn det, er det fort gjort at man får ryggen inn i slalåmbakken. Da er alt åpent igjen.

– Hardere etappe i dag enn i morgen

I NRK Sportens lokaler sitter tidligere herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik spent foran dagens etappe.

Han ser på dagens løypeprofil og konkluderer med dette:

– Dagens løype er hardere enn monsterbakken. Profilen er knallhard, og spurtene er lagt til løypas høyeste punkt. Det blir hardt i morgen også, men i dag blir det et ordentlig race til siste slutt.

Mellom Petter Northugs andreplass og Maurice Magnificats sjuendeplass samanlagt skiller det knappe 12 sekund, noe som gjør det vanskelig å si hvem som vil ligge best an bak Cologna foran den aller siste etappen søndag.

– Noen kommer til å stikke, men man vet ikke helt når. Det kommer i alle fall til å prelle av løpere etter hvert på denne harde etappen, og de fremste i sammendraget vil kjøre hardt i dag, sier Aa Djupvik.

Han er imidlertid ikke enig i at Northug er svakere opp monsterbakken enn russiske Legkov.

– Tar Northug ryggen til Legkov i morgen vil han ikke gi seg så lett. Men det blir ingen enkel reise for han, sier Aa Djupvik.

Se rennet direkte på NRK.no og NRK1 lørdag kl 12.30

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal