Hopp til innhold

- Smøreteamet vårt er for lite

I Norges gigantiske smøretrailer jobber det 14 mann under Tour de Ski, men likevel mener hovedtreneren det er for få. – Dette høres veldig merkelig ut, kontrer Dario Colognas norske trener.

Smøretrailer Oberhof

Norges gigantiske smøretrailer ruver uansett hvor den parkeres. Her står den i Oberhof.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

- På de beste løperne er vi underbemannet i forhold til de andre landene.

Kritikken går på smøreservicen en ener som Petter Northug får mellom tour-slagene. At landslaget og støtteapparatet rundt vår nasjonalidrett får kritikk, er ikke uvanlig.

Men nå kommer den innenfra. Det er nemlig Trond Nystad, hovedtrener for herrene, som hevder ting er galt fatt gjennom utsagnet over.

- Hvis det stemmer, er det noe fundamentalt galt med organiseringen, sier NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard.

«Bedritne ski»

Smørebua i touren

Det jobbes nesten døgnet rundt i Norges smøretrailer. Dette bildet er tatt dagen før Tour de Ski startet.

Foto: NRK

Petter Northug har ikke hatt optimale ski under Tour de Ski. Det er hevet over tvil. Både på torsdagens langløp og tirsdagens fem kilometer var det mange løpere med bedre ski enn VM-kongen.

Northug selv har ikke ønsket å skylde på andre enn seg selv, men landslagssjef Vidar Løfshus gikk i dagens VG ut og kalte en spade for en spade: Northug hadde «bedritne ski», var meldingen fra Løfshus.

Det har sin helt naturlige forklaring , ifølge herrelandslagets hovedtrener Trond Nystad.

- På etterskudd

Han er klinkende klar på at Northug ikke har like mange smørere som jobber for ham som konkurrenter som Lukas Bauer, Maurice Magnificat og Dario Cologna har.

- Vi er på etterskudd med antall folk som jobber for de beste hos oss, sier Nystad.

Artikkene fortsetter under videoen

Colognas trener: - Veldig merkelig

Video Aukland: - Merkelig

Aukland: - Merkelig

Under Tour de Ski har det norske landslaget med seg 14 mann i smøretraileren, skinorges stolteste asfaltgående flaggskip. Andre nasjoner har kastet lange blikk etter den ruvende doningen i årevis, men nå har altså andre nasjoner passert Norge når det gjelder å serve enerne med optimal glid og feste.

Uttalelsene får Fredrik Aukland, Dario Colognas trener, til å stusse.

- Det er litt rart når de selv går ut og sier at de satser alt på at en nordmann skal vinne, sier han til NRK.

Aukland sier han har problemer med å forstå at et 14 mann sterkt smøreteam kan lide mot de beste.

- Det synes jeg høres veldig merkelig ut. Selv jobber jeg for en nasjon med en brøkdel av budsjettet til Norge, og likevel klarer vi å ha gode ski hver gang. Så synes jeg det høres veldig rart ut, sier han.

- En utendørsidrett

Trond Nystad

- Vi kan uansett aldri være hundre prosent sikre på at vi gjør rett, sier Knut Nystad

NRK.no var med smøresjef Knut Nystad, broren til landslagstrener Trond, inn i Norges smøretrailer dagen før Tour de Ski startet i romjulen. Da bedyret Knut at selv om man jobbet hardt og tok alle mulige forholdsregler, kunne man aldri være 100 prosent sikker på at man hadde full kontroll på føret. «Vi vet at vi vil drite oss ut» , sa han da, og la til at dette bare er et tidsspørsmål i smørebransjen.

- Vi hadde omtrent verdensrekord i skitesting før etappen, men dette er en utendørsidrett. Sånn er det, sa Knut Nystad til NRK.no etter torsdagens etappe fra Cortina til Toblach, der Dario Cologna reiste fra Northug.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal