Hopp til innhold

Brinks råd til Northug: - Han må ikke falle sammen nå

Jörgen Brink vet bedre enn de aller fleste hvordan det er å gå på en real smell i skisporet. I dag føler han med Petter Northug etter nordmannens tunge dag i sporet.

Video e6981c37-92c5-415a-a5bf-e84160361eb7.jpg

Jörgen Brink (t.h.) gikk på en av de mest berømte smellene i moderne skihistorie på sisteetappen av herrestafetten i 2003. Torsdag var det Petter Northugs tur til å få det tøft.

For Cologna er dette en klar fordel, men Petter må ikke falle sammen nå. Jeg tror egentlig Petter kan alt det der, for alle skiløpere har opplevd noe lignende, sier Jörgen Brink til NRK.

Petter Northug fikk store problemer under torsdagens jaktstart i Tour de Ski. I løpet av noen få kilometre tidlig i løpet tapte han halvannet minutt til Dario Cologna, og innrømmer at han nå er sjanseløs i kampen om Tour de Ski-seieren sammenlagt.

Northug klarte å henge seg på da han ble innhentet av en gruppe konkurrenter, og vant spurten om andreplassen. Til slutt var han ett minutt og seksten sekunder bak Cologna.

Video: Northug slipper Cologna (artikkelen fortsetter under)

Video Northug slipper på Cologna

Northug slipper på Cologna

Ber Northug se fremover

Brink vet bedre enn de fleste hvordan det er å gå på en real smell i skisporet.

Hans sprekk på stafetten under VM i Val di Fiemme i 2003 sørget for at uttrykket «å gå på en Brink» ble vanlig her til lands, som en betegnelse på å gå på en total kollaps.

Brink gikk ut på siste etappe med en klar ledelse, men stivnet helt og ble forbigått av både Thomas Alsgaard og Axel Teichmann.

Han mener det viktigste for Northug nå, er å sørge for at smellen ikke lar Cologna få et mentalt overtak.

– Det viktige for Petter er å se fremover, huske på det man har prestert før og vite at alle kan ha en dårlig dag på jobben, sier Brink, som selv har kommet tilbake som en av verdens beste langløpere etter smellen for ni år siden.

Svensken sier han husker godt følelsen av å se konkurrentene forsvinne foran seg.

– Jeg klarte nok ikke tenke så mye akkurat der og da. Men man får panikk og kjenner at man ikke har kontroll, og det kan godt tenkes Petter følte mye av det samme, sier han.

Video: Her spurter Northug inn til andreplass (artikkelen fortsetter under)

Video Northug i mål på andreplass

Northug i mål på andreplass

Tror høyden var avgjørende

Kristen Skjeldal

Kristen Skjeldal er imponert over måten Petter Northug kom seg på etter å ha fått det tøft tidlig i rennet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den doble OL-mesteren Kristen Skjeldal har gått mange tøffe løp i sin langrennskarriere. Selv om Northug gikk på en solid smell torsdag, synes Skjeldal nordmannen taklet situasjonen bra da smellen først kom.

– Jeg synes Northug kom bra fra det i forhold til hans tøffe åpning. Han klinte til fra start og følte vel at han måtte slippe seg ned for å spare krefter. Min erfaring er at høyden også kan spille inn her, sier Skjeldal til NRK.

Målbyen Toblach ligger på 1250 meters høyde, og deler av jaktstarten gikk på opp mot 1500 meters høyde. Det kan lett spille inn, tror den tidligere løperen.

– Man kan fort møte veggen hvis kroppen er sliten. Så etter den tøffe starten han fikk tror jeg han skal være fornøyd med andreplass i dag, sier Skjeldal.

Selv om Northug tapte stort i kilometerne etter at han slapp ryggen til Cologna, tok han faktisk innpå noen sekunder på sveitseren de siste kilometerne.

– Jeg tror ikke Touren er avgjort etter dette løpet. Det er fortsatt mange bonussekunder å kjempe om, og man har også sett at skiene kan spille en avgjørende rolle. Alle kan ha en dårlig dag, så her kan fortsatt mye skje. Men Northug må nok kjempe hardt for å klare å beholde andreplassen i Touren, sier han.

Artikkelen fortsetter under

Northug

Northugs gruppe holdt et stort tempo på slutten. Her ligger Devon Kershaw (Canada), Petter Northug, Marcus Hellner (Sverige), Maurice Manificat (Frankrike) og Alexander Legkov (Russland) utslitt i målområdet etter målgang.

Foto: Gunnar Bøthu / NRK

Imponert over Cologna

Vegard Ulvang

Tidligere storløper Vegard Ulvang lot seg imponere av Dario Cologna på jaktstarten.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Petter Northug fikk bare noen få mintter i ryggen på Cologna før han måtte slippe. Tidligere storløper Vegard Ulvang mener Cologna brukte et «velkjent grep» da han økte tempoet raskt etter Northugs tøffe åpning.

Sånn jeg tolket det åpnet han hardt. Da Northug tok innpå kom rykket fra Cologna. Det å gå og vente til han (Northug, journ.anm.) kommer der er jo et velkjent grep, sier Ulvang.

Den tidligere storløperen, som etter karrieren har tatt jobb sentralt i FIS-systemet, var svært imponert over Colognas innsats på etappen.

– Dette er flott for skisporten og en god utvikling sett med internasjonale øyne, for det var noe ikke mange hadde spådd, sier han om Colognas innsats.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal