Hopp til innhold

- Jeg tenkte «slå om, slå om», men det gikk ikke

Therese Johaug og Marit Bjørgen valgte like ski. Etter rennet var Johaug storfornøyd, mens Bjørgen skuffet måtte innrømme smørebom.

Video Johaug og Kowalczyk i spurten

Johaug og Kowalczyk i spurten

– På oppløpet tenkte jeg «slå om, slå om», men det gikk ikke. I dag var hun bedre, sier Therese Johaug til NRK.

I jaktstarten som ble avsluttet minutter tidligere hadde gått fantastisk og tatt inn 27 sekunder på polske Justyna Kowalczyk. På oppløpet ble imidlertid den polske jenta for sterk, men Johaug var langt fra knekt etter andreplassen.

Hun hadde nemlig gått en strålende jaktstart - på rubb-ski.

Det samme valget gjorde Marit Bjørgen. Hun slet imidlertid stort med feste gjennom hele løpet, og måtte ta til takke med tredjeplass etter en svært tung dag i sporet.

– Jeg hadde veldig gode ski. Noen ganger er den en fordel å ha høy frekvens, sa en strålende fornøyd Johaug i målområdet.

Debatt: Hvem vinner Tour de Ski? Diskutér nederst i saken eller på NRK Sports Facebook-sider!

Video: Se herrenes 15 km jaktstart 15.15

Video Sportsfredag

Sportsfredag

Bjørgen tapte ledelsen

Marit Bjørgen tok raskt inn de seks sekundene hun startet bak Justyna Kowalczyk etter gårsdagens prolog. De to gikk en stund sammen i tet, men fikk etter hvert besøk av finske Aino Kaisa Saarinen og norske Therese Johaug.

Saarinen, som startet 22 sekunder bak lederen, gikk periodevis knalltøft, og fikk luker til Marit Bjørgen og Therese Johaug i enkelte av motbakkene. På flatene klarte de imidlertid å hente inn Saarinen, og dermed var det fire kvinner som gikk samlet ut på den siste av de tre rundene.

En drøy kilometer før mål var det imidlertid Therese Johaug som satte opp farten. Verken Bjørgen eller Saarinen klarte å følge rykket, og inn mot mål var det Justyna Kowalczyk og Johaug som gikk side om side.

Den duellen vant den polske jenta.

Slet med skiene

Allerede før rennet var det ventet at skiene kom til å bli avgjørende. Det snødde periodevis tett, og både tørrvoks, klister og rubb-ski ble vurdert.

De finske jentene, som alle så ut til å ha godt feste, gikk på tørrvoks. Ifølge finnenes norske trener Magnar Dalen var de aldri i tvil om hva de skulle gå på.

Det var imidlertid Marit Bjørgen. Hun prøvde flere ulike varianter på oppvarmingen, men endte på rubbede ski.

Det angret hun på etter rennet.

– Jeg hadde ikke feste i motbakkene i dag. Det var en sjanse å gå på rubb, og det ble fryktelig glatt. Jeg tok vel et feil valg i dag, sa en skuffet Bjørgen etter å ha gått inn som nummer tre, syv sekunder bak vinneren.

– Det var hektisk før start, og jeg prøvde så vidt klister, og det satt heller ikke. Men sånn er gamet, sa hun etter rennet.

Kristoffersen skuffet

Også Marte Kristoffersen var skuffet og irritert etter å ha gått i mål på 14. plass.

– Jeg skal passe på så jeg ikke sier noe stygt på TV... Men i dag hadde jeg utrolig dårlig feste, sa hun til NRK etter målgang.

– Vi gikk på rubb, men så sluttet det å snø. Men vi hadde god glid, da, sa hun tappert etter målgang.

Therese Johaug er ventet å være den kanskje sterkeste av alle når Tour de Ski avsluttes opp slalåmbakken i Val di Fiemme. At hun skal ligge på andreplass sammenlagt såpass tidlig i rennet, lover svært godt for henne.

– Med tanke på hva jeg presterte i fjor, så er jeg i rute. Alt ser veldig lyst ut med tanke på morgendagens sprint, sier Johaug.

Resultater fra 10 km jaktstart for kvinner
1) Justyna Kowalczyk, Polen 32.04,4, 2) Therese Johaug, Norge 0.00,2 min. bak, 3) Marit Bjørgen, Norge 0.07,1, 4) Aino-Kaisa Saarinen, Finland 0.16,3, 5) Krista Lähteenmäki, Finland 0.53,4, 6) Kikkan Randall, USA 0.58,6, 7) Kerttu Niskanen, Finland 0.59,6, 8) Stefanie Böhler, Tyskland 0.59,9, 9) Katrin Zeller, Tyskland 1.00,1, 10) Masako Ishida, Japan 1.03,0,
11) Charlotte Kalla, Sverige 1.14,7, 12) Ingvild Flugstad Østberg, Norge 1.15,7, 13) Julia Ivanova, Russland 1.16,1, 14) Marthe Kristoffersen, Norge 1.18,6, 15) Kristin Størmer Steira, Norge 1.18,8, 16) Riitta-Liisa Roponen, Finland 1.19,1, 17) Riikka Sarasoja-Lilja, Finland 1.21,1, 18) Laura Ahervo, Finland 1.23,3, 19) Katerina Smutna, Østerrike 1.27,3, 20) Anne Kyllönen, Finland 1.30,2,
21) Natalia Korosteleva, Russland 1.30,6, 22) Denise Herrmann, Tyskland 1.32,1, 23) Julia Tikhonova, Russland 1.32,5, 24) Elisa Brocard, Italia 1.33,1, 25) Eva Nyvltova, Tsjekkia 1.33,3, 26) Valentina Sjevtsjenko, Ukraina 1.33,4, 27) Virginia De Martin Topranin, Italia 1.34,4, 28) Anouk Faivre Picon, Frankrike 1.51,9, 29) Elizabeth Stephen, USA 2.00,8, 30) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge 2.02,0.
Øvrig norsk: 39) Heidi Weng 2.29,9.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal