Hopp til innhold

- Hans ti siste år var et helvete

- De ti siste årene av Mikas liv har trolig vært et helvete, sier Juha Mieto om Mika Myllylä, som ble funnet død i går.

Mika Myllylä

Toppen av karrieren: Mika Myllylä jubler for OL-gullet på 30 km i Nagano i 1998

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Juha Mieto

Juha Mieto har ventet på det første offeret i kjølvannet av doping-skandalen i 2001. Det ble Mika Myllylä

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Mieto har fulgt godt med på det som har skjedd i kjølvannet av dopingskandalen i Lahti for ti år siden.

- I løpet av ti år med "offentlige tumulter" som høringer og medieoppslag, har jeg spurt meg selv: Når kommer de første ofrene? Nå er det første offeret kommet, sier Mieto.

- Med kunstnersjel mener jeg en som tok imot både livets gleder og livets sorger med full kraft, sier Mieto, som var lagkamerat og konkurrent med Myllylä i flere år.

- Det kom alltid tilbakeslag

Mieto var én av dem i langrennsmiljøet som kjente Myllylä best, og snakket med ham på telefonen i vår.

- Da var han optimistisk og så relativt lyst på framtiden.

- Han sa at livet omsider var i balanse, og at han siktet framover. Men det kom alltid tilbakeslag, sier Mieto til det finske nyhetsbyrået FNB.

Tilbakeslaget denne gangen var en ny rettslig høring i vår, der Myllylä innrømmet bruk av EPO på 1990-tallet. Da begynte det å gå utforbakke igjen.

Video fra Myllyläs besøk i programmet Grosvold i 2008: - Jeg tenkte at jeg har mistet alt i mitt liv:

Video Myllylä: - Tenkte at jeg har mistet alt i mitt liv

Myllylä: - Tenkte at jeg har mistet alt i mitt liv

- Det var i 2001 det begynte - eller sluttet om man vill. Tiden etterpå har vært utrolig tung periode i mitt liv. Livet har gått i feil retning, og jeg har ikke klart å holde trådene. Det har vært skilsmisse, alkohol og alt mulig. Jeg trodde jeg hadde tapt alt, og trodde ikke lenger at jeg skulle se sola stige opp i morgen, sa Myllylä da han var gjest i programmet Grosvold på NRK1 i 2008.

- Det er utrolig mange mørke saker som kan røre seg i et menneskes hode. Jeg tror jeg vet hva som rører seg inne i et hode når man tenker på selvmord, la han til.

- Men nå har jeg det bedre. Nå ser jeg lyset i enden av tunnelen.

- Mika tok det tyngst av alle

Mika Myllyläs langrennskarriere tok en brå slutt da mange av de finske løperne ble tatt for doping under VM på hjemmebane i Lahti i 2001. Han prøvde å komme tilbake etter at den påfølgende utestengelsen var sonet, men klarte aldri å bli toppløper igjen. Han avsluttet offisielt karrieren i 2005.

- Mika den som tok avsløringene i Lahti-VM tyngst, sier Mieto, som tror hendelsen den gangen var den direkte årsaken til Myllyläs personlige problemer etterpå.

Noen dager etter Lahti-VM i 2001, skrev Mika Myllylä et brev til det finske folket , der han bad om unnskyldning.

Myllylä hadde i disse årene alkoholproblemer, og ble dømt både for fyllekjøring og mishandling.

Mieto mener det var doping-avsløringen og alt oppstyret i etterkant av den som gjorde løperens siste ti år til et stort helvete, og som var den direkte årsaken til vennens død.

Gnisten forsvant i 1999

Myllylä selv antydet at karrieren hans kanskje var over toppen allerede før Lahti-VM i 2001. To år tidligere hadde han tatt tre gull og et sølv i VM i Ramsau.

- Da følte jeg at gnisten jeg hadde hatt fram til da, ikke var like sterk lenger. Jeg følte at jeg ikke lenger skulle klare å gi alt. Det var en følelse jeg måtte bli kvitt, to år før VM på hjemmebane, sa Myllÿlä i et radiointervju i 2006.

Kyrö: - Ha en fin dag

Kari-Pekka Kyrö

- Jeg kan ikke si noe om det nå. Ha en fin dag, sier eks-landslagssjef Kari-Pekka Kyrö

Foto: Martti Kainulainen / SCANPIX

Mannen som mange holder som hovedansvarlig for den finske dopingskandalen, den daværende landslagstreneren Kari-Pekka Kyrö, er lite villig til å kommentere dødsfallet overfor media.

- Jeg kan ikke si noe nå, Ha en fin dag, er alt han sier på telefonen til finske Helsingin Sanomaat.

Blant det finske publikum er reaksjonene sterke, og de fleste av dem fordømmer ikke Myllylä for hans rolle i doping-skandalen.

Tvert i mot. De fleste reaksjonene på Myllyläs tragiske bortgang minnes ham som en stor idrettsmann og trekekr fram hans store prestasjoner i skisporet. Og det er andre som får skylden for dopingskandalen.

Her er noen av reaksjonene i diskusjonforumet til den finske storavisa Helsingin Sanomat:

Jeg får en klump i halsen når en av mine store barndomshelter er borte

MaLaPe / Helsingin Sanomat - facebook

Dette er bare trist. Husk hvordan han kjempet seg gjennom sluddet i Nagano og tok OL-gull - det er slikt vi minnes i kveld

Utøveren / Helsingin Sanomat - facebook

Tankene mine har gått til TV-skjermen der jeg har sett Mika bevege seg framover på rein utholdenhet. Med en kropp spinkel som ei litea jente må man bare lure på hvordan han kunne ha så stor viljestyrke

Heart of Lions

På et tidspunkt ble Myllyläs karriere holdt i et bånd, og han kunne ikke styre den selv. Hvil i fred, Mika

Dr. Dulcamara

Trist å høre at Mika Myllylä er død. Han var en av de største skiløperne gjennom tidene

Alexander Stubb / Helsingin Sanomat - twitter

Og i en meningsmåling i en annen finsk storavis, Ilta Sanomat, mener 64 prosent at Mika Myllylä var den største finske skiløperen i historien.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal