Hopp til innhold

Nystad: - Føler meg ikke som et andre- eller tredjevalg

Trond Nystad blir ny hovedtrener for herrelandslaget i langrenn. Flere av de foretrukne kandidatene har tidligere takket nei til jobben.

Trond Nystad

Dette er den nye treneren til Petter Northug og herrelandslaget: Trond Nystad.

Foto: Scanpix

Petter Northug

Petter Northug er fornøyd med valget av trener.

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

Avgjørelsen ble offentliggjort på Ullevaal Stadion klokken 11 torsdag formiddag. Nystad overtar jobben etter Morten Aa Djupvik som valgte å trekke seg for en måned siden.

Det har ikke vært en enkel jobb å finne frem til den nye landslagstreneren. Flere av de foretrukne kandidatene har tidligere takket nei til jobben.

Nystad føler seg likevel ikke som et andre- eller tredjevalg, sa han under pressekonferansen.

- Jeg føler meg som førstevalget, sier han.

- Det finnes mange gode kandidater i Norge som helt sikkert kunne gjort en god jobb. Det er en krevende jobb, og man må finne en person som kan balansere og takle dette. Det er mange involverte, og vi må ro i samme retning alle sammen.

Takket nei

Førstevalget hos flere innad i landslagsmiljøet, Fredrik Aukland, valgte å trekke seg på grunn av familiære årsaker.

Tidligere har også personer som Arild Monsen, Frode Estil, Thomas Alsgaard, Pål Gunnar Mikkelsplass, Egil Kristiansen og Carl Henning Gran også sagt nei til jobben.

- Jeg vet hva trenerjobben fører med seg av eksponering, medier og meninger, og når jeg tenker den tanken, knyter det seg litt i magen, begrunnet Alsgaard.

Carl-Henning Gran

Dette er en steintøff jobb, mener NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Les også: Alsgaard: - Heller comeback enn trenerjobb

- Man blir spist opp

NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, er tidligere trener for herrelandslaget og var selv nevnt som kandidat til trenerjobben, men valgte å takke nei.

Han tror at grunnen til at så mange takket nei til jobben, er at det er en steintøff jobb.

- Man blir spist opp. Det er en av de mest eksponerte stillingene man har i Norge, utenom det å være statsminister.

- Mange av de spurte har jo vært innom dette før, så de vet hva det går i. Så jeg forstår godt at folk har vært skeptiske til å ta på seg jobben, sier han.

Ble grillet og kryssforhørt

Nystad var i perioden 2002 til 2006 trener for USAs langrennslandslag. Fra 2007 til 2010 var Nystad trener for langrennssprinterne til Sveits.

Onsdag var han inne til intervju om jobben som norsk herretrener i langrenn, fortalte han.

- Det har vært en lang og spennende prosess, og jeg har blitt grillet og kryssforhørt. Jeg ser det som et ærefullt oppdrag å få jobbe med dette, og et privilegium å få jobbe med disse utøverne, sa den nye treneren.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om hva han betraktet som sine beste kvaliteter.

- I denne posisjonen er det stor pågang av media og folk som er interessert i langrenn. Jeg tror jeg er god til å takle dette presset. Jeg mener selv jeg er veldig flink til å jobbe med lag. I Norge er det et bredt lag med mange folk, og jeg ser frem til å jobbe på et veldig sterkt lag, sa han.

Nystad er tvillingbror til Knut Nystad, som er smøresjef for de norske langrennsløperne.

- Han sier bestandig at han er finere, mer sexy og mer intelligent enn meg. Jeg er ikke enig, så jeg regner ikke med vi blir enige om det. Vi har jobbet sammen en del tidligere, så jeg regner med det blir bra å jobbe med ham.

Northug: - Veldig fornøyd

Landslagets største stjerne, Petter Northug er fornøyd over å få Trond Nystad som ny trener.

- Jeg er veldig fornøyd med Nystad som ny landslagstrener. Det er et spennende valg. Jeg er nysgjerrig på å se hva Nystad kan formidle om hva Dario Cologna har gjort for å vinne Tour de Ski, sier han i en pressemelding.

- Ringen er sluttet

- Nå er ringen sluttet. Han er tilbake i Norge. Han har noen kvaliteter vi setter veldig pris på, og vi tror han vil gjøre en veldig god jobb sammen med gutta på laget og med assistent Steinar Mundal, sa herresjef i langrenn, Vidar Løfshus.

Nystad har bodd mange år i USA, og det var der han startet trenerkarrieren sin.

- Vi er veldig godt fornøyd med å få inn Nystad. Det har vært flere gode kandidater og noen knallharde runder, fortalte Løfshus.

- Mange måter å slakte en katt

Sannsynligvis blir første samling med den nye treneren og landslaget på Sognefjellet i begynnelsen av juni. Han vil ikke varsle store endringer i treningsopplegget nå som han tar over.

- Som de sier i USA: "There´s many ways to skin a cat": Det er mange måter å slakte en katt på.

- Alle land har forsøkt å finne ut hvordan man blir best mulig. Mange har lyktes delvis. Sveits, Tsjekkia og Tyskland har hatt en løper som var veldig god en stund. Men tar man bort den løperen, så blir det litt mørkt. Norge må ha gjort noe rett. Så det blir feil å si at vi plutselig skal finne opp hjulet på nytt. Vi har vel funnet ut at det er de runde hjulene som triller best, sa Nystad.

.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    Fredrikstad tok seg også videre torsdag kveld etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal