Hopp til innhold

Marit Bjørgens argeste konkurrenter

Her ser vi på Marit Bjørgens tøffeste konkurrenter i ski-VM 2011.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er favoritt til å bli VM-dronning 2011.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Jann Post

Jann Post skal kommentere VM for NRK. Her kommer han med sine vurderinger av hvem som er Marit Bjørgens tøffeste konkurrenter.,

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Marit Bjørgen har allerede flere mesterskapsgull enn de fleste idrettsutøvere tør drømme om.

Med tre OL-gull fra forrige OL i 2010, og tilsammen fire VM-gull før dette mesterskapet, samt to sammenlagtseire i verdenscupen, er hun en av skiidrettes mest suksessfulle utøvere, uansett kjønn.

Når man i tillegg ser at hun har i alt 44 individuelle verdenscup-seire, skulle man kanskje tro hun begynte å bli fornøyd? Det er neppe tilfelle.

VM på hjemmebane er sesongens store mål for Rognes-jenta - og til NRK sa hun at nervene trolig blir hennes farligste «konkurrent».

Om det er hennes farligste konkurrent så er det i alle fall ikke hennes eneste. Her er en liste over løpere Marit Bjørgen bør være ekstra oppmerksom på.

- Nederst i saken ser du en oversikt over Marit Bjørgens meritter -

NRK Sportens kommentator Jann Post har laget listen over Bjørgens argeste konkurrenter.

Justyna Kowalczyk (Født 19.01.1983 i Limanowa, Polen)

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk vinner 15 km jaktstart i VM i Lilberic i 2010.

Foto: JOE KLAMAR / AFP
  • Tidligere VM-medaljer: To gull i 2009-VM i Liberic (15 km jaktstart og 30 km jaktstart) – samt VM-bronse i 10 km i samme VM. Polakken har i tillegg ett gull, ett sølv og to bronser fra OL 2010. Gullet kom i 30 km. Der hun slo Marit Bjørgen som kom på sølvplass.

Kowalczyk er den første og eneste kvinnelige skiløperen som har vunnet Tour de Ski to år på rad (2009-10 og 2010-11), og hun er den eneste skiløperen (herrer iberegnet) som har tatt mer enn 2000 poeng i verdenscupen i løpet av en sesong (2009-10).

Kowalczyk har vært sterkt kritisk til Marit Bjørgen og andres bruk av astmamedisin i konkurranse, og det toppet seg under OL i 2010:

– Jeg var sjanseløs fordi andre hadde mer surstoff i lungene, sa hun etter å ha tapt for Bjørgen i dobbeltjaktstarten.

Jann Post vurderer:

– Den polske jenta har vært Bjørgens argeste konkurrent i hele år, men har måttet finne seg i å bli nummer to gang på gang. Da Bjørgen stod over Tour de ski, vant Kowalczyk. I fjor snøt hun Bjørgen for OL-gullet på tremila. Kowalczyk blir fort den tøffeste utfordreren igjen.

Kristin Størmer Steira (Født 30.03.1981 i Mo i Rana, Norge)

Kristin Størmer Steira

Størmer Steira har flere VM-medaljer, men mangler det individuelle gullet - kommer det i Holmenkollen?

Foto: ROBERT MICHAEL / AFP
  • Tidligere VM-medaljer: Stafettgull i Oberstdorf i 2005 – To sølv (Sapporo 2007, 30 km klassisk og Liberic 2009 15 km dobbel jaktstart) – samt tre bronser (Oberstdorf 2005, 15 km dobbel jaktstart / Sapporo 2007 15 km dobbel jaktstart og stafetten)

Størmer Steira har også OL-gull i stafett fra 2010, to NM-gull og oppsiktsvekkende nok også et NM-gull i friidrett. Det kom på 5000 m i NM 2009.

Størmer Steira er en sliter som ofte henger med på fellesstarter, men som nesten like ofte får problemer i sporten. Hun har blitt kalt «den evige firer», etter å ha falt rett utenfor pallen ved gjentatte anledninger.

Friskest i minnet er spurttapet for Justyna Kowalczyk på 15 km duatlonen i OL 2010. Resultattavlen viste først at Størmer Steira hadde vunnet bronsen, men det ble etter hvert rettet til en fjerdeplass.

Jann Post vurderer:

– Fortsatt mangler Steira individuelt gull i et mesterskap. I Holmenkollen passer løypene henne bra og hun kan kanskje klare å utfordre Bjørgen på fellesstarten med skibytte og tremila. Utfordringen hennes er den svake avslutningen.

Therese Johaug (Født 25. juni 1988 i Os i Hedmark, Norge)

Therese Johaug

Therese Johaug er i starten av sin karriere, men kan ta medalsjer på flere øvelser i VM i Holmenkollen, ifølge NRKs JAnn Post.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
  • Tidligere VM-medaljer: Bronse i Sapporo 2007.

Johaug var også på stafettlaget som tok OL-gull i 2010. Til tross for at Johaug ikke har vunnet en eneste verdenscup-seier og heller ikke har vunnet gull i noen store mesterskap blir hun av flere sett på som en av de farligste løperne på flere distanser. Hvem husker ikke Johaugs monstrøse avslutning på under forrige Tour de Ski?

Johaug startet 3.21 bak lederen Justyna Kowalczyk. I mål var den avstanden bare 1.21.

Jann Post vurderer:

– Etter en svak forsesong forrige sesong har Johaug vist seg fra en helt annen side før mesterskapet i Kollen. Er en klar medaljekandidat på 10 km, fellesstart med skibytte og tremila.

Marianna Longa (født 26. august 1979 i Tirano, Italia)

Marianna Longa fra Italia med sin sønn Michele.

Superveteran Marianna Longa fra Italia, her med sin sønn Michele (som kanskje heier på Norge?)

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp
  • Tidligere VM-medaljer: Sølv på 10 km i Liberic 2009, bronse på lagsprinten i samme VM.

Veteranen Longa la opp i 2007, men gjorde comeback sesongen etter, og gikk seg raskt inn på det italienske landslaget igjen.

Hun har sparsommelig med topp tre-plasseringer, men er ofte blant topp 10.

Jann Post vurderer:

– Viste god form i Rybinsk og er italienernes sterkeste klassikkort. Er medaljekandidat på flere øvelser, men det vil overraske stort om hun tar med seg en gullmedalje hjem.

Charlotte Kalla (født 22. juli 1987 i Tärendö, Sverige)

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla er Sveriges kanskje største håp i VM, men programmet i VM passer ifølge Jann Post, heller dårlig...

Foto: Sandberg, Fredrik / Scanpix
  • Tidligere VM-medaljer: Bronse på stafetten i Liberic 2009

Kalla er regjerende svenske mester i sprint og jaktstart, og tok OL-gull i 10 km fristil i 2010, der både Kristina Šmigun-Vähi og Marit Bjørgen måtte se seg slått.

Kalla tok sølvet i sprintstafetten i samme OL. Svensken har også vunnet Tour de Ski i 2007/2008, bare 20 år gammel.

Kalla ble tildelt den svenske radiosportens Jerringpris 2008 og ble kåret til årets kvinnelige idrettsutøver i Sverige på den svenske idrettsgallaen i 2010.

  • Jann Post vurderer:

– Svenskenes yndling har fått et mesterskapsprogram som passer henne dårlig. Kalla er best i skøyting og skulle gjerne hatt 10 kilometeren i denne stilarten. I stedet er tremila den eneste rene skøytedistansen. Den har tradisjonelt sett vært litt for lang for Kalla, men hun kan slå til både her og på fellesstarten med skibytte på en toppdag.

Anna Haag (Født 01.06.1986 i Köping, Sverige)

Haag viser fram sølvet etter dobbelt jaktstarten i OL 2010.

Haag viser fram sølvet etter dobbelt jaktstarten i OL 2010.

Foto: Jens Meyer / AP
  • Tidligere VM-medaljer: Var på stafettlaget til Sverige som tok bronse i Liberic 2009.

Haag har to sølvmedaljer fra OL 2010, dobbelt jaktstarten individuelt og sprintstafetten med Charlotte Kalla.

Anna Haag het opprinnelig Anna Haag Hansson, men kvittet seg med farens Hansson-navn i 2008.

Jann Post vurderer:

– Vant sitt første internasjonale renn under Tour de Ski. Det hjalp på selvtilliten selv om ikke Bjørgen stilte til start. Hun tok sølv bak Bjørgen på fellesstart med skibytte i OL, og behersker alle distanser bortsett fra sprint. Utfordringen er at prestasjonene hennes varierer voldsomt.

Aino-Kaisa Saarinen (Født 01.02.1979 i Hollola, Finland)

Aino-Kaisa Saarinen

Aino-Kaisa Saarinen er Finlands sterkeste kort i VM. Men en skulderskade i staren av inneværende sesong har ødelagt oppkjøringen hennes.

Foto: TIMUR NISAMETDINOV / AP
  • Tidligere VM-medaljer: Gull i stafetten i Sapporo i 2007 og tre gull i Liberiv i 2007 (Stafett, sprintstafett og 10 km. Klassisk). Saarinen vant også bronsen i dobbel jaktstart i Liberic.

Finnen har to OL-bronser (30 km. Klassisk i 2010 og sprintstafetten i 2006). Saarinen fikk prisen for årets idrettsutøver i Finland i deres idrettsgalla i 2010.

Mesterskapsløper som kun har tre individuelle verdenscup-seire, men utallige plasseringer blant topp 10. VM i Holmenkollen blir Saarinens sjette ski-VM.

Jann Post vurderer:

– VM dronningen fra Liberec (3 gull) har slitt med formen etter skaden før jul. Hun beviste i Rybinsk at hun fortsatt kan, men går ikke like fort som for noen år siden. Blir farlig hvis hun finner formen.

Petra Majdic (født 22.12.1979 i Ljubljana, Slovenia)

Petra Majdic under Tour de Ski 2010

Hardhaus fra Slovenia. Majdic tok bronse på sprinten i OL 2010, med fire ribbeinsbrudd.

Foto: Armando Trovati / AP
  • Tidligere VM-medaljer: Sølv på klassisk sprint i Sapporo i 2007.

Majdic blir regnet som en av langrennssirkusets aller beste sprintere, og det med god grunn. Majdic har vunnet sprintverdenscupen to ganger - i 2007/2008- og i 2008/2009.

Av sine per nå 16 verdenscup-seire har 15 av de kommet i sprintkonkurranser.

Majdic vant bronsen på sprint klassisk i OL 2010, på dramatisk vis. Den uheldige sloveneren falt stygt under oppvarmingen, men kvalifiserte seg likevel for finalen. Der tok hun bronsen (Bjørgen vant OL-gullet), med tilsynelatende store smerter.

Etter konkurransen ble det klart at Slovenias skiess hadde gått finalen med fire (!) ribbeinsbrudd.

Jann Post vurderer:

– Sprintdronningen kan lage trøbbel for noen og enhver under sprinten. I OL tok hun bronse til tross for ribbeinsbrudd under oppvarmingen. Har sjansen til å ta sin første internasjonale tittel.

Arianna Follis (født 11. november 1977 i Ivrea, Italia)

Arianna Follis

Arianna Follis er regjerende mester i sprint. Ifølge Jann Post må man regne med henne der igjen.

Foto: RENE VOLFIK / AP
  • Tidligere VM-medaljer: Bronse på stafetten i Oberstdorf i 2005, bronse på 10 km fristil i Sapporo i 2007 og gull på sprinten i Liberic i 2009.

Den italienske veteranen som deltar i sitt sjette ski-VM, har også en OL-bronse i stafett fra Torino-OL 2006.

Follis har tre individuelle verdenscupseire – alle i sprint – den første tilbake i 2006.

Jann Post vurderer:

– Rask italiener som er tittelforsvarer i sprint. Er blant favorittene der igjen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal