Hopp til innhold

- Hun hadde gått VM om hun var mann

Mens landslagsledelsen sliter med å finne herrer som presterer godt nok til å fortjene VM-plass, ser det ut til at en fjerde- og en syvendeplass ikke er godt nok for Marte Elden - fordi hun er kvinne.

Marte Elden

Marte Elden har gode resultater i verdenscupen denne sesongen, også på VM-distanser, men den imponerende bredden på kvinnesiden gjør at det er nesten umulig for henne å få gå i VM.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Carl-Henning Gran

Tidliger langrennstrener Carl-Henning Gran mener en herreløper med Marte Eldens resultater ville blitt tatt ut til VM.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post er enig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Elden har levert imponerende resultater i flere renn denne sesongen:

  • Syvendeplass fra VM-distansen 10 kilometer klassisk i Davos før jul
  • Fjerdeplass på samme distanse under Tour de Ski
  • Hadde nest raskeste tid opp slalåmbakken i Tour de Ski
  • Endte som nummer ni sammenlagt i Tour de Ski

Til tross for sterke resultater kan det bli for tøft å få VM-billett, spesielt etter hun bare ble nummer syv på 10-kilometeren under NM på torsdag.

I NRK.nos VM-barometer er hun rett utenfor VM-laget, bak sterke distanseløpere som Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Vibeke Skofterud. Det samme problemet har Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble nummer fem i NM.

Og nettopp det høye nivået i norsk kvinnelangrenn om dagen, gjør at Elden kan komme til å gå glipp av VM-plassen.

- Vi har bare fire plasser på hver distanse, og har veldig mange gode jenter. Det er et luksusproblem, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.no.

  • Hvordan har nivået på kvinnesiden blitt så høyt i Norge? Diskutér nederst i saken!

Enorm forskjell i bredde

På herresiden er situasjonen en helt annen. Før helgens NM var blant annet Odd-Bjørn Hjelmeset inne i VM-varmen i barometeret, på tross av at han bare har en 19.-plass som sesongbeste i verdenscupen.

En skuffende åttendeplass på VM-distansen 15 kilometer klassisk i NM gjør at han kan ha gått seg ut av VM-laget, men problemet er at det ikke står noen hete kandidater klare til å ta over.

Sjur Røthe er den som kanskje er nærmest en VM-plass, men han har 25. plass på VM-distansen som beste verdenscupplassering i år, men han havnet på fjerdeplass i NM.

NRK-kommentator Jann Post sa dette om forskjellen på dame- og herreklassen før NM startet:

- Hadde Marte Elden hatt disse resultatene som herreløper, hadde hun vært soleklart inne i VM-troppen.

Odd-Bjørn Hjelmeset

Odd-Bjørn Hjelmeset ligger såvidt an til å ta VM-plass.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han får støtte av langrennsekspert Carl-Henning Gran.

- Mest sannsynlig, ja. En herreløper med samme resultater ville vært særdeles aktuell, og antageligvis inne på VM-laget. Det er litt artig å tenke på, det er klart enklere å være dame enn herre om du skal være med på det norske VM-laget i år, sier Gran til NRK.no.

Slik blir det rett og slett fordi det er så mange gode distanseløpere på kvinnesiden.

Les: Verdenscupstillingen for kvinner

Uenighet om årsaken

Sportssjef Åge Skinstad

Sportssjef Åge Skinstad mener forskjellene mellom landslagene først og fremst skyldes naturlige svingninger.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Situasjonen i distanselangrenn er langt på vei snudd på hodet etter at herrene har vært dominante i en årrekke. Med unntak av Bente Skari som dominerte kvinneklassen tidlig på 2000-tallet, må vi tilbake til 80-tallet for å finne en periode der norske kvinner gjorde det bedre enn herrene i langrennsporet.

Gran, som er tidligere landslagstrener i langrenn, skryter av at det er jobbet godt med kvinnelangrenn på toppnivå i Norge. Likevel tror han forskjellene mellom bredden på kvinne- og herresiden først og fremst handler om at det er lettere å slå gjennom internasjonalt på kvinnesiden.

- På kvinnesiden er det rett og slett ikke så mange som kan vinne renn internasjonalt. I herreklassen er det jevnere i toppen, sier Gran.

Sportssjef Åge Skinstad mener på sin side at det handler om helt normale svingninger i prestasjoner.

- Dette svinger alltid med årganger. Så sent som i 2009, og det er ikke lenge siden, tok vi fem VM-gull. Ingen av dem ble tatt av jenter. Så jeg tror dette dreier seg mye om en naturlig svingning, sier Skinstad til NRK.no.

Store talenter på vei opp

Det er ingen tvil om at det går bra i toppen av norsk kvinnelangrenn om dagen. I tillegg til at veteranene Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud imponerer, har vi talenter som Therese Johaug (22), Marthe Kristoffersen (21), Maiken Caspersen Falle (20) og Celine Brun-Lie (22) som alle er høyaktuelle for VM.

- Nivået er helt utmerket, vi har en utrolig bra generasjon på vei opp nå. Senest i helgen ble det firedobbelt norsk i junior-VM i Otepää. Den eldste på landslaget er Marit Bjørgen, og hun er ikke engang fylt 31, sier Skinstad.

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud

Her er jentene Marte Elden og Astrid U. Jacobsen må danke ut for å få gå 10 kilometer klassisk under VM: Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke W. Skofterud.

Foto: Sandberg, Fredrik / Scanpix

Tro mot opplegget

Han mener langrennsjentene har vært tro mot treningsopplegget helt siden 2006, og at det kan ta mye av æren for suksessen. I tillegg mener han langrenn er blitt en attraktiv sport for unge utøvere.

- Det finnes et sett med idrettstalenter i hvert land, og langrenn har greid å knytte til seg mange av de største her i Norge. Langrenn er nå så attraktivt at mange velger oss, sier Skinstad.

Gledelige nyheter, selvfølgelig, for alle som følger langrenn i Norge. Men kanskje litt surt for de som faller utenfor VM-laget, som Marte Elden. Men det vil hun ikke fokusere på.

- Det er utrolig mange som går bra. Det eneste jeg kan gjøre er å gå så bra jeg kan, sier Elden til NRK.no.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal