Hopp til innhold

Disse er inne i VM-varmen

Bare timer før VM-troppen skal offentliggjøres, har langrennsledelsen fortsatt ikke bestemt seg for hvem som skal gå VM på hjemmebane for Norge. Men her er utøverne NRK tror får være med.

I løpet av lørdagen leverer sportslig ansvarlig for langrennsherrene, Vidar Løfshus, innstillingen sin til sportssjef Åge Skinstad. Søndag formiddag er det planlagt pressekonferanse der navnene på de som får være med blir offentliggjort.

– Jeg kommer til å snakke med landslagstrenerne Morten Aa Djupvik (allround) og Ulf Morten Aune (sprint) på telefon i løpet av kvelden. Søndag blir troppen offentliggjort, sa Løfshus til NTB etter lørdagens NM-løp i Steinkjer.

Trolig blir den endelige avgjørelsen rundt hvem som får de siste sprintplassene på herresiden utsatt til etter rennene i Rybinsk neste helg, men lørdag ettermiddag var heller ikke Løfshus helt sikker på hvem han ville ha med i distanselangrenn.

– Nei, men vi har ikke mange navn på blokken. Det er vel den siste plassen vi diskuterer, understreket Løfshus.

To røk ut på fredag

De siste ukene har NRK i sitt VM-barometer gått systematisk gjennom resultatene og tatt ut det som til enhver tid fremstår som den mest aktuelle VM-troppen.

Så sent som fredag ettermiddag røk sprinteren Øystein "Pølsa" Pettersen ut av VM-troppen i barometeret etter skuffelsen i NM, og det samme skjedde med Odd-Bjørn Hjelmeset. Inn kom Sjur Røthe og Anders Gløersen.

Totalt skal 32 utøvere forsvare Norges farger på hjemmebane i ski-VM fra 23. februar til 6. mars.

  • Diskuter VM-uttaket nederst i artikkelen!

Langrenn

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Over 30 nordmenn har tatt verdenscuppoeng denne sesongen. Ikke alle er like aktuelle for VM-troppen, men veldig mange av dem er med i diskusjonen. Derfor er landslagsledelsen forberedt på at mange vil bli skuffet når de 18 som får være med blir offentliggjort (ti herrer, åtte kvinner).

Tittelforsvarerne tar ikke opp plasser i denne troppen dersom de kun går distanser de er individuelle regjerende mestere på. Dette gjelder da Petter Northug (femmil og tremil med skibytte) og Ola Vigen Hattestad (sprint).

Her er de NRK med Jann Post og Carl-Henning Gran i spissen mener bør være med i en VM-tropp i langrenn, per i dag:

Kvinner - disse er inne:

1. Marit Bjørgen: Er verdens beste kvinnelige langrennsløper.

2. Kristin Størmer Steira: 1, 3, 1, 4 og 12. Dette er tallene som kommer opp når man søker på Steira verdenscupresultater denne sesongen. Førsteplassene er på stafett, men listen vitner likevel om en løper som stort sett alltid kjemper i toppen på distanserenn - selv i en sesong hun ladet opp til delvis på krykker. Bankers i VM.

3. Therese Johaug: 2. plass sammenlagt i Tour de Ski, pallplass på VM-distansen 10 kilometer klassisk både i Davos og i Otepää og to verdenscupseire på stafett. Johaugs sesong har vært meget bra, og hun går sannsynligvis alle VM-distansene unntatt sprintene dersom formen er intakt.

4. Vibeke Skofterud: OL-mester på stafett, og klassiskspesialisten fra Slitu er slik det ser ut nå på VM-laget i stafett. Har også prestert bra individuelt i verdenscupen inneværende sesong, men har ingen pallplasseringer foreløpig. Fikk sin beste plassering individuelt for sesongen i Otepää, da hun gikk inn til 5. plass på 10 kilometer klassisk, som er VM-øvelse.

5. Astrid Uhrenholdt Jacobsen: Verdensmesteren fra 2007 er nærmest oppvokst i VM-løypene. Flere år med uhell i oppkjøringen til sesongen har ødelagt en del, men denne sesongen har hun hatt stor fremgang igjen. Jacobsen går garantert skøytesprinten, er høyaktuell på lagsprinten fordi Bjørgen muligens dropper denne, og er sannsynligvis første reserve på en klassisk etappe på stafetten. Har også planer om å gå 10 kilometer klassisk i VM, men vrakingen til denne distansen i Otäpää, samt skuffelse på den samme distansen i NM, kan tyde på at landslagsledelsen har andre planer. Hun har en 41. plass i Davos som beste resultat på denne distansen denne sesongen, men gikk noen brukbare klassiske renn i Tour de Ski.

VM-SKI
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

6. Marthe Kristoffersen: Opplevde marerittet da hun i forrige VM ble sendt ut på ankeretappen som leder, men endte i tårer og på 4. plass. Er uansett sikker på VM-laget også denne gang, og 21-åringen kan faktisk brukes på absolutt alle distanser.

7. Maiken Caspersen Falla: Vant teamsprinten sammen med Marit Bjørgen i Liberec med vel halvminuttet i januar. Fulgte opp med 3. plass individuelt på klassisk sprint i Estland sist helg, og er kvalifisert for VM.

8. Celine Brun-Lie: Ble nummer tre på skøytesprinten i Liberec for en drøy uke siden, og har også en 4. plass på samme distanse fra Düsseldorf tidligere i sesongen. Dette holder trolig for Njård-løperen, selv om Ingvild Flugstad Østberg imponerte på NM-sprinten.

Disse når neppe opp:

Marte Elden
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

9. Marte Elden: Ble nummer ni sammenlagt i Tour de Ski, og har også en sterk 7. plass fra 10 kilometer klassisk (VM-distanse) fra Davos før jul. Der banket hun blant annet Marthe Kristoffersen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen med henholdsvis ett og to minutter. 15. plass på 10 km klassisk i Otepää sist helg, noe som foreløpig ikke holder til plass i troppen (fem norske kvinner gjorde det bedre).

Hadde hun hatt disse resultatene som herreløper, hadde hun vært soleklart inne i VM-troppen. Men blant kvinnene er det så mange gode distanseløpere at hun per i dag er rangert bak, sier Jann Post.

10. Ingvild Flugstad Østberg: Har hele syv VM-gull som junior, men har foreløpig ikke slått seg inn i VM-troppen. 7. plass på en av etappene i årets Tour de Ski er beste resultat så langt i år. Hang med Marit Bjørgen helt inn på oppløpet (endte som nummer tre) på NM-sprinten, men det holder neppe til VM-plass. Til det mangler hun de helt store internasjonale resultatene.

Menn - disse er inne:

SKI-NORDIC-MEN-TOUR DE SKI
Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

1. Petter Northug: Som tittelforsvarer på femmila og tremil med skibytte er Northug utenom kvoten på fire herreløpere på disse distansene. Han går også 15 kilometer klassisk og stafett, og kan også komme til å gå begge sprintrennene. Her er han imidlertid ikke bankers.

2. Ola Vigen Hattestad: Er uansett med på VM-sprinten ettersom han vant Liberec i 2009 og dermed er tittelforsvarer. Vant også både individuell sprint i fristil og klassisk lagsprint i Liberec i januar, ble ble toer på klassisk sprint i Otepää sist helg. Er i storform. Et «problem» for landslagsledelsen er at dersom Hattestad skal gå sprintstafett, vil han telles med som én av de ti løperne som blir Norges herrekvote.

3. Eldar Rønning: Hadde ikke gått verdenscuprenn siden før Tour de Ski da han i januar banket alle på VM-øvelsen 15 kilometer klassisk i Otepää. Helgen etter vant han den samme distansen i NM. Det er også denne distansen Rønning kommer til å gå i VM, i tillegg til at han ser ut til å være favoritt til å få gå en klassisk etappe på 4 x 10 kilometer stafett.

4. Martin Johnsrud Sundby: Røa-gutten er, som Eldar Rønning, klassiskspesialist. Han er tiltenkt å gå de samme to distansene som trønderen, altså 15 kilometer klassisk og en av de to første etappene på stafetten. Johnsrud Sundby har også intensivert skøytetreningen det siste året, og kan fylle en av plassene på 30 kilometer med skibytte - der fire mann kjemper om å få gå. Kan også være aktuell på den avsluttende femmila - i mangel på reelle pallkandidater bak Northug.

Tord Asle Gjerdalen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

5. Tord Asle Gjerdalen: Går 30 kilometer med skibytte og femmil skøyting. På sistnevnte distanse har Norge tynt med kandidater. Er også den langrennsløperen som er mest aktuell til 3. etappe på stafettlaget, men her vil det være høyaktuelt å hente en skiskytter i stedet, selv om langrennsledelsen i utgangspunktet håper å klare seg uten.

Emil Hegle Svendsen
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

7. Emil Hegle Svendsen: Lars Berger har gått ut og sagt at han velger VM i skiskyting foran Kollen-VM. Ole Einar Bjørndalen har slitt en del i sporet. Derfor er sannsynligvis Emil Hegle Svendsen den heteste kandidaten, foran unggutten Tarjei Bø. En skiskytter vil først og fremst være aktuell for 3. etappe på stafetten, men vil også være aktuell for femmila. NRK vet at Svendsen ønsker å gå stafetten, foran å gå skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk.

8. Sjur Røthe: Har normalt sin styrke i skøyting, og har syvendeplass fra 15 kilometer fri teknikk i Gällevare i november som beste verdenscupresultat denne sesongen. I NM slo han blant andre Odd-Bjørn Hjelmeset og endte som nummer fire på 15 kilometer klassisk. Det gjør at han presser seg inn på VM-laget på bekostning av nettopp Hjelmeset. En svært skuffende duathlon lørdag endrer neppe dette.

En styrke er at Røthe er anvenlig, og han er en nyttig reserve til stafettlaget - både i klassisk og i skøyting. Han kan gå alle distanser bortsett fra sprint i VM.

Eirik Brandsdal
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

9. Eirik Brandsdal: Er inne i NRKs VM-tropp etter sin første verdenscupseier noensinne i Otepää i januar, selv om dette var i "feil" stilart (klassisk). Fulgte opp med NM-gull i Steinkjer i VM-øvelsen skøytesprint. Danker ut John Kristian Dahl ettersom Brandsdal, i motsetning til Dahl, har en stigende formkurve.

9. Anders Gløersen: Har 11. og 18. plass fra to skøytesprinter i verdenscupen denne sesongen, noe som i seg selv ikke er nok til VM-billett på det sterke sprintlaget. Men landslagsledelsen vet at sprintløypene i Holmenkollen er som skreddersydd for Glørsen, noe han beviste da han vant prøve-VM i Holmenkollen i fjor.

Gløersen gikk seg inn på laget på bekostning av Øystein "Pølsa" Pettersen da han med kniven på strupen imponerte med sølv i NM-sprinten - etter en prolog i ypperste verdensklasse. Har trolig et langt høyere potensial enn han har fått vist i verdenscupen så langt denne sesongen.

10. Johan Kjølstad: Har en 7. plass som beste plassering internasjonalt i skøytesprint denne sesongen. Den plasseringen oppnådde han i Liberec. Har også en fordel av at han kan brukes i en klassisk lagsprint, noe han beviste da han sammen med Ola Vigen Hattestad gikk inn til seier i verdenscuprennet i Liberec i januar. Er også regjerende mester, sammen med Hattestad, på lagsprint. Var god i NM og sikret tredjeplass i sprinten.

Disse er neppe i VM-droppen:

Odd-Bjørn Hjelmeset
Foto: Alley, Ned / SCANPIX

11. Odd-Bjørn Hjelmeset: Har kun gått to verdenscupløp denne sesongen, i Davos (25. plass) før jul og i Otepää (19. plass) i januar. Hadde kniven på strupen før 15 kilometer klassisk i NM, men skuffet med en 8. plass.

Landslagsledelsen kan ikke ta ut en 39 år gammel klassiskekspert til VM-troppen når han blir slått med nesten et minutt av "pensjonist" Thomas Alsgaard i NM. NM var dermed kroken på døra for hans del, og Sjur Røthe går inn på hans VM-plass.

12. Øystein Pettersen: Det er knallhard kamp om sprintplassene i VM. OL-vinneren fra lagsprinten i Vancouver-OL har den nest beste plasseringen i skøytesprint fra verdenscupen denne sesongen (3. plass i Düsseldorf i desember), og var med det inne i VM-varmen helt til NM-sprinten. Der skuffet han ved å ryke ut i kvartfinalen, og dermed ryker han også ut av VM-troppen på bekostning av Anders Gløersen.

Det er imidlertid jevnt, og tredjeplassen i Düsseldorf 4. desember gjør at han fortsatt har en mulighet dersom han overbeviser i Rybinsk. Har også en fordel av at han kan brukes på lagsprinten, som går i klassisk.

13. John Kristian Dahl: Åpnet sesongen med å vinne sprinten i nasjonal åpning på Beitostølen, i et finaleheat der alle de seks norske landslagssprinterne var representert. 7. plass i Düsseldorf (4. desember 2010) som beste verdenscupresultat på VM-distansen. Kan gå klassisk sprintstafett. Har slitt med sykdom etter Liberec, og har en formkurve som peker nedover. Må finne storformen på en uke hvis han skal bli VM-aktuell igjen.

14. Simen Østensen: Stortalentet som aldri har slått helt til over tid, sett bort fra 3. plassen i Tour de Ski i 2006/2007. Hadde kniven på strupen i NM, men valgte å stå over 15 kilometer klassisk. Skuffet i NM-sprinten da han ble slått ut i prologen, og dermed er det kroken på døra for hans VM-sjanser.

15. Tarjei Bø: Er i knallform i sporet i skiskyting, leder verdenscupen sammenlagt, og kan komme med til VM som 3. etappeløper på stafett. NRK vurderer imidlertid Emil Hegle Svendsen som en hetere kandidat per i dag ettersom han på sitt beste har vist enda bedre kapasitet i langrennssporet, samt at han har mer erfaring.

Hopp

Arne Scheie
Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / SCANPIX

Fem mannlige utøvere skal tas ut til VM. Kun fire av dem får hoppe i hver konkurranse.

– Her er det fire sikre kort i Hilde, Jacobsen, Romøren og Remen Evensen, og per i dag er det vanskelig å komme utenom Anders Bardal, sier NRKs hoppkommentator Arne Scheie.

Her er hans vurdering av hvem som er inne i VM-varmen, og hvem som kan banke på døra med sterke prestasjoner i tiden frem mot uttaket.

Menn - disse er inne:

1. Tom Hilde: Norges beste hopper denne sesongen. Har verdenscupseier fra hoppukerennet i Bischofshofen som høydepunkt inneværende sesong, men har også fire andre pallplasser individuelt - to av dem fra helgens renn i Zakopane.

2. Anders Jacobsen: En litt anonym sesong fra Ringkollen-hopperen, etter flere sesonger som Norges sikreste kort i bakken. 4. plassen fra Garmisch-Partenkirchen er hans beste denne sesongen.

3. Bjørn Einar Romøren: Har tre plasseringer blant de ti beste (skiflyving er utelatt) denne sesongen, to av dem fra Zakopane nå i helgen. Viser formstigning.

4. Johan Remen Evensen: Har vært på pallen (Lillehammer før jul) denne sesongen, og moldenseren kan også skilte med 4., 5., 7. og 8. plass individuelt.

SKIJUMPING/
Foto: BOB STRONG / Reuters

5. Anders Bardal: 7. plassen fra Lillehammer 5. desember er hans beste plassering denne sesongen. Kommer med som sistemann i den fem mann store herretroppen i hopp.

Disse kan komme med:

6. Andreas Stjernen: Sterk 8. plass fra Sapporo trekker opp, men det holder ikke til VM-plass.

7. Rune Velta: Har 9. plass som beste plassering i verdenscupen denne sesongen, i Engelberg like før jul.

8. Ole Marius Ingvaldsen: Oppløftende 10. plass i Sapporo for en drøy uke siden. Fulgte ikke opp i Zakopane i helgen, da han fikk sjansen i Anders Jacobsens fravær (19. plass).

Hopp - kvinner

Fire kvinner skal til VM, og per i dag virker laget ganske klart.

Disse er inne:

Line Jahr
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

1. Line Jahr: Erfaren hopper med drøssevis av pallplasser i Kontinentalcupen opp gjennom årene. Sist pallplass kom i Rovaniemi i desember.

2. Maren Lundby: Har tre 10. plasser i årets Kontinentalcup, som er kvinnenes svar på verdenscup.

3. Anette Sagen: Norges mest kjente kvinnelige hopper har ikke preget resultatlistene så mye denne sesongen, men er godt innenfor når det gjelder å komme til VM. 8. plassen på Notodden like før jul er beste plassering denne sesongen.

4. Gyda Enger: Norges fjerde beste hopper sammenlagt i Kontinentalcupen, dermed er hun innenfor per i dag. Er nummer 32 sammenlagt.

Kombinert

Fem utøvere skal tas ut til VM. Kun fire av dem får delta i hver konkurranse. Det er to lagkonkurranser i VM, og her regnes Norge for å være en av gullfavorittene.

– I kombinert er det litt mer komplisert. Kokslien, Moan og Schmid er sikre. Bak dem er sannsynligvis Klemetsen med som 4. mann, og per i dag anser jeg Rian som nummer fem - og dermed inne i VM-varmen. Men Tande kan komme med om han plutselig viser seg fram, sier Scheie.

Da NRK snakket med landslagssjef Kristian Hammer under NM, slo han omsider fast at tidligere verdenscuptoer Petter Tande ikke kommer med i troppen.

- Den siste plassen står mellom Gudmund Storlien og Espen Rian. Laget tas ut onsdag, sa Hammer.

Disse er inne:

1. Mikko Kokslien: Har vært Norges beste kombinertløper denne sesongen. Vant blant annet på hjemmebane (Lillehammer) før jul, og har ytterligere fem pallplasser å vise til - deriblant to i Chaux-Neuve i helgen. Er i storform.

2. Magnus Moan: Slet lenge tungt denne sesongen, som er hans første på lang tid utenfor landslaget. Var likevel relativt sikker på VM-laget før han banket til i kjent stil med 2. og deretter 1. plass på individuelle renn i Seefeld for en drøy uke siden. Nå er han bankers.

3. Jan Schmid: Trønderen har ingen pallplasser, men har vært Norges tredje sterkeste kombinertløper denne sesongen. Det holder i massevis når det er fem plasser i troppen.

Petter Tande
Foto: Aas, Erlend / Scanpix

4. Håvard Klemetsen: Har en gang vært inne på topp 10 individuelt denne sesongen, da han ble nummer syv på Lillehammer.

5. Espen Rian: Har ikke vært blant de 10 beste i årets sesong, 11. plassen fra Lillehammer er årsbeste. Har normalt sin styrke i bakken. Er per i dag nummer 22 i verdenscupen sammenlagt.

Disse kan komme med:

6. Gudmund Storlien: Har 17. plass som beste plassering i verdenscupen denne sesongen.

7. Petter Tande: Det har gått veldig trått for Tande denne sesongen. Løperen som ble nummer to sammenlagt i verdenscupen i 2007/2008 har slitt voldsomt med motivasjonen, og har vurdert å heller bli fisker. Burde helst overbevise i helgens renn i Chaux-Neuve, men 30. og 38. plass holder neppe. Må heve seg betraktelig for å komme til VM, noe også sportssjefen har vært åpen om.

8. Ole Christian Wendel: Ble nummer 14 i Kuusamo i november. Har ikke gått verdenscup etter nyttår, og må overbevise stort for å komme med til VM.


Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal