Hopp til innhold

– Tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring

Idyllen på kvinnelandslaget i langrenn kommer ikke gratis, erkjenner Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Se utdraget fra dokumentaren "Verdens beste skijenter".

VIDEO: I serien «Verdens beste skijenter» får seerne bli med på langrennsjentenes interne møte.

– Det er mye vi jobber med innad som andre folk ikke ser. Vi tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring for oss før. Her må alt på bordet. Vi skal ikke ha det sånn, sier Therese Johaug i dokumentarserien «Verdens beste skijenter».

Samhold og lagbygging er tema i første episode som sendes på NRK1 1. januar.

Aller sterkest kom jentenes samhold til syne under åpningsdistansen i Sotsji-OL sist vinter, dagen etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

– Kommer ikke av seg selv

Men idyllen er ingen selvfølge. Jentene befinner seg på ulike stadier i livet – og har ulik bakgrunn.

Dessuten – de er hverandres hardeste konkurrenter.

– Det er ingenting som kommer av seg selv, og vi har vært veldig bevisst på at alle må være med og bidra. Hvis noe skurrer, så ta det opp der og da og bli ferdig med det, sier Marit Bjørgen, som er veteranen og den naturlige autoriteten i gruppa.

I 2009 ble Liv Hemmestad i Olympiatoppen hentet inn for å hjelpe til med lagbygging. I fjor innførte løperne egne møter der problemer luftes uten at trenere og ledere er til stede. Disse møtene ledes av Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, som er tillitsvalgte.

– Blir drittlei

I serien får vi et unikt innblikk i hvordan møtene fungerer. Blant dem som setter ord på dynamikken i laget, er Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er lett å male dette glansbildet av laget. Ja, vi kjenner hverandre godt. Men det er veldig viktig for folk å forstå at for å få det gode miljøet, så må man tåle at man blir drittlei. Man blir drittlei av hverandre, og så handler det bare om hvordan vi takler det, sier Jacobsen.

Hun erkjenner at hun selv har «tråkket i salaten» overfor lagvenninnene flere ganger, fordi de har hver sin måte å kommunisere på.

– Det er mange som er blitt irritert på meg, sure og sikkert såret og alt mulig selv om jeg ikke har ment noe vondt, forteller Jacobsen.

Johaug og Bjørgen

Da tragedien rammet dagen før åpningsdistansen i Sotsji-OL, fikk langrennsjentene virkelig føle på hvor viktig samholdet er. Her klemmer Marit Bjørgen Therese Johaug, som mistet en nær venn. Astrid uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal