Hopp til innhold

Derfor digger han bein og knokler

Han begynte tidlig å operere kosebamsen sin. I framtida vil han skjære i mennesker. Men først skal «O2-snapperen» Simen Andreas Sveen bli verdens beste skiløper.

Simen Sveen

Om 15 år kan det være denne mannen som reparerer deg når du har brukket et bein. Men først skal Simen Andreas Sveen gjøre unna noen skirenn.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er vel et eller annet med å hjelpe folk. Jeg trives med det!

Det er en av de verste klisjeene i journalistikken, det er rett og slett en beskrivelse man skal vokte seg vel for å bruke, men på Simen Andreas Sveen er det vanskelig å komme utenom; han framstår som en sympatisk kar.

Jeg er en snaut halv lege. Det er ikke så mye å skryte av.

Simen Andreas Sveen

Blant folk flest, er det kanskje ikke så mange som vet noe som helst om hva slags kar han er, denne Sveen fra den lille bygda Ring i nordre del av Ringsaker kommune. Av elitelandslagsløperne i langrenn, har han den klart korteste omtalen på wikipedia. Han er også blant dem med kortest merittliste.

Men han har altså et stort hjerte, og det i dobbel forstand. Han har et oksygenopptak og en utholdenhetskapasitet de fleste langrennsløpere kan misunne ham. Og så trives han med å hjelpe andre.

Simen Sveen

26 år gamle Simen Andreas Sveen har bare gått fem verdenscuprenn. Tre av dem har vært femmila i Kollen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Fascinert av innvoller

En skarp hjerne har han også, og derfor begynner vi denne artikkelen med det Simen Andreas Sveen har drevet med før han kom på landslaget i langrenn – og det han skal gjøre etterpå.

Sveen er nemlig ferdig med de fem første semestrene av medisinstudiet.

– Jeg er en snaut halv lege, pleier jeg å si. Det er ikke så mye å skryte av, det, gliser han.

Lysten til å bli lege har vært der så lenge Simen kan huske.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli det. Fra jeg var liten har jeg operert på bamsen min – og mange andre ting, forteller han.

– Er du fascinert av innvoller?

– Ja, jeg kan ikke si at jeg ikke er fascinert av det når jeg skal bli lege!

– Hvilken kroppsdel er du mest glad i?

– Som lege eller ellers, spør Simen med et lurt glimt i øyet.

– Som lege synes jeg ortopedi er spennende. Bein og knokler. Det er en konkret problemstilling du enten kan gjøre noe med, eller ikke gjøre noe med, og så blir folk stort sett bedre, påpeker han.

Jeg så ikke OL-femmila på TV. Det hadde jeg ingen interesse av.

Simen Andreas Sveen

Oppdaget av Alsgaard

Han skal altså bli kirurg. Planen er å være ferdig utdannet ortoped en gang mellom 2025 og 2030. Det tar tid å spesialisere seg.

Tid tar det også å bli en god langrennsløper. Og også der har Simen Andreas Sveen skyndet seg langsommere enn mange andre.

26-åringen har aldri deltatt i noe junior-VM. Faktisk har han bare fem ganger gått verdenscuprenn. Han debuterte med en 31.-plassen på femmila i Holmenkollen i 2010. Det skulle gå tre år til neste sjanse. I 2013 ble han nummer 22 i Kollen-femmila.

Slikt er ikke nok til å bli lagt merke til i Norge. Men den gamle ringreven – og privatlageieren – Thomas Alsgaard har en nese for talent. Og det var i Alsgaard-lagets tigerstriper Simen Andreas Sveen sist vinter virkelig fikk vist at han har noe å fare med.

Tidlig på morgenen lørdag 14. desember i fjor skulle folk flest for første gang få stifte bekjentskap med gutten. Det var nok ikke så mange som fikk frokostkaffen i vrangstrupen av at denne ukjente nordmannen fra startnummer fire var i tetsjiktet på tidlige passeringer i tremila med individuell start i Davos.

Det var tross alt bare tre foran ham i løypa, så han kunne ikke være dårligere enn nummer fire.

Hvem er denne karen?

Men da hele feltet hadde passert 15 kilometer og halvgått løp, og Sveen fra Norge lå som nummer tre, bak Martin Johnsrud Sundby og Maurice Manificat, var det et av de øyeblikkene der folk i sofakrokene måtte spørre seg selv, eller eventuelt spørre andre på twitter: «Hva skjer nå? Hvem er denne karen med ski og lue på? Kan dette virkelig holde?»

Det holdt – til en femteplass. Det er hva man i visse kretser kaller et internasjonalt gjennombrudd.

Da fristilspesialisten fulgte opp med bronse på 15 km klassisk i NM på Lillehammer, regnet mange med at Sveen skulle til Sotsji for å gå olympisk femmil.

Selv mente han definitivt det. Thomas Alsgaard var av samme oppfatning. Men de som tok ut laget, så det annerledes.

– Jeg så ikke OL-femmila på TV. Det hadde jeg ingen interesse av, konstaterer Simen Andreas Sveen tørt, ti måneder senere.

Les videre under bildet.

Simen Sveen

Simen Andreas Sveen er sikker på at han er blitt en bedre skiløper etter at han kom på landslaget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Måloppnåelse: 100 prosent

Langsint er han imidlertid ikke. Derfor var han aldri i tvil da landslagsledelsen – etter at han også hadde tatt bronse på femmila i NM – ville ha ham med på elitelandslaget fram mot VM i Falun.

– Min oppfatning er at landslaget er et hakk bedre enn privatlag. Det er sånn det skal være. Og jeg har lært masse fra både eldre og yngre løpere på laget, men særlig Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby. Vi er en sammenspleiset gjeng som trives og har det bra på samling, sier den tidligere eleven fra NTG på Lillehammer.

Davos viste at jeg kunne gå så fort at jeg hadde noe i OL å gjøre.

Simen Andreas Sveen

– Hva var målsettingene dine da du gikk inn i forrige sesong?

– Det var å kvalifisere meg til landslag. Resultatmål var topp 15 i verdenscup.

– Du nådde målene hundre prosent ...

– I fjor gjorde jeg det.

– Hadde du litt for lave mål, da?

– Nja ... Men da jeg plutselig ble fem i Davos, la jeg lista høyere. Da var OL ene og alene fokus. Før sesongen var ikke det et konkret mål. Davos viste at jeg kunne gå så fort at jeg hadde noe i OL å gjøre. Da ble det et mål. Hvis du har for lave mål, har du ingenting å strekke deg mot.

– Hva er da målet denne sesongen?

– Å gå styggfort på ski. Det vil si å gå så fort på ski i verdenscupen og Tour de Ski at jeg kvalifiserer meg for VM i Falun.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget

Siste nytt

  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP
  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal