Hopp til innhold

Kowalczyk med nye anklager mot Bjørgen

Justyna Kowalczyk (31) reagerer sterkt på at rivalen Marit Bjørgen (34) trekker frem astmamedisin som en viktig suksessfaktor.

Bjørgen

KONKURRENTER: Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har hatt mange dueller i langrennssporet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby

TRØBLER OGSÅ MED ASTMA: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørgen forteller om bruken av medisinen i et intervju med Ren Idrett, og her sier 34-åringen blant annet at «hun ikke kunne vært best i verden uten astmamedisin».

Underforstått: Det er en fordel å være frisk hvis man skal vinne skirenn.

Eller sagt på en annen måte: Det er en ulempe å være syk.

Skiesset forklarer at kroppen trenger medisinen for å fungere, samtidig som hun understreker at hun har alt på det rene.

– Fortsatt betenkeligheter

Men Kowalczyk, som raskt ble konfrontert med intervjuet av polske medier, er ikke like overbevist. Polakken har mistenkeliggjort bruken av Symbicort helt siden den startet i 2009, og nå er 31-åringen frempå igjen.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sier Kowalczyk til polske storavisen Gazeta.

Den polske skistjernen mener det er oppsiktsvekkende at «det plutselig er så mange astmatikere på Norges landslag».

Bjørgen har flere ganger slått tilbake mot beskyldningene fra erkerivalen. Hun mener påstandene vitner om mangel på kunnskap.

– Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er jo også tatt av dopinglistene, sier Bjørgen til Ren Idrett.

Bjørgen har fått bred støtte fra andre utøvere som sliter med astma. Martin Johnsrud Sundby er blant de som også har slått tilbake mot Kowalczyk.

OL-feide

Polakken fnyser imidlertid av uttalelsene om at hun ikke vet hva hun snakker om.

– Mangel på kunnskap? Nei, overhodet ikke. Jeg kjente jo alle prosedyrene veldig godt og det har ikke endret mine mistanker. Men nå er alt over. Uansett hva jeg sier, skal jeg betraktes som «bad girl» og mine meninger skal oppfattes kun som arroganse. Likevel er jeg glad at det var jeg som begynte diskusjonen i Vancouver, fordi disse sakene er ikke ensidige, sier polakken.

Astmakrangelen startet for alvor under OL i Vancouver i 2010 da Kowlaczyk var blant de fremste kritikerne av Bjørgens medisinbruk.

Noe av bakgrunnen for spekulasjonene var at Bjørgen tok store steg etter VM-skuffelsen i 2009.

Den samme våren startet Bjørgen med astmamedisinen.

– Nå er jeg per definisjon astmatiker. Det gjør at jeg får lov til å bruke bedre medisiner. Jeg begynte å bruke de nye medisinene i juni, og merker en klar forskjell, sa Bjørgen da hun for første gang snakket om den nye medisinen i Nettavisen i august 2009.

På direkte spørsmål om Bjørgen hadde fått en lettere treningshverdag, svarte hun:

– Ja, det er faktisk en stor fordel.

Forandret treningsopplegget

Den nye medisinen var en av mange endringer for Bjørgen før OL i Vancouver. Hun brøt samarbeidet med sin gamle trener Svein Tore Samdal, la om treningen, endret kostholdet og innledet et tett samarbeid med idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell.

– Anstrengelsesastma er gjerne et resultat av tøff trening, kanskje med sjukdom i kroppen, i sterk kulde. Jeg er jo ikke den eneste skiløperen som har det, forklarer Bjørgen til Ren Idrett om hvorfor medisinbruken startet.

Både Bjørgen og landslagssjef Egil Kristiansen har forklart at det er helt andre grunner til den store oppsvingen.

– Det er litt spesielt at det blir fokusert spesielt på Marit, det er ikke bare hun som må bruke astmamedisin, sa Kristiansen til NRK.no etter de første anklagene.

Justyna Kowalczyk erkjenner at også hun er lei av hele saken. Nå vil hun ikke svare på flere spørsmål om det.

– Jeg beundrer Marit for hennes harde arbeid og prestasjoner, og jeg mener fortsatt at hun er ei sympatisk jente. Men vi er uenige om noen saker. Så la oss gå videre. Derfor er dette min siste kommentar om saken, sier Kowalczyk.

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal